香港龜友論壇

查看: 4879|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

香港真係好令;)

樓主
上左凌宵閣觀景台影呀?
回復

沙發
啊wing 發表於 2011-8-27 01:25
笑我........我唔識丫MA

不如你睇左架相機本說明書先啦
回復

板凳
回復 啊wing 的帖子

網上大把啦....
回復

地板
回復 啊wing 的帖子

大晴天100-200
陰影, 陰天200-400
黃昏400-800
晚上無腳架800-3200
咁上下

不過用咩ISO SPEED我係習慣睇現場實際影果陣個快門去到幾多而定
影夜景唔落腳架或搵野借下力再或者放底架相機咁影, 好難影得好
回復

回復 songshu 的帖子

DC更加死得快, 好多相上到ISO 400後相質已經好很差
DC仔高ISO 都仲見得既, 得幾架係例外, 就係富士昔日既機王F30/ F31.
ISO 上到800都仲係好滑

反而DSLR 果粒CMOS 大粒過DC好多, ISO 高少少都唔太怕啦
回復

回復 songshu 的帖子

初初買手動鏡時, 個賣家比我用佢架PEN試鏡,
果陣係室內餐廳, ISO 400下試左幾張, 放大睇我自己都覺得唔太得了...

不過夜景....都係帶支腳架先影得好, 高ISO影夜景只係無計可施既情況先會用, 但九成九影唔到好相...
不過搵到野可以放低架相機, 借力位等等, 都影到既...

↓呢兩張係之前大陸友人黎港, 帶佢地出去玩時路經海旁同山頂影, 因帶人周圍去又無奶油帶住腳架

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
一夜白髮 + 10 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

影夜景只有呢個要訣啦
落腳, 縮光圈, ISO 用你架機最低既SPEED. 仲有用快門線, 無就用2秒TIMER. 長暴幾秒. 快門要幾多秒可以自己慢慢試. 又唔係用菲林機, 你影完可以即時睇返張相光暗, 唔夠光就再嚗耐D, 光得濟就快門快返D.
如果光差較大既場景, 進階D既可以用埋黑卡.

我呢兩張睇唔返了, 因我係用手動鏡, EXIF 唔會紀低我用幾多F STOP...
快門就一張5秒(海旁), 一張8秒(山頂), 都係ISO 200 (NEX 最低得200)
回復