香港龜友論壇

查看: 7678|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

請教大家一下 如何快速進盾臂排酸

樓主
回復 waiman 的帖子

請問仙人掌多唔多葉酸呢? 我家盾仔好鐘意食, 不過又唔敢成日比佢食
回復

沙發
回復 Tony_Chu 的帖子

多謝師兄指教...實情係, 家中小盾唔知係咪有先天排酸問題

熱點大概30度, 濕度70-80%(有放濕機), 每日浸水三次!!!, 餵M糧的情況下都排不出膏狀既酸, 只排石/粉狀物

最近更加唔食野(但又食仙人掌), 帶佢睇余醫生照X光, 發現有粒大結石, 而家希望佢可以排出果粒大結石, 如果唔係要決定做唔做手術...

五位數既手術費不計較, 最大問題係...佢做完之後會唔會都係咁...

唔知你比唔比到少少意見呢?  謝謝~

希望可以排出果粒大結石  發表於 2015-1-20 00:18
冇得救, 幾萬做完手術, 日後生存率50%, 手尾長, 費用多, 唉, 痛苦....  發表於 2015-1-20 00:13
回復

板凳

多謝師兄指教...實情係, 家中小盾唔知係咪有先天排酸問題

熱點大概30度, 濕度70-80%(有放濕機), 每日浸水三次!!!, 餵M糧的情況下都排不出膏狀既酸, 只排石/粉狀物

最近更加唔食野(但又食仙人掌), 帶佢睇余醫生照X光, 發現有粒大結石, 而家希望佢可以排出果粒大結石, 如果唔係要決定做唔做手術...

五位數既手術費不計較, 最大問題係...佢做完之後會唔會都係咁...

唔知你比唔比到少少意見呢?  謝謝~
回復

地板
回復 圓圓龜 的帖子

多謝師兄意見, 都擔心佢之後會唔會影響生長, 請問會有什麼手尾?
回復

多謝燈神咁詳細既意見

如果我放多一盤水係燈下會唔會好尐呢?

據醫生所講, 粒石大概13mm,而龜龜的肛門為12mm, 希望佢有機會排出
另, 如果做手術既話,開左殼會唔會影響佢日後成長呢?
回復

謝謝, 而家個問題就係佢唔肯食M糧(咁可能長大唔到), 唯有餵仙人掌, 又驚唔夠營養比佢長大
回復

如果用水開M糧/水果糧插喉強餵比佢食, 可以嗎?
回復

咁浸水時禁佢個頭落水(每次約5秒)去飲水可以嗎?
回復

謝謝師兄, 獲益良多

咁唯有灌水及M糧喇...有無特別技巧可以整開佢個口, 好難先開到一次...
回復