香港龜友論壇

查看: 7679|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

請教大家一下 如何快速進盾臂排酸

樓主
Lau19890401 發表於 2015-1-18 00:55
各位師兄師組:我只盾低甲13cm 溫度在35上少少 溼度在40左右 吃粮 一星期一次生菜 現在一星期冇排酸 望指教 ...

溫度35度, 溼度40%rh.

我覺得太熱, 太乾!  

你應該要保持30度, 最好有冷暖區.  濕度40%時或以下,水份會開始嚴重流失.  忍尿、忍尿酸係警號, 下一步生石,或缺水死亡.

我建議起碼濕度50%以上, 80%以下.
回復

沙發
圓圓龜 發表於 2015-1-19 11:13
回復 waiman 的帖子

請問仙人掌多唔多葉酸呢? 我家盾仔好鐘意食, 不過又唔敢成日比佢食 ...

本人愚見,

1) 葉酸唔係尿酸, 只要濕度夠, 飲水多, 龜龜就唔會忍尿, 就唔會在膀胱內形成草酸鈣石.

2) 尿酸係高蛋白、高核酸食物在體內代謝後, 形成嘌玲, 再轉化成液態尿酸, 經腎流入膀胱.  只要濕度夠, 飲水多, 龜龜就唔會忍尿, 就唔會在膀胱內形成尿酸鈣晶體石.

3) 沙漠龜會食仙人掌解渴, 所以DNA內好中意食仙人掌, 可以餵!!!
回復

板凳
圓圓龜 發表於 2015-1-20 16:41

謝謝, 而家個問題就係佢唔肯食M糧(咁可能長大唔到), 唯有餵仙人掌, 又驚唔夠營養比佢 ...

當然係等佢自己痾粒石出來最好啦. 做手術有風險, 以前聽D師兄講過, 做手術之後既存活率大約50%, 越細隻做手術,死亡率越高!  做完手術, 仲要長期插條喉入胃,強餵藥同流質食物,好辛苦, 仲時不時覆診, 打針, 換沙布等等, 有排你煩! 同埋$$$$$$$$$$$$$

如果係我, 我就唔會做手術喇, 我會盡快養大佢, 濕度85%, 狂灌水佢飲(打開口,用針筒強餵).  等佢自己快速長大,痾粒石出來, 同時不讓粒石增大 – 因為尿酸鈣石係結晶體, 係晶體種子, 在濃尿中會繼續不停結晶增大!!!

如果唔好彩, 排唔出, 等佢大左再做手術, chance都會大D. 就算突然因結石堵塞尿道或腸道而死亡, 都由得佢啦, 當係自然死亡啦, 最緊要$0.  我係咪好賤?  Hehe..
回復

地板
圓圓龜 發表於 2015-1-20 16:41

謝謝, 而家個問題就係佢唔肯食M糧(咁可能長大唔到), 唯有餵仙人掌, 又驚唔夠營養比佢 ...

仙人掌雖然水份高, 但糖份低 - 只有3.33%(能量唔夠), 蛋白質仲低 - 只有1.32%(唔夠氨基酸令身體快速成長)!!!

所以一定要強餵M糧(9%蛋白質?我忘記了), 或者試下rep-cal水果糧(15%蛋白質?我忘記了)!!  又或者餵面包蟲、香蕉!!!!

但係,如果餵高蛋白食品,同時會增加尿酸量!!!  因為盾仔會將55%既蛋白代謝成為嘌呤, 然後轉化成尿酸, 盾係所有陸龜中排尿酸比例最多的龜之一!!!!  

記住要強餵水, 保持高濕度, 80-85%rh, 浸水冇用!!!
回復

還有一個民間既方法, 就係: 自製工具, 自己向美國買書回來學習下龜既cloaca泄殖腔, 然後自己用工具入泄殖腔,再入膀胱,取石!  外國有人成功試過, 香港幾年前也有師兄(2人)入膀胱用螺絲批敲碎結石,並取出,大龜安全冇事!!
回復

仲有一D民間方法, 大陸龜友同香港幾個師奶, 長期餵利尿既草藥、中藥, 佢地話可以成功排石.  但我表示懷疑.
回復

圓圓龜 發表於 2015-1-21 16:07
回復 Tony_Chu 的帖子

如果用水開M糧/水果糧插喉強餵比佢食, 可以嗎?

打開口強餵, or 插喉餵都可以.  記得灌多D水!
回復

你有冇試過餵香蕉?  陸龜好中意香蕉!!!
回復

圓圓龜 發表於 2015-1-21 16:13

咁浸水時禁佢個頭落水(每次約5秒)去飲水可以嗎?

冇用, 佢唔肯飲, 你禁佢頭都唔飲!!  佢會弊氣.

我有個方法, 我隻阿達冬天唔肯飲水, 我將佢反轉, 用花灑噴暖水入佢鼻和嘴邊, 5秒, 佢想呼吸, 就要先飲左口腔同鼻腔D水先!!!!  哈哈, 好成功, 我每日咁做, 佢每日都痾好多尿!  唔會吸水入肺.

但係龜BB唔知會否吸水入肺, 引至肺炎, 我唔敢擔保, 大龜就OK.

你可以試下用滴黑藥既方式, 每次滴水入鼻!
回復

sorry, 香蕉雖然糖有17%, 但蛋白質只有1%,仲低過仙人掌!
回復

圓圓龜 發表於 2015-1-21 16:50

謝謝師兄, 獲益良多

好易架, 熟能生巧, 你在youtube打force feed tortoise, 大把video.

回復