香港龜友論壇

查看: 3978|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

終於打敗了爛殼..T^T

樓主

什麼是爛殼?!~:;
簡單解釋一下!!~
就是龜殼表面/內部組織腐爛了!!~
原因通常是水質問題/傷口感染!!~嚴重的,,細菌可入內臟到至死亡!!~
最常見的是;:患處按下去比其他地方軟,,患處的顏色看上去比正常的不同..有點像跌傷了的蘋果!!~
有些還會有臭味!!~((鼻子在患處嗅一下...但我不會做!!~"orz
也有一些例外的..例如是一些不正常的白點..((不是魚的那些..
這個有點難解說..orz  
乾身了以後係會看到那些白色的是有點不平滑的!~
但最好還是先上傳照片給大家研究一下!!~因為我怕有人會把花紋誤以為是爛殼...

早兩三個星期前..為我的 火焰龜 (大黃蜂) 刷背時發現了蛋殼底出現了好幾個腐爛了的地方!!~
現在已經沒事了!!~所以想和大家分享一下我的治療方法!!~((希望不要分享完就有另一隻出現問題吧,,,每次都是如此!!~T^T""

其實爛殼是由我另一隻忍者龜做成的!!~我相信是 被咬了!!~(因為傷口的位置!!~和形狀)
可能是一直沒發現..所以都變成這樣了!!~
我發誓以後都不會這樣放在一起了..T^T""

起初發現了..相信其他人也會一樣的手足無措!!~
幸好之前在中蜂那買了一枝神水!!~((真的好貴!!~ 昏
看了很久!!~該如何是好!!~因為爬文了!!~要把那些壞了的地方弄走!!~
好了!!~害怕還得動手!!~不然必死無而!!~
我只是用手指甲去弄..因為怕針/刀會弄太深!!~
但我還是建議大家用消毒過的針去慢慢的一下一下去弄!!~(指甲太多菌了)
((動工前最好先浸一下小龜龜))
把所有壞殼都打開了..((看到他的樣子都心痛死了!!~
有點淌血的話不要怕..停手就可以了!!~((溫馨提示;:小龜龜可能會痛得尿尿哦!!~
就直接滴了神水(其實黃藥水也可以)
乾養了!!~

一直幾天都沒好轉!!~但也沒有轉壞!!~((聽說爛殼可以急速惡化
後來去了 中蜂 那去問一下,,他給我介紹了用 灰猛養!!~
好!!~買了!!~
回去了 按照仔的方法!!~
直接弄小些在手指上塗抹在傷口上!!~再滴了一滴的神水!!~灰猛養已緊貼在傷口上!!~((灰猛養是一小粒一小粒的!!~
但灰猛養對小龜們來說是蠻危險的東西..就好像杜蟲藥一樣!!~份量拿得不好就先這樣了!!~所以大家不能亂用!!~
我因為有點擔心!!~所以也只用了一次!!~((灰盔養的顏色都現在也沒退掉!!~
第一次使用後浸水/放回水裹!!~會有一些灰猛養掉下..((水會變紫的  建議立刻換掉!!~
我的方法是用一個小的盒子浸一下!!~看到便倒掉!!~一直到沒再看到!!~

因為我的是 火焰龜 所以一直的在乾養了好幾星期!!~
每天餵食後曬乾((可開燈曬 ,,之後滴藥!!~
幾天後傷口已開始變硬!!~現在已完全回復了!!~^^
但我還是再乾養多一星期才放回水裹!!~

這些都只是以作參考!!~希望可以對大家有用!!~

各位,,小龜龜..生病了是不會就出來的!!~希望大家每天都抽5分鐘的時間去了認真的觀察一下自己的小龜~!!~
生病了便去醫治!!~別誤了治療最佳的時候!!~
祝大家的小孩子健康!!~

評分

參與人數 5威望 +15 收起 理由
carolcarolam + 1 多謝分享
songshu + 1 多謝分享
我愛中蜂 + 10 原創內容,多謝分享
kenbb + 2 多謝分享
larissayiu + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
多數分享
回復

板凳
點先係[難]殼?有埋圖就VERY GD.
回復

地板
kenbb 發表於 2011-8-30 19:51
點先係[難]殼?有埋圖就VERY GD.

無圖啊..=3=
康復左之後既就有!!~
回復

KaukcE 發表於 2011-8-30 20:04
無圖啊..=3=
康復左之後既就有!!~

OIC.....  
回復

我只是用手指甲去弄..因為怕針/刀會弄太深!!~
但我還是建議大家用消毒過的針去慢慢的一下一下去弄!!~(指甲太多菌了)

比我係絕對落唔到手
回復

哈利巴西 發表於 2011-8-30 20:04
比我係絕對落唔到手

我都諗左好耐先落手!!~
一路meet..佢一路想咬我咁.;.
回復

kenbb 發表於 2011-8-30 20:04
OIC.....

我都有諗過開唔開post..冇相我驚任地睇到眼訓..orz
回復

hyy 發表於 2011-8-30 19:49
多數分享

多謝支持!!~
回復

KaukcE 發表於 2011-8-30 20:25
我都有諗過開唔開post..冇相我驚任地睇到眼訓..orz

你又知我地已訓了..XDD~~
回復

kenbb 發表於 2011-8-30 20:28
你又知我地已訓了..XDD~~

哈哈..我打都打到眼訓!!~
但如果對有用既人泥講我又唔怕打多d!!~
回復

KaukcE 發表於 2011-8-30 20:32
哈哈..我打都打到眼訓!!~
但如果對有用既人泥講我又唔怕打多d!!~

是的/口\..  
回復

唔知道我隻龜係咪同你隻龜情況一樣呢??
龜殼鳞好似甩甩地咁, 好驚佢會死呀><"
回復

了解左好多.. 多謝你
回復

豬頭糖 發表於 2011-8-31 04:25
唔知道我隻龜係咪同你隻龜情況一樣呢??
龜殼鳞好似甩甩地咁, 好驚佢會死呀> ...

睇左亦覆左你!不過因為係公司所以唔方便講甘多!
係米只係表皮有輕微反起?好果係就只係換殼!我有一隻都係甘!不過我多手整開左!所以同滴左小小藥!千其唔好多手整開!因為仲係BB!血管比較出!
回復

lowbzz 發表於 2011-8-31 20:15
了解左好多.. 多謝你

幫到人我就開心!
回復

KaukcE 發表於 2011-8-31 22:49
睇左亦覆左你!不過因為係公司所以唔方便講甘多!
係米只係表皮有輕微反起?好果係就只係換殼!我有一隻 ...

希望係普通換殼
回復

豬頭糖 發表於 2011-9-1 01:01
希望係普通換殼

放心啦!唔好成日拎泥拎去!好易感染!每日拎起一次檢查就OK架啦!
回復

KaukcE 發表於 2011-9-1 01:19
放心啦!唔好成日拎泥拎去!好易感染!每日拎起一次檢查就OK架啦!

明白了, 你張大頭係咪甜甜黎架??
回復

豬頭糖 發表於 2011-9-1 01:32
明白了, 你張大頭係咪甜甜黎架??

火焰!就係出事果隻!係米好靓仔呢?
回復