香港龜友論壇

樓主: 阿雞阿媽
打印 上一主題 下一主題

"阿雞"(努力對抗病魔 2012.5.16-6.28) R.I.P....

再幫你同呀雞打氣!加油!
回復

11/6 am
又過左1個weekend..阿雞情況都係差唔多...
係朝早浸水個陣會活潑d走黎走去....
沉日下晝有幫阿雞滴左一次眼藥水..平時番工都冇時間..
睇下屋企有冇人幫手先....日頭抖眼藥水...夜晚呑劍.....
anyway..聽晚要覆診啦..睇下余醫生又講d乜......

阿雞吞劍 (10.06.2012)..對唔住阿雞..今次捉唔實佢個頭要捉2次....辛苦你啦.....雞雞....

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Chun12132001 + 1 原創內容

查看全部評分

回復

睇到都覺得辛苦..加油阿雞,雞媽眠乾睡濕去照顧你,你都要爭氣!
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

師姐好勇敢...比我真係唔知點幫佢吞劍....
阿雞加油!
回復

呀雞,加油呀~
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

好勁丫!
回復

雞雞好乖...佢知道媽咪要喂藥藥... 所以佢唔舒服都只係有動1..2下手腳. 但只是輕輕摸摸媽咪, 看得出他是知道媽咪想治好他的! 雞雞你要+油!!!
回復

12/6 am
想補充一句..雖然阿雞冇乜大變化..
但係依家我係佢訓左個陣..掂下佢個鼻仔..佢會發左din咁想咬我/爭脫我...
大力左好多..都算係好轉?
期待見余醫生...
回復

13/6 AM
阿雞重左!! 去到61.3g.....
又見左余醫生..今次好似見得勁hae? 唔知有冇5mins哩....等就等左20mins......
anyway..余醫生話阿雞依家唔樂觀.....又係個"其實一年中有好多人都晒死自己隻龜".....
余醫生問阿雞有冇自己食野..我話"你叫我灌食..我冇餵過佢喎"...
咁我決定浸水個陣俾機會阿雞啦之後...
之後余醫生問阿雞d出血位有冇少左血? 我話好似少左d....個殼好似硬番少少...
我問余醫生點解阿雞個心口個塊甲既十字位淋左..佢話可能之前中暑晒傷左個腎........
我問余醫生阿雞隻眼點...佢就用個鉗一野整開阿雞隻眼..(當然阿雞即刻張口想走)
之後佢話阿雞隻眼冇發炎冇膿..應該係阿雞太弱..打唔開眼睛......
咁佢就用鹽水幫阿眼洗眼.....
我問洗唔洗再睇下d屎有冇好多蟲...余醫生話唔洗.......
之後佢話阿雞可以食多一個week既抗生素..之後就要停藥..等佢自己好或者......

阿雞..希望你好番呀.....可能余醫生冇其他方法救你了....唉....灰.....希望有奇積吧......
22/6再覆診.....

p.s. 1: 覆診$240 + 狗糧x1@$14)
p.s. 2: 係我等醫其間..有2位朋友都帶左陸龜去睇病..唔知咩病..希望你地既龜都健康..
p.s. 3: 余醫生介紹既龜糧品牌: zoomed, mazuri, nutrafin, tetra

回復

加油:)
回復

下.....點會咁架...明明又重左同大力左...
回復

繼續努力,離康復不遠已
回復

14/6 am
今朝算係有好事發生!
起身如期俾水阿雞浸...點知發現佢痾左屎!!!!!!!!!佢竟然係半夜冇水個陣痾左勁多屎!
哩幾日仲擔心佢吞劍吞左咁多日都冇痾過屎.......一野好似想痾晒咁!
我估唔到阿雞冇水都痾到!! 不過都係綠屎!!!
可以當係痾左d菌出黎嘛? (好似人咁...做完大手術..痾到屎就會好.....??)
見阿雞今朝有陽光浸水好精靈咁..希望佢快d好番! 快d張開眼睛!!come on!!!!!!

以阿雞個身型黎講..我覺得真係好多屎.....

成身都係......

沉晚吞完劍之後..將阿雞放係手心入面俾溫暖佢...阿媽好愛你架...乖乖雞雞....

回復

阿雞乖, 要快d好番...
我最愛的火焰同佢差不多名, 叫"花雞"
回復

有屎屙梗係好!阿雞好野!
回復

阿雞~姐姐繼續黎幫你打氣!!加油加油!!你好番姐姐請你食蕉蕉
回復

15/6 AM
阿雞今朝都有痾屎! 又係綠色!!
係咪d腸郁番哩? 希望佢快d痾晒d菌出黎..
其待佢開眼仔同自己食野既一日!! 加油仔!!!
回復

睇佢應該幾精神~~~~~~€
回復

16/6
留意到阿雞係早上浸水個陣隻眼仔有d線..好似想開咁?
今日冇屎痾..下晝有滴下眼藥水...
夜晚浸水個陣隻眼好似腫左d?
決定夜晚只俾阿雞浸15-30mins水..日抖30mins...

17/6
今日阿雞有痾屎! 又係綠色..不過冇咁一pat pat..算係一舊舊..gd?
浸水個陣依然見到阿雞對眼有條線....今日俾個大盤阿雞浸..好開心咁四圍走喎佢...
下晝唔太郁喎...又有滴下眼藥水..

18/6 am
yeah! 今朝我終於見到阿雞開眼睛!!2隻都有開!!!
不過就只係見到阿雞開到最出個層膜..今邊好似仲有一層..
內層變左黃黃地色...希望阿雞唔係盲左.....
感覺上內層個塊野好似仲有得開?! 加油阿雞!!開埋個層可惡既黃色膜吧!!!
冇水阿雞就唔開眼lu...等今晚...
阿雞夜晚吞劍好似越黎越大力..不過個殼都未係有乜好轉...唔..
我地要努力! 阿雞你要大命d!!
余醫生既藥只可以食埋今晚...fri再覆診!! 打開眼仔見余醫生啦阿雞!! come on!!!!

18/6 今朝開眼相!!

回復

GOOD NEWS
回復