香港龜友論壇

查看: 1936|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

養貓準備(口語)

樓主
食物:Acana Paceifica(我覺得呢隻唔錯,獸醫推介因為我個隻仔之前好肥~)
器材:
1.
貓沙
韋民牌豆腐沙(有d似木屑沙)
好多養貓既人都話呢隻豆腐沙超好用,個排咁岩用哂所以去買黎試試
倒出黎個時有d豆漿既味,都算幾好聞,
豆腐沙一有尿就會凝結
優點:凝結力很好,可以直接沖落馬桶都好方便~
缺點:比木屑沙輕,容易比貓整出貓盆,但比細沙好d
2.
貓廁所(我覺得用有蓋既比較好,因為佢地去完之後通常都會爪下d沙)

3.
貓砂鏟(用呢d可以(西)走乾靜既貓沙唔使浪費~)
4.
食物兜(係魚街個d寵物鋪有好多種,不過其實如果方便既就咁用個d碗仔都ok,不過要
重d唔係可能會比佢整趺哂d食物~

5.
水盆(我覺得呢類幾好佢飲幾多出幾多~)
我都過有d人係用一個箱跟著安個掛濾,我個fd度都有,d人長期都幾清
可惜我冇咁多插頭位~

6.
指甲鉗(呢隻係寵物店同埋有部分10蚊店都有,幾好用~

7.
窗網(平時個d要訂做,我就用呢隻格仔網幾個整埋一齊~)

8.
磨爪柱(呢個好似唔使一百蚊~佢又可以玩上面舊野又可以磨爪,都唔錯~)

沙發
溫度:其實係香港冬天都唔使點同佢加溫佢會自己捐入d被度取暖.

而係夏天最好多d同佢換水,同埋最好就算唔係度都開一開風扇比佢地涼下
病歷:我隻仔仔汁番黎個時3個月.有貓瘟.睇左獸醫都千幾二
個人感受:係我養貓之前我一直認為貓係一種對人好冷漠既動物~不過開始養貓先知

佢地都好需要我地既關心.其實佢地都好鐘意我地抱佢而且唔同狗要日日

都要同佢落街散步,絕對岩哂香港人~

不過通常係街度帶番黎既貓多數都比較慢熱,要有耐心先可以得到佢既信任,

同埋係你決定養佢個刻開始你就要預左你屋企d野一定會成日比佢地整到趺哂落地

下.但係你千奇唔好對著佢發脾氣,甚至打佢,因為你一對佢惡佢地就會對你有左戒心.

都係個句啦~雖然你既生活入面會有朋友同埋好多人,但係佢只係得你一個,所以請你唔好掉低佢~
優點:

1.
容易打理

2.
唔洗同佢落街散步,岩d懶/忙既人

3.
一個月至幾個月沖涼一次都冇問題,因為佢地平時自己都會清潔下自己~

4.
雖然慢熱d,但係當佢接受左你個時,以後當你傷心個時都會坐係你度望著你好似哄你咁~其實都幾忠心

5.
去廁所個d好易教,只要你有貓沙佢地多數都好易識~

6.
嗲你個樣好可愛~

缺點:

1.
慢熱,有d仲會係冷漠

2.
為食,見到你食野都會走過黎搞下你~

3.
有d愛理不理咁~

4.
成日跳黎跳去,所以如果你唔放好D野好易會比佢整爛~

5.
好鐘意爪野,你預左梳化會爛

請唔好插得咁勁><

試.....好似有用既野..  發表於 2011-6-17 00:45
回復

板凳

最尾個2張攬攬好甜蜜幸福...
回復

地板
肥貓樂樂 發表於 2011-6-16 19:03
食物:Acana Paceifica(我覺得呢隻唔錯,獸醫推介因為我個隻仔之前好肥~)器材:1.
貓沙韋民牌豆腐沙(有d似 ...

有咩貓好玩,平靚正,介绍1下
回復

回復 001a 的帖子

英短囉我覺得幾令xdd
話說c兄你張張icon都咁正=///=
回復

回復 001a 的帖子

我都想知
回復