香港龜友論壇

樓主: 阿雞阿媽
打印 上一主題 下一主題

"阿雞"(努力對抗病魔 2012.5.16-6.28) R.I.P....

亞雞好叻仔一定好快好返㗎啦
回復

阿雞加油~~~~ 加油~~~~加油~~~
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

加油!!有好轉架啦

一個月之後..終於有d轉機!!!!  發表於 2012-6-18 12:15
回復

阿雞加油, 個個龜友都想見到你開眼好返的
阿雞媽媽真係好有愛心, 時時UPDATE資料比我地
又咁比心機照顧阿雞, 有責任有愛心既主人
阿雞媽媽都要加油, 呢度個個都支持你同阿雞的

我update都當係阿雞既康復日記! 同埋都需要其他人鼓勵!孤軍作戰太慘 =( 謝謝你!  發表於 2012-6-18 12:17
回復

阿雞求生意志好強! 雞媽耐性有一百分!食埋d藥,剩底的就要靠自己啦,只要阿雞keep住食得屙得訓得,咁一定會好番!

我諗阿雞要自己睇番野先會開口食野.. 我會不繼灌食! 迫佢吞劍!!! 希望佢keep住痾屎就ok! 起碼條腸有!~hohohoho~~~~~~~~  發表於 2012-6-18 13:42
回復

重咗又有得屙, 應該進步中....
回復

雞雞努力!雞雞媽加油
其實食曬d藥,會唔會比佢試下自己食嘢?

其實我每次浸水都有放幾粒糧入去睇下阿雞會唔會自己食..不過佢唔食哩.. 或者要等佢睇番野先食!!~ 余醫生灌食要keep~俾營養佢~~  發表於 2012-6-19 01:44
回復

感動到唔知講咩好!
阿雞加油!祝福你
回復

19/6 am
沉晚吞劍前掂下阿雞個鼻..佢真係大力左好多....勁想咬我咁..
阿媽叫我小心d..唔好俾阿雞咬到.......唔好咬我呀阿雞!

今朝阿雞浸水個陣都有開左一陣眼仔..依然入面有層黃黃地色既野...
有一段時間好好陽光~佢好開心咁走黎走去~~~
阿雞今朝好乖咁食左半粒糧! good boy! 終於開口啦!!!繼續努力!!
冇痾屎..
回復

阿雞阿媽 發表於 2012-6-19 11:06
19/6 am
沉晚吞劍前掂下阿雞個鼻..佢真係大力左好多....勁想咬我咁..
阿媽叫我小心d..唔好俾阿雞咬到...... ...

你就好啦
好幸運的小龜~

阿雞夠幸運就唔會咁病了...=(  發表於 2012-6-19 14:16
回復

但起碼佢會好得翻嘛

承你貴言. 希望一個月後阿雞好番晒!  發表於 2012-6-19 14:45
回復

加油早日康復·
回復

阿雞叻仔~~~一日一日進步~~~~ 努力食多D, 痾多D~~~~ 快快好番~~~
回復

哈哈,一日無痾都唔使太擔心住,睇定d先,如果連續四五日都無(假設阿雞日日都有食野),咁就要向余醫生講一講啦
回復

20/6 am
沉晚冇得食藥..不過繼續吞劍食狗糧..之後幫雞雞滴左zoomed眼藥..當消炎都好丫..
果然夜晚唔洗浸好耐水..因為一到夜晚阿雞就唔想郁咁...

今朝俾阿雞浸水..有少少陽光..佢有爬黎爬去..冇食野冇屎痾...
不過我見到阿雞有開眼! 佢仲用手仔係左眼卒左一層黃色膜出黎...
我以為之後會見到阿阿明亮既眼仔...點知係好似白內障咁...
唉..可能阿雞已經得番2,3乖視力.....希望個d白內障會慢慢減少吧...

阿雞..仲有右眼呀! 快d整走個層膜吧...
回復

21/6 am
一如以往~開一陣眼仔..今日俾左個大少少既盤佢浸..好似唔太鍾意粉紅色色喎阿雞..
唔係好郁.....或者聽日用番"tong"房吧.......

阿雞一定見到我! 我係佢隔離就頭仔都唔想伸出水面..
阿雞一定聽到我叫佢阿雞..一叫阿雞頭仔就收埋入個殼度...
well.....佢一定知我係佢隔離就冇好野..一係渣眼, 一係吞劍, 一係滴眼藥水, 一係搞佢鼻仔..
omg..唔好討厭我呀........

等待聽日再覆診!!

今朝既阿雞:

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
chim + 2 早日康復
leoyuchiu + 1 加油

查看全部評分

回復

22/6 am
今朝俾阿雞浸水..有d陽光..感受到佢幾精神...
左右眼都有開呀..左眼真係變到唔清啦..左眼個層膜或者哩幾日會甩吧..
等陣睇醫生..睇下點吧...加油..

開左既左眼..朦朦的...

開左有黃膜既右眼...

阿雞個殼...

+油雞雞  發表於 2012-6-23 11:35
回復

22/6 pm
今日帶左阿雞去睇余醫生..
阿雞又重左! 63.4g! good~
余醫生聽到阿雞開番眼仔又痾屎又食少少野都覺得好開心
佢話一開始都覺得阿雞唔太得..佢讚我做得好好~好開心
余醫生覺得D龜生命力好強, 唔死就生, 佢D抗生素都唔係重點
重點係個主人用心咁照顧龜龜~多謝讚賞!
我同余醫生講阿雞隻左眼塊膜自己整甩左, 佢讚阿雞叻仔, 佢話有d龜龜唔夠醒唔識自己整..一定要主人/佢幫手整甩佢...
余醫生之後幫阿雞洗左隻右眼, 佢話如果我做到應該幫阿雞洗下眼..
用個夾夾住眼皮, 輕輕推下..用salt water沖洗..咁會快d好.....
噢..我真係做唔到..留俾余醫生搞吧...
今次阿雞睇醫生有四環爬..幾好!
至於阿雞個心口仔就依然唔知乜事..
余醫生話佢太細隻唔可以抽血驗..唯有等阿雞自己好番..
冇藥食..只要灌食..俾水浸..完左..
我同余醫生講阿雞個殼都有少少爛喎..佢就liu左個殼幾野..
話佢之前養d龜龜如果係咁佢會攞砂紙黎磨下佢..當然係d龜龜生猛先用得..
佢開左d betadine同藥膏俾我...
用法: 先印乾個殼, 然得用betadine查下, 再用濕棉花過水, 再印乾, 再查silvirsurf cream,薄薄一層就ok..千奇唔好俾佢食到.... 一日2次, 連做1個week
余醫生真係好搞笑..佢話整完之後我會發現個殼係冇分別, 不過d細菌就應該殺死晒..唔會再擴散...ok..咁我做一個week吧..........
好..一個月後再覆診..加油阿雞!!!!

查左藥既阿雞....
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

阿雞好堅強, 加油啊!!
回復

23/6 pm
我今日真係太開心! 一定要打低阿雞近況!!!
佢今日大躍進呀!好叻仔呀!!!
佢今朝浸左2個鐘水..因為佢做左太多事俾佢浸耐左
首先佢痾左屎, 之後再整甩左右眼塊膜!
再黎我俾新糧zoomed佢食! 佢食左勁多!!!!
2.5粒糧+1.5條蟲+0.75隻蝦!!!
omg!好叻仔呀!!!我仲見到阿雞隻左眼清左好多!!!!應該有5成視力吧!!
我真係好開心呀!!阿雞你要再努力d!!!yeahyeah~~~~~~~~~
阿媽會同你努力架!!一齊努力!!!!

今晚再俾阿雞浸水, 痾左勁多屎! 叻仔~~阿媽錫晒你~hohohoohohoho~
食多痾多~~yoyoyoyoyo~~~~~~~~~
仲有, 阿眼不停咁練習開眼運動!
阿眼真係好乖好叻仔!! 錫晒你~~~
佢浸完水冇水個陣都開左幾秒眼仔! good boy~~~~
努力呀!!!!

全力推介俾大家既zoomed糧~~~

係咁食既阿雞!

可愛既左眼!!!

可愛既右眼~~~

p.s. 我有拍片, upload完俾大家睇~分別係阿雞食野同開眼運動! yeah~
回復