香港龜友論壇

查看: 2006|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

有關蘭花培殖一問

樓主
小弟想請教下蝴蝶蘭點樣由花中取苞子來培殖?

回復

沙發
  高高級技術波....好似系開花在花蕾抹啲粉落去個芯到.......但我未試過.....睇書話機會唔高 , 反而好似有個叫試管芽尖xx法成功率高啲...........好很耐前睇書睇過 , 不過太煩所以無試過 ....我估估架吓 , 講錯唔好小啊!!
回復

板凳
回復 路易 的帖子

5會小咁無品!大家交流下心得
回復

地板
上網查資料睇左先,等有左基本概念,因為都幾多問題,並唔係三言兩語講得晒!
回復

回復 Odinwp 的帖子

很少人用受粉方法,成功率很低,除非想繁殖新品種,現時多用细胞繁殖。
回復

回復 swh 的帖子

其實我睇左好多架啦!不過想睇下有無高手教下過路啫
回復

其實好難係呢度講晒比你聽,就講下你第一筆要洗嘅錢先,要做苗首先要買苗瓶,沒有單個買的,要買是一批買的,約200-300個,一個巨形壓力煲(幫苗瓶消毒用),跟住係培養基,即係望落去好似大菜糕的透明物體,裡面加入左好多化學品,有一些是有毒的(係會死人個種,所意要另外買多個雪柜來冷藏),然後仲要買一個無菌箱(最細個隻都好似電腦枱咁大),再加多個電了磅(要實驗室用個種精密度高),再加一大堆容器雜物,【你第一筆要洗嘅錢大約$80000-100000】,仲有最大件事係你屋企有無地方擺晒咁多野!
回復

同我開始學人養蘭花嗰時咁...又洋又國....睇完啲基本資料後即刻收工
回復