香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 雪米BE
打印 上一主題 下一主題

用矮膠箱養陸龜d燈應該點放?

回復 神山大帝 的帖子

Powersun 的100w, 不是全光譜!
回復

abcma12345 發表於 2014-4-20 12:30
會吾會隔住玻璃照到太陽,會既話夏天其實uvb足夠了

正因為隔玻璃會阻99%uvb
所以先買uvb光管
回復

雪米BE 發表於 2014-4-21 00:51
回復 神山大帝 的帖子

一隻uvb輸出比較好既光管

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... b%E5%85%89%E7%AE%A1

就用呎樣

回復

whatsapp ,比啲泪相你望下,90555339
回復

回復 傷心妹 的帖子

好呀,明天找你,thank you
回復

雪米BE 發表於 2014-4-20 04:24
回復 神山大帝 的帖子

我都有呢種燈,但己經收起,夏天實在唔岩用,所以想轉t5.因為zoomed 10.0唔夠 ...

別用T5, 目前根本沒好的T5 UVB.
回復

Zoomed T5係超強力輸出既UVB管, 但係佢係移走左UVB/D3波段, 而特低D3效率既垃圾燈, 佢既UVB係專門用黎呃Solarmeter 6.2 UVB錶既, 而實際上在同樣距离30cm之時既D3效率, 只和2010年份既Zoomed 10.0 26w節能燈相同.

原因在你貼的Link中30樓.
回復

waiman 發表於 2014-4-25 01:19
Zoomed T5係超強力輸出既UVB管, 但係佢係移走左UVB/D3波段, 而特低D3效率既垃圾燈, 佢既UVB係專門用黎呃So ...

但如果我主力係有真太陽,只是陰天或下雨天頂住都應該有啲啲作用?
如果呢種是垃圾燈,早計了
回復

abcma12345 發表於 2014-4-24 12:41
但如果我主力係有真太陽,只是陰天或下雨天頂住都應該有啲啲作用?
如果呢種是垃圾燈,早計了 ...

係有用既. 佢係在能吊命的水平.

純素食型陸龜箱中的燈, UVB最低強度數值是要有25uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2. Zoomed T5和Zoomed 1.0 26w及Zoomed Powersun 100w只相等26uw/cm2的D3.

這是我在12月份測試的, 室外直射陽光各時段UVB的強度, 夏天UVB量會增加0.8-2.2倍:

08:00am UVB 25 uw/cm2
08:30am UVB 50 uw/cm2
09:00am UVB 75 uw/cm2
09:30am UVB 100 uw/cm2
10:00am UVB 125 uw/cm2
10:30am UVB 135 uw/cm2
11:00am UVB 150 uw/cm2
11:30am UVB 160 uw/cm2
12:00pm UVB 175 uw/cm2
12:30pm UVB 160 uw/cm2
01:00pm UVB 145 uw/cm2
01:30pm UVB 125 uw/cm2
02:00pm UVB 105 uw/cm2
02:30pm UVB 90 uw/cm2
03:00pm UVB 75 uw/cm2
03:30pm UVB 60 uw/cm2
04:00pm UVB 25 uw/cm2
04:30pm UVB 15 uw/cm2
05:00pm UVB 8 uw/cm2

回復

我家用緊呢隻
http://www.fishmanshop.com/reptile/E-light-82274.html

但點解好似唔見你地有人用咁既?
回復

回復 waiman 的帖子

唔係嘛!?咁應該用咩好呀c兄??好在未買
回復

回復 winnie45 的帖子

第一次知呢隻牌子有出uvb wo
回復

winnie45 發表於 2014-4-24 20:15
我家用緊呢隻
http://www.fishmanshop.com/reptile/E-light-82274.html

komodo本身冇做UVB, 所以佢既燈係好少人用. 佢一樣亦係低效率D3燈.
回復

雪米BE 發表於 2014-4-24 21:15

唔係嘛!?咁應該用咩好呀c兄??好在未買

目前全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 目前最好別買任何燈, 冬天就盡量用保鮮膜, 或花店用來包花的玻璃紙曬龜比較好.

原因始自2010:

正在用任何UVB燈, 或準備買UVB燈, 請留意 (其危險性)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

然後在2013:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=87510&extra=

回復

如果唔用UVB燈咁UVB用咩方法吸收好?
我家不太多陽光
回復

回復 雪米BE 的帖子

我新手養..果陣上魚佬佢介紹="=
回復

我用zoomed..呢隻我唔知好唔好,我都唔係太識架咋
回復

回復

winnie45 發表於 2014-4-25 09:27

如果唔用UVB燈咁UVB用咩方法吸收好?

每週共有1hr或以上, 就基本可以了.

保鮮膜曬太陽,咱老百姓冬天愛龜的寶貝 (轉文)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=96636
回復

雪米BE 發表於 2014-4-25 09:47

我用zoomed..呢隻我唔知好唔好,我都唔係太識架咋

如果你用的是中國220v版Zoomed 10.0 = 不合安全規格.
如果你用的是220-240v歐版Zoomed 10.0 = 合安全規格.

如果你用的是Zoomed 10.0 UVB 26w節能燈, 距离30cm = UVB 26uw/cm2.

如果你用的是Zoomed 10.0 UVB T8光管, UVB管對燈架內鎮流器的Ballast Factor(流明係數)數值有嚴格的要求, 是要求Ballast Factor = 1.00, 低於1就嚴重影響UVB的強度, T8管火牛的Ballast Factor =1.00 距离30cm = UVB 26uw/cm2.

高級鎮流器至有Ballast Factor = 1.00, 但由於一般用45cm照明光管的用家們, 是不追求亮度, 而人的眼晴是很遲鈍, 於可見光的差異如果不超過25%, 就不能察覺有差別的, 所以全球廠家都不生產高端Ballast Factor=1的電子鎮流器給18英吋(45cm)管, 而只生產Ballast Factor=0.7至95的. 現成龜箱自帶的燈架, 是只有Ballast Factor=0.70-0.85.

Zoomed 10.0 UVB T8光管, 30cm, 流明係數0.80=9uw/cm2, 流明係數0.85=12uw/cm2, 流明係數0.90=19uw/cm2, 流明係數0.95=21uw/cm2, 流明係數1=26uw/cm2.

如果你用既係Zoomed T5光管, 佢亦是嚴格要求燈架內鎮流器的Ballast Factor = 1.00, 就算你化好多錢買個Ballast Factor = 1.00, Zoomed T5產生的D3只和Zoomed 10.0 UVB 26w節能燈一樣, 所以浪費錢.

奸商 - 國際知名頂級Sunlight Supply - TEK Ready Fit燈架裏面的電子镇流器
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=47405

如果你是用任何UVB光管的話, 這對你可能很重要
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48844

回復