香港龜友論壇

樓主: 阿雞阿媽
打印 上一主題 下一主題

"阿雞"(努力對抗病魔 2012.5.16-6.28) R.I.P....

真係好開心,繼續加油呀
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

好番就好了

未好番架..個心口仔仲淋..要努力..=)  發表於 2012-6-24 01:57
回復

阿雞真係好叻!你都好叻!
回復

加油呀,呀雞好犀利,雞媽你真係好好呀!!!
回復

23/6 pm 去片!!

回復

雞雞繼續加油努力!!!
回復

加油啊
回復

一口氣追哂..
睇住阿雞逐步逐步咁好番..真係好開心呀!
你都要繼續加油呀!

勁喎..由頭睇到尾..我差唔多每日update.. 我會努力了! 謝~  發表於 2012-6-25 10:42
回復

25/6 am
報告下..阿雞沉日日抖食左一條蟲..夜晚食左一隻蝦....
我決定要將阿雞由馬拉雞變肥雞!
沉晚幫阿雞繼續灌食....第一次佢開眼仔進行...
阿雞真係太醒..敏捷左勁多...一見我想捉佢個頭仔一野咬落黎我度..
好在我縮得快.......唔係就大獲..
我俾左隻鐵匙阿雞咬下..哇..鏗鏗聲.....阿雞唔好咬阿媽呀....
摶鬥左一排終於成功.......好! 肥雞有望!!!

沉晚話俾d屋企人知阿雞睇番野..俾媽咪睇個陣..拎阿雞出黎, 佢嚇到賴屎...funny..
發現阿雞都幾騰雞...一咬底就搵定哩或者賴屎..oh..唔洗驚..阿媽係度!!

希望心口仔快d好! 有師兄叫我忍住唔好日日搞佢口心仔..
1-2week先掂一次, check下好番..ok..weekend先check吧..
搞埋個口心仔就好番啦! 加油阿雞~~~
回復

阿雞變成騰雞, 都幾搞笑, 加油啊....

最搞笑係賴埋屎... 唔知阿雞係仔定女哩...  發表於 2012-6-25 17:21
回復

add oil呀!你係得ge
回復

加油阿雞媽媽,我兩隻巴西BB都病緊唔食野,我都會加油架!
回復

回復 alice1977 的帖子

一齊加油吧!

我既做法係完全唔俾佢地有接觸冷氣既機會..
我見你對龜龜係放係冷氣位..雖然你有裝暖管..
不過我建議你將佢地放係廚房/廁所 - 一d完全冇冷氣既地方
因為龜友話溫度好緊要!要28-30度..

所以阿雞係咁俾我拎黎拎去..一時係廳..一時係房..一時係廚房....
夜晚仲放係暗既地方等佢靜養......
干養, 只有早晚可以浸暖水開既retopboost, 浸15mins可能都凍晒..
就幫佢再加熱..溫度係你手覺得舒服既度數..
我有時怕太熱..會涼少少..咁就要不停加水...

希望幫到你! 加油!
回復

謝謝你呀雞媽媽,我係新手,會用心的學好做好!你真係好有心!佢地見太陽都好開心,會係個兜內企高個身,我伸手入去,佢地就會爬上來。但始終佢地病又唔肯食野,不能太消耗體力同佢地玩,唔食野係我最頭痛的事~我本來買了A-PLUS, 命脈和蝦干但佢地唔食,會去買ZOOMED試試,宜家只能比D寶礦力佢地飲~

希望雞雞快D好番,睇到野見到媽媽 (然後有力咬佢)!
回復

睇晒成個過程,呀雞真係好有意志力同堅強,見佢開口食野我都好開心,隻眼一路滴Zoomed眼藥水一定會好番,加油呀!
回復

26/6 pm
大獲啦....阿雞又病左,唔知咩事....全日冇食野冇屎痾冇乜郁.........
沉晚阿雞仲好地地,食左2隻蝦1粒糧,
又食又痾又大力

今朝起身服示阿雞,佢突然四肢無力,
目光呆呆地,掂佢鼻仔冇反應,
好似有少少呼吸困難?
我即刻俾黑藥佢食...
今晚係咁觀察阿雞,發現佢不停痾尿,偏黃好尿壓
四肢依然無力....點算...阿雞究竟咩事...
請高手教路.......

阿雞個patpat好似放大左..唔識收細......

為左唔俾阿雞個底殼浸住佢d尿..我加左紙巾.......

video係咁...patpat係咁又大又細...尿會"sum"出黎.....

回復

阿雞有無張大口透氣?如果無但你都睇得出佢呼吸困難,加上佢唔多活動又不食野,可能佢身體有地方痛。 佢小便有唔妥..加上你至前話話肚仔有一part特別軟,可能係內臟,甚至係個腎有事。當然我只係根本表面情況咁推測,情況未必咁壞,可能有其他未知的原因。最好細心留意多一兩日,如果都無改善咁最好盡快見見醫生先。
另外可調整阿雞浸暖水時間,多俾暖水阿雞,一來可補充佢因為小便多左流失的水份,二來暖的環境都對龜養病有幫助。長氣d提多句,留意水溫下降同水質變化。 你照顧左佢咁耐應該累積左不少經驗,所以你有能力去應付的。加油!

佢有好似上次咁係咁抖大氣..但見佢抖氣辛苦.... 我估佢可能腸胃炎......徵狀幾似...  發表於 2012-6-27 10:04
回復

27/6 am
阿雞今朝浸水個陣見佢係咁飲水...
幫佢換左2次水..浸左大約40mins..
佢痾左少少屎........黃色既...
好似精神左少少? 有行下...........

有龜友同我講阿雞可能係腸胃炎......
可能之前食得太多消化唔切.......放工去買bac先......
撐住呀阿雞......

<腸胃炎>
病因︰多為飼料變質或食具、水體受大腸杆菌等病菌污染而致龜患病。
症狀︰病龜目光呆滯,無光彩,身體消瘦,不愛爬動,喜歡飲水,腹瀉,糞便呈鼻涕狀,此病多發生于春、夏、秋季,夏天高溫季節更為盛行。

講中左d............

阿雞今朝痾既屎........

回復

Get well soon.
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

可能一次過食得太多啊師姐~~~
下次唔好餵咁多,尤其我見你仲有force feed,其實如果佢肯自己食糧係咪唔好再force feed好d???

唔知有冇下次..阿眼手腳冇力..好似收得皮咁.. 我期待佢痾一大堆屎..清番佢腸胃d野出黎...唉....  發表於 2012-6-27 15:49
回復