香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

我比各位都了解大陸, 只要中國一日人口多, 一日大部份人都會窮, 一人一票投國家命運, 60%中國人仍然會選擇共產!

加上中國係黨國, 連軍隊都係黨既, "槍杆子裡出政權", 解放軍擁有2000枚核彈頭, 當人民三餐OK時, 共產黨絕對可以執政到2100年!  

連軍隊都係黨既  發表於 2015-4-20 12:47
比各位都了解大陸 nice nice  發表於 2015-4-20 12:46
人口下不來多少的,共產党是不變得.  發表於 2015-4-19 01:17
回復

wongfafa 發表於 2015-4-18 18:18
中國比香港更大,更有能力影響世界,
當年香港貪污嚴重,一個無任何基礎的小漁港可以發展至國際大都會,
...

其實香港人, 台灣人, 中國人既人種係一樣, 所以我地本質可能一樣貪心, 一樣貪得無厭
但係一個好既制度可以達到既,就係同人民講,除了自己的利益外,都要顧及他人利益,才可建設一個好的社會,一個可以長線發展的社會
如果無好既制度,當地人只會抱住你唔呃人地錢我呃的心態,只顧自己好處
呢個post某頁有人講過中國人會發財立品... sorry 中國人發財後只會變得更貪
呢個post某頁都有人講中國富強得好快,但呢個係中國既大趨勢,係因為工業革命,唔係中國人點聰明點創新,中國官員反而拖慢了發展進度
有好多基建項目/ 樓宇project , 響起樓前比咗勁多錢政府官員,我都買過LV進貢同請官員去澳門玩過
試想如果呢d貪污錢可以去返人民度,社會建設速度不知會快幾多

有point,認同  發表於 2015-4-19 01:58
問題是誰可當家,除了共產党.  發表於 2015-4-19 01:20
回復

raymondcheng 發表於 2015-4-19 01:07
Tony之上的文章本人十分讚同,
他說得那美國貧富和醫療都是很真實的,
商業區,街頭街尾有警車,貧民區,我保証 ...

"人口下不來多少的,共產党是不變得"

Exactly!  正如超級版主所說: 發財立品.  
首先要先人口下降, 然後國人富有, 跟住才 百年樹人!!!!!  跟住共產黨就會知難而退.....退位

但花花真係有生之年都看不到.  看印度就知有幾困難啦.

不過到時的共產党都不會是今天的共党  發表於 2015-4-19 01:26
同感,同感!!!  發表於 2015-4-19 01:24
回復

既然中國到2100年都仍然是共產黨黨國, 香港點算?  

一國兩制, 始終寄人籬下, 加上只係一個地圖上得一點的小城市, 人比你乜, 你就攞乜囉.  50年不變, 接近2047年, 全家移民囉.  移左民, 香港身份證都可以照樣keep住ga.  好時留, 不好時走, as simple as that!!

动人心魄  發表於 2015-4-21 16:00
回復

但我比較愚忠,
我是香港人,即是中國人,
我不識做走狗,
更不會低頭為生活情愿被外國人管.
不管香港好與壞,我留下共存.
因我是中國人!!!

都怪当年剿匪不力  發表於 2015-4-21 21:47
請受小弟一拜.  發表於 2015-4-19 01:53
敬佩, 但我真係好驚, 可能見得多. :(  發表於 2015-4-19 01:52
回復

雖然我好似好撐中國, 其實我真係唔中意大陸, 好慶幸自己係香港人, 因為大陸真係黑暗到你地唔可以想像!!!!  不公平, 人命唔值錢......

但係身為香港人, 好心就大家河水不犯井水啦.  班PK犯民政棍年年都嘈平反64, 推翻共黨, 一人一票等等....  on居, 大陸一人一票, 就即刻變成薄熙來既 '走回頭路'!!!!!!!!!!!!! 香港即刻冇50年不變隻歌仔唱!!!

回復

nice to meet you,
真偶然,我想大家的看法有8,90%相似
大陸真是很差(很多方面)(特別以前)
但在近幾年的變化是很大的(不可否認)
萬事都要一步步做,
因大家都是香港人,中國人.
自家人不打自家人.
(漢奸走狗最可惡)

自5人不打家5人  發表於 2015-4-20 12:49
x2  發表於 2015-4-19 03:04
回復

lukehui 發表於 2015-4-18 15:37
我覺得可以的,我都可能見倒38歲
正所謂發財立品,
當中國富強到一個地步國民質素就會實現

除左人口, 中國發展最終將受困於資源, 特別係能源 ~ 石油、煤、天然氣 三樣基本現代能源, 加上受制於 碳排放 條約!!
所以中國急於去南中國海~西沙 & 南沙 去搶天然氣及海床石油.
美國及其亞洲盟友早已將中國團團包圍, 為阻止中國發展, 美國一定會斷中國能源同碳排放量.  到時借機制裁中國,下次制裁,香港將會受牽連!!
醒既港人, 一早計到, 一早移定民, 留條後路.
所以超級版主將看不到 "中國富強到一個地步".
香港班白痴漢奸港奸仲ON居居幫美國搞亂中國&香港....   唇 亡 齒 寒 啊

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 一針見血

查看全部評分

回復

herbalchung 發表於 2015-4-15 06:18
啲人俾人洗左腦先盲目追求民主
人民追求民主係為著得到更優質生活, 如果直接可以擁有更美好嘅生活, 民 ...

其實我對政治真係冇乜興趣,打擊他人手段仲污穢過 d 龜 C,完全 5 啱我 style,總之 5 影響到其他人生活既運動,我都會支持
回復

RE: 2017普選方案(理性投票)

EV-DAY 發表

連軍隊都係黨既

咦, 師兄/師姐, 你今日先知啊?  你反人地, 都要摸清人地既底細先得架嘛.

樓下有無隻毛蟹啲相同大家分享吓  發表於 2015-4-21 23:27
我家養的毛蟹横行霸道甚至吞食自己抱卵  發表於 2015-4-21 03:35
我反佔中抵制壞榜樣呢 愛青 自家人不打自家人  發表於 2015-4-21 02:49
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-19 01:48
雖然我好似好撐中國, 其實我真係唔中意大陸, 好慶幸自己係香港人, 因為大陸真係黑暗到你地唔可以想像!!!!   ...

我作為一個中國人,當然希望中國好,
由我所見,香港今日有比中國更好既水平,
係靠50年不變,不幸地…50年不變只剩三十幾年,
好快地…香港就會同中國一樣,係一個無希望既地方。
係一個無民主國家生存,所產生既顯然係民生問題,
民生民主息息相關。
當然有例外情況,就好似新加波。
但好明顯,中國同新加波唔一樣,
如果唔去移民,仍然係中國既國民,
又如何可以睇見到中國有未來呢?
民主唔可以解決所有問題,
但如果唔行民主政制,難道又要人回到獨裁,回到帝制?
如果香港三十年後就要同中國一樣,我又唔要求中國行民主政制,
我又應該如何?我恐怕只可以走港獨、又或者移民。
中國(回歸後香港)下一代,繼續走趙連海道路,毒不死的話,再學譚作人?
回復

wongfafa 發表於 2015-4-21 10:10
係靠50年不變,不幸地…50 ...

花花版主講得非常有道理.  我認同你所講既, 32年後,香港又再面臨前途不明朗因素, 到時冇左50年不變及一國兩制之後, 不能移民既港人(起碼65%人)可能會好慘.

港獨絕對係冇可能, 如果台灣宣佈獨立,中國都話過會不惜一切 (就算面對再次世界經濟制裁及沿海城市被炸) 都會將整個台灣炸平!  香港淨係斷水斷糧, 禁飛&放兩首潛艇鎖港, 香港就會在一個月內玩完.

我覺得32年內中國變成黃絲心目中既理想民主大國 & 共產黨退位, 機會好渺茫.  就算共產黨真係落台, 國家都會經歷一次巨大既動盪, 非人民之福.

2005年犯民推翻政改, 結果等2015年再黎多次, 今次犯民又推翻政改, 結果將等2025年再黎多次, 結果都會係一樣, 學柴九話齋 “人生有幾多個十年” ?
回復

https://www.youtube.com/watch?v=atQQE5H3GbQ
2005年犯民推翻政改, 結果香港10年內撕裂內鬥, 停步不前, 而中國呢十年發展迅速, 新加坡超越香港.
花花版主當年11歲.
2015年今次犯民再次推翻政改, 結果香港未來10年撕裂內鬥, 停步不前....
花花版主今年21歲.
2025年會好嗎?  花花版主將會31歲.

看來你好年輕  發表於 2015-4-21 21:30
回復

wongfafa 發表於 2015-4-21 10:10
係靠50年不變,不幸地…50 ...

我建議: "正心、修身、齊家、治國、平天下."

暫時拋開 政治 和 鬥爭, 做好自己, 港人齊心搞好經濟, 32年後,香港GDP保持全國城市no.1, 國家點會郁你香港啊??? (話唔定比多香港50年不變呢?)

當年鄧小平俾香港50年不變就係因為香港有經濟優勢, GDP全國城市no.1, 希望香港帶旺中國大陸既發展.

講真, 如果香港搞好左經濟, 阿爺到時真係想郁你, 到時大把人有錢左,都移民走啦, 1949-1950年既上海就係咁!!

今日2015年香港經濟已落後於上海、北京、廣州、深圳、天津、重慶, 其他既15個城市以每年7%~10%增長率追緊上黎.  到時香港32年後排全國第22名,仲要靠阿爺養, 佢唔郁你等幾時???

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 仲靠阿爷养,你唔郁等几时

查看全部評分

回復

一個字: 有錢, 大把國家收留你, 你睇如今大陸人移民幾easy????!!!!!!

人窮, 住邊都係慘, 正所謂: 貧賤不能'移' 啊!

希望大家2015/2016年用你地既選票造福香港或破壞香港.  命運在你手!

倭匪妖言,煽动无知同胞破坏香港  發表於 2015-4-21 21:43
誓誅此大奸元惡, 誓復我四明兩京, 誓弭此大辱慘禍 , 誓收我河洛燕雲。  發表於 2015-4-21 21:27
回復

lukehui 發表於 2015-4-18 18:12
效法國父嘛...要死好多人的

俾人咁攪亂香港, 香港人民不聊生的話佢地會生不如屎

蛮客观公正  發表於 2015-4-21 23:13

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 美國背叛

查看全部評分

回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-19 01:09
我比各位都了解大陸, 只要中國一日人口多, 一日大部份人都會窮, 一人一票投國家命運, 60%中國人仍然會選擇 ...

唔滿意中國政權嘅國內人口比例, 肯定少過唔滿意香港政府嘅香港人
我識嘅國內親戚朋友, 跟本就唔會好似香港啲小朋友咁仇恨共產黨
最弊香港好多小朋友連大陸都未返過, 就俾人昆左去對抗大陸

同意!!  發表於 2015-4-22 15:51
haha true.  發表於 2015-4-22 11:59
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-19 01:22
"人口下不來多少的,共產党是不變得"

Exactly!  正如超級版主所說: 發財立品.  

執政黨無條件改變, 多年後依然係共產黨
但執政黨作風可以變呀, 毛澤東同習近平都完全唔同啦

所以佢地反嚟都多餘

讚成!!!  發表於 2015-4-22 15:51
x2  發表於 2015-4-22 11:57
回復

herbalchung 發表於 2015-4-21 23:17
唔滿意中國政權嘅國內人口比例, 肯定少過唔滿意香港政府嘅香港人
我識嘅國內親戚朋友, 跟本就唔會好似香 ...

首先你論證有問題
因為你一開始就假設左香港青年比人昆左去反中
然而,我唔會一開始就假設你比人昆左去愛國云云
再者,反共又係咪反中國,當中個邏輯問題係絕對關係嗎?明顯不是

正如毛澤東曾言:一个不是人民选出来的政府,有什么脸面代表这个国家? 爱这样的国家,就是对祖国的背叛!

可見,毛澤東當時之思想如斯透徹。

在香港,泛民的議員還是小數党吧,証明...  發表於 2015-4-22 23:36
回復

herbalchung 發表於 2015-4-21 23:25
執政黨無條件改變, 多年後依然係共產黨
但執政黨作風可以變呀, 毛澤東同習近平都完全唔同啦

何以無條件改變 ?
如果當真如此,共產黨何不「依法」開放政權?
回復