香港龜友論壇

查看: 3334|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

一般的牧草

樓主
牧草可分為豆科及禾科,一般見到既係Alfalafa(豆科)而Timothy Hay, Orchard Grass, Pangola Grass, Bermuda Grass, Sudan Grass Hay, Crain Grass Hay, Oat Hay, Weat Hay 則屬於禾科

Timothy hay (原產於西伯利亞及歐洲的冷涼地帶) 也分 One Cut, Two Cut 同Three Cut, 寵物用的通常係One Cut同Two Cut.
One Cut 係春天播種後第一次收割的意思 - 織維質高,蛋白質低,香味清爽
Two Cut 第二次在夏天係後收割的意思 - 織維質較 One Cut 低,蛋白質較 One Cut 高,味道香濃, 可以用在訓練寵物吃牧草
Three Cut 少花穗多枯葉味道於 One Cut 與 Two Cut 之間

Orchard grass (原產於西伯利亞及歐洲的冷涼地帶) - 葉多無梗色青,香味佳及嗜口性佳

Mountain grass (原產於西伯利亞及歐洲的冷涼地帶) - 葉多無梗色青,香味佳及嗜口性佳

Crain Grass (禾科) - 織維質比 Timothy hay高,蛋白質較Timothy hay低,嗜口性較低

Pangola grass (原產於南非,高溫多雨) - 蛋白質較高

Burmuda grass (原產於熱帶,耐旱性強) - 蛋白質較Timothy hay高

Oat hay (原產中亞,長年生植) - 葉多色青綠,香味佳及嗜口性佳,莖部較粗,某些寵物不適用

Alfalafa (原產中亞,豆科) - 含豐富礦物質與優質蛋白質,營養高,不太適合寵物

評分

參與人數 4威望 +23 收起 理由
火水. + 10 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享
johnng9879 + 1 熱心幫助
windleaves + 2 資料詳盡

查看全部評分

沙發
邊度買到西伯利呀牧草種子??
回復

板凳
回復 kenbb 的帖子

陶寶可能有
回復

地板
Star 發表於 2011-8-23 17:37
回復 kenbb 的帖子

陶寶可能有

...我怕買假野..同埋冇淘寶點..
回復

淘寶有時啲野都幾好;
但我都係信吾過淘寶;`
回復

大圍珍禽異獸有 timothy grass seed
回復

其實邊俊最適合陸龜
回復

Alfalafa (原產中亞,豆科) - 含豐富礦物質與優質蛋白質,營養高,不太適合寵物

我只有一個疑問:富含礦物質與優質蛋白質 但唔適合寵物?????why?
回復

windleaves 發表於 2012-3-24 01:23
我只有一個疑問:富含礦物質與優質蛋白質 但唔適合寵物?????why? ...

我都想知... 好耐之前係第二度copy既
回復

Star 發表於 2012-3-24 01:28
我都想知... 好耐之前係第二度copy既

無野講。。。。。
回復

嘩... 半年前既廠底貨無啦啦有分
正!
多謝大家
回復

chancc 發表於 2012-3-24 01:14
其實邊俊最適合陸龜

我比salad style果隻佢地食
回復

一年後再推唔知會唔會仲有分加呢
回復

回復 Star 的帖子

Alfalafa 係豆科, 佢含有既蛋白質比一般既植物高, 高蛋白質會令草酸鈣既代謝高而增加尿酸. 那就是結石的問題.
所以Alfalafa或豆科植物不是"含...優質蛋白質...不太適合(餵飼)寵物"的問題. 而是高蛋白質, 不適合經常或大量餵飼陸龜的問題.
回復

yuenyuen 發表於 2013-3-20 14:33
回復 Star 的帖子

學習了
回復