香港龜友論壇

樓主: KPS
打印 上一主題 下一主題

得罪差人 打到爆頭瞓街

Puiki 發表於 2013-8-11 01:17
我仲好記得火叔架跑車

過去式
回復

AsiaSky 發表於 2013-8-11 01:18
電話冇電。

8 月中個市可能會跌,不過果陣我會身在 Korea,如果我入左貨會通知你

我上個禮拜尾入咗388,賺隻安B都好  發表於 2013-8-11 22:10
記得救我呀  發表於 2013-8-11 11:34
回復

sakulife 發表於 2013-8-10 23:45
其實樓主只係post左條文 你斑友就係度嘈嘈嘈 一味剩係識搵位插人 就算件事係黃帝時期又點?有問題就係有問題 ...

睇晒大家的論點,都只係睇到,鬧警察就係要死刑,殺人放火係情有可願,Good
回復

Puiki 發表於 2013-8-10 23:53
問題係樓主唔應該用第二件事黎同林老師事件一齊講,一件事還一件事,我地從來無講過警察打人無問題,問題 ...

又係甘,只要張老師警察角色換轉,又係通,Good
回復

Puiki 發表於 2013-8-11 00:16
我都想知邊個跳晒制,同一句說話發5次,攪到我唔知回邊個好,好迷惘呀,張圖係細啲,如果唔 ...

對吾住,師兄,因為手機問題,Send多左幾次,Sorry!

經常遇到既問題XD 所以都係番屋企先應機  發表於 2013-8-11 09:50
回復

KPS 發表於 2013-8-11 09:39
又係甘,只要張老師警察角色換轉,又係通,Good

講得通架,你見我係其他有關林老師嘅post到係極少出聲,我只係見你將另一件九唔搭八嘅事情拉埋一齊講,我先覺得有問題,就好似同學a被懷疑出貓,別人就張同學b逃學嘅事情強加落去同學a出貓嘅事講,好老實,出貓同逃學有咩關係?人物都唔同,事件又無關連,關咩事呢?如果你個post唔係一開始就將2件事情混埋一齊講,我係唔會出聲嘅,你將其他事情混埋一齊講,只會比人覺得你係針對警方,而唔係針對件事

X2  發表於 2013-8-11 15:21
回復

KPS 發表於 2013-8-11 09:36
睇晒大家的論點,都只係睇到,鬧警察就係要死刑,殺人放火係情有可願,Good ...

咁你就睇錯左,我地係1件事還1件事講,我地從來無講過警察打人無問題,好老實,打人當然唔啱啦,但係我想問下警員a打市民a,同市民b爆粗口鬧警察b有咩關係?呢個先係重點,而且當日打人嘅警員都已經被人拉左啦,我無追查落去,但係我深信該名警務人員已經得到應有嘅處罰

X2  發表於 2013-8-11 15:19
回復

KPS 發表於 2013-8-11 09:36
睇晒大家的論點,都只係睇到,鬧警察就係要死刑,殺人放火係情有可願,Good ...

你講有警察b打人,咁我地就好自然會講有教師b性侵犯學生,係呀,呢啲事都唔關林老師嘅事,同今次事件毫無關係,嘅然你都知道,咁點解你重要一開始講有第二個警察打人呢?一樣唔關事架

佢果段零九年既新聞,很大機會從政治老師之FB轉發出來  發表於 2013-8-11 18:40
仲要係幾年前嘅"舊聞",直情費盡心思!  發表於 2013-8-11 15:27
X2,仲要幾年前嘅"舊聞"  發表於 2013-8-11 15:24
回復

好簡單,就係見大家只係重點去睇人地講粗口鬧警察,講到警察做咩都岩,
所以舉個例子比大家睇,警察做野吾係一定岩,我覺得伛地做錯野比人鬧完全無問題,
今次只係鬧得過份左,但大家就張注意力係晒鬧警察到,完全無睇原因,但青關愛一樣用
粗口鬧警察,你地同警察就一句聲都吾敢出,我只係想大家谂清楚,警察做野吾係岩晒,
警察做錯野比人鬧亦好合理,吾好講到警察幾神性

請問你在那裡找到這例子?  發表於 2013-8-11 18:41
回復

回復 KPS 的帖子

Sorry,我諗師兄要改變一下服務性行業嘅人員、職員、警員一旦做出令人不滿嘅行為就可以破口大罵呢點,該顧客、市民大可向其上司或投訴課投訴,指罵並不是正確途徑

X2  發表於 2013-8-11 19:06
回復

回復 Puiki 的帖子

有D真係好正義!不過有好多正乞兒
回復

alva0914 發表於 2013-8-11 18:06
回復 KPS 的帖子

Sorry,我諗師兄要改變一下服務性行業嘅人員、職員、警員一旦做出令人不滿嘅行為就可以破 ...

Sorry, 首先我都吾係服務性行業, 我都要比亞頭同老細鬧, 第二警員比人鬧吾係常見例子,
除左示威遊行, 因為依類型事件警員 同 遊行人士好多時都處於對立面,
就算係甘, 鬧警員的, 比起全世界示威遊行已係極小數 同 極輕微, 起碼無警員受傷!

敢你試下當面問候下你阿頭同埋老細娘親,睇下佢地比乜野反應你?  發表於 2013-8-12 13:32
回復

KPS 發表於 2013-8-11 16:00
好簡單,就係見大家只係重點去睇人地講粗口鬧警察,講到警察做咩都岩,
所以舉個例子比大家睇,警察做野吾 ...

你真係錯到極至,之前單野大家係重點係話「潑婦」嘅錯,好少人去傾警察係啱,而事實上啱定錯而家都冇人可以判決。
但你用哩個題目名稱加上你只為搵「枯支」去比喻旺角單野咪有問題囉。哩單打人案試問有邊個支持個警察呀。
回復

bobby310 發表於 2013-8-11 18:42
請問你在那個渠道找到這例子?

1.上星期日菜街事伴, 警方話人搶槍, 返到警處就話係誤會, 放左人, 又無道歉, 新聞又無更正返,
好明顯係想制做市民係暴民的型像
2. 當日而攪事打人的休班負警, 在一大班警員護送下已(即時放人),
3. 劉警司在電台公開講的都錯溜百出
http://podcast.rthk.hk/podcast/item.php?pid=289
有三點好奇怪,
1. 依位警司在節目內說自已係電腦自痴, 所以無睇晒成段片, 也不知道當時實際情况,
    但佢又可以確定當時同事行為無錯, 仲以個位警員為榮 (即係連佢都吾敢直持話當時
  警方處理係岩)
2. 節目一開始話自已係代表爸爸的角色上台, 但在台上及成個節目又不停提及自已係警司,
    即係代表咩角色? (主要係驚用警員身份講野無左退休金)
3. 而佢之前話自己已退休, 實際係退休前休假, 完全係在任警員, 而警員是不可參與政治活動,
    (當日NOW 新聞已講, 警監會已接受對依位警司的投訴了, 但警方甘都話依件吾係政治事件)

依D就足以證明一個說話得體, 但其實係度講D連自已都吾信的人的恐怖
回復

alva0914 發表於 2013-8-11 18:06
回復 KPS 的帖子

Sorry,我諗師兄要改變一下服務性行業嘅人員、職員、警員一旦做出令人不滿嘅行為就可以破 ...

如果講粗口甘大件事, 點解警察比"青關愛"拍個頭, 又叫佢食屎, 又話警察非禮,
警察又吾拉佢, 市民又吾鬧D"青關愛"?
如果警察拉左"青關愛"的話, 佢地都一樣可以拉林老師,
不過林老師都係講粗口鬧警察, "青關愛"就大鑊D!
http://www.youtube.com/watch?v=hl8UAlR8UsE
回復

bobby310 發表於 2013-8-11 18:42
請問你在那個渠道找到這例子?

上面POST左了, 希望師兄要討論就用心D, 吾好咩都問,
仲成曰講類似"你話係就係呀!" , 依類無內容的句語,
YOUTUBE 打"青關愛"&"愛港力"便可以,Thanks!
回復

AsiaSky 發表於 2013-8-12 09:01
你真係錯到極至,之前單野大家係重點係話「潑婦」嘅錯,好少人去傾警察係啱,而事實上啱定錯而家都冇人可 ...

就當佢係「潑婦」, 咁「潑婦」鬧警察你地都咁上心, 一個成年人去討論一個你地話的「潑婦」用粗口鬧警察咁得閒, 極其量都只係因為佢係一個放假中的老師用粗口鬧警察, 如果你地咁嚴格, 希望你地留意多D休班警察的言行吧, Thanks!
回復

仲有, 我一直都無話用粗口鬧警察係啱, 只係重點吾係鬧, 係點解鬧
我吾明如果只係討論一個你地話的「潑婦」鬧警察, 有咩好討論, 要討論應成件事去討論,

即係有市民係街打警察, 個個只係鬧市民點解打警察, 其實原來警察真係殺左人地個仔,
但係最後個個都只係話總之打警察就係錯! 吹漲!
回復

仲有, 我吾明開這個POST, 有咩問題, 我當然也是有心開的,
因為我都只係見到你地個標題係"放假老師用粗口鬧警察"
而我個標題係"得罪差人 打到爆頭瞓街" 只幾依段吾係返期發生, 問題係邊? 討論吾係咁嫁咩?
回復

回復 alva0914 的帖子

請小心一點投訴課投訴是沒什麼用,我家姐都試過投訴課投訴,結果獲得「我們會盡快處理」這段說話
回復