香港龜友論壇

查看: 3251|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

幼龜白眼病問題(更新問題)

樓主

前日發現 幼龜 長期閉眼 用棉花棒濕水清走一絲絲白帶 上網睇過係白眼病症狀 即時用灰錳養消毒水缸及浸龜 泡了幾個字時間 乾放整天 琴晚即時買支ZOOMED既眼藥水滴眼  今日收工返去睇睇 眼睛冇白帶而且試喂都尚可進食 但幻龜還時不時抓眼 各位帥兄有乜好建議?

https://www.youtube.com/watch?v=y_L2cxk-9Mc
================================分隔線=============================================
白眼問題搞好之後 見隻幼龜太耐無便便 係星期6加溫保溫 星期日晚買支便秘藥 用棉花棒濕藥黯肛門 經過兩晚使用 今晚收左工返到去見便便出黎 D便便裡面有甲殼類食物(我係鋪頭買入至發現白眼病前都無喂過食物)  見到脾臟位鼓脹 由於工作時間 我請左假星期四睇獸醫 預定土瓜灣獸醫 各位師兄俾D意見

便秘藥

題外話  我仆佢個X 用左我65蚊 係店舖買果陣試過得既 一返到去 我涼都未沖  去開燈保溫 唔夠5分鐘 壞Q左 用暖爐都無咁嬲
回復

沙發
耐心照顧多幾天,應無事
回復

板凳

睇過你段片龜龜已開返眼,可繼續干養每日早晚滴眼藥水直接滴落眼會有效啲

抓眼我覺得(龜龜冇病計)即好似人訓醒起身用毛巾洗面抹走眼屎咁,如龜龜眼有事比平常抓多幾吓都係正常

不須過份擔心
回復

地板
謝各位 幼龜宜家訓緊 開左支光燈保暖 放左盤電解水  7點起身望下先
回復

起碼3日至1個星期先見效
回復

各位兄師救命
回復

你好呀,我係新手嚟架,我想問呢種眼藥水邊度可以買到?大約幾多錢?
回復

40元, 剛剛買了
回復

岩岩影 已經好返 復發兩次

下面果支供參考 紅霉素藥膏 無記錯廿草野(係一間開左鋪十幾廿年藥房先搵到)
回復