香港龜友論壇

查看: 4022|回復: 11

兔仔問題

隻兔兔成日都痾好多屎咁樣係咪正常呢?
成日換完木槺冇耐就已經有幾粒屎係度
養左冇耐佢好似五俾我抱咁
就算想抱佢,冇耐佢就想走
有時未抱到佢 佢就已經走左去
咁樣都係正常架可…?
回復

全部正常
回復

好的
回復

非常正常,兔仔直腸直肚,一路食一路痾,痾完仲會食番啲便便,再痾過,二次消化;有得食有得痾,消化正常,可喜可賀
十隻兔仔,9隻半怕人,走開避妳好正常;有時隻兔仲會後腿不停拍地,即係好唔喜歡妳騷擾佢;雙耳仲會縮向後面,準備隨時衝前去咬妳隻手仔。
想佢親近妳多啲,首先最好只養1隻兔,等隻兔覺得孤觸,佢就會願意親近人玩多啲;另外,妳要買啲兔零食,只可自己親手經常1粒1粒噉餵佢食,等佢知道妳一出現,就有好嘢食,佢知妳係美食主人,佢就會月來月唔怕妳;
到佢每次見到妳,就又抓籠又咬籠,想引妳主意,妳就可以開始一路餵佢食零食,一路用另外一隻手去輕輕掃下佢個頭,如果隻兔無反抗,妳就可以開始輕輕掃下佢個背脊,無反抗,就可以掃埋落PatPat,如此類推,一步步來建立感情關系。
切記不可打鬧,只可氹~
回復

温馨提示 : 俾多啲草佢食,因要磨牙,如果牙長就手尾長,唔好買咩乾零食佢食,因糖份高對兔仔有害,食得多呢啲野,連草都唔食就麻煩,我有10年養兔經驗,我講少少野知!
回復

我只有5、6年經驗,最高峰同時養5隻兔,兩男3女,我的兔都讓我任摸任手餵,但我不會抱她們,她們根本不喜歡我們抱,因她們在半空中會覺得無安全感,所以會反抗。
我同意兔要食好多乾草,但不要餵 alfalfa hay,因蛋白質過高,食後很容易痾爛屎、痾軟屎,全天候餵 timothy hay 最好。
食兔專用零食,根本沒可能攪到隻兔偏食,因為兔是很大食的,而兔零食又很貴,所以只會用經濟大包的兔糧做主食;另外,兔零食只會在氹兔仔時才親手1粒1粒的餵她,根本沒可能餵得飽她(除非妳家中有其他人,貪得意胡亂餵她呢!),其餘時間只會也只可供她經濟大包主食糧和 timothy hay,讓她自我進食。
養兔有太多心得,不能盡錄,講極唔完
回復

佢呢排成日係個籠度好嘈五知做乜
嘈到係整醒左我
俾左草俾左糧佢食佢都係咁
其實咪事?
回復

但我見過有d兔好痴人,主動撩人玩架架。
回復

我個隻五係
係咁跑梨跑去好鬼嘈
回復

人睡覺前你有冇俾足夠既草佢食,冇野食佢地都會嘈
回復

有呀!我有俾草佢食架
回復

兔仔晚上活躍,日間多數静D,你要比多D草佢,買D草磚比佢玩,磨牙,我都有買咬木比佢,早晚放適量乾糧,最重要是草,我有4隻兔,都9歲多,D草可以磨牙,不吃草D牙會過長,要剪牙............兔仔D牙不停生長,同麻一路食一路便便,不好養1男1女,會不停生B,一個月就可生,一生會3至9隻,我D兔仔全部都绝了育的
回復