香港龜友論壇

查看: 4444|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

一年容易又六四

樓主

好多年前北京天安門曾經長時間聚集左好多人, 大批中外電台電視報章雜誌記者亦跟隨到處守候日以繼夜拍攝, 有一晚國家出動軍人清場,
之後就有數之不盡嘅聲音表示共產黨軍人開槍射殺班暴徒(或名為學生/市民, 因為我認為學生身份應該係學習緊嘅人, 市民應該係一撻地方生活嘅人. 而違法冷血衝擊政府打殺搶裝備燒物資嘅集會人士該叫做暴徒, 以上網絡有片段可查)

自己由細到大內心好關心此事. 無論班人點唔啱點野蠻, 攪到國家點亂, 心諗係唔係可以用溫和手法試吓驅散佢地先呢?(例如先用橡膠子彈、水炮車最好裝屎水、胡椒水、催淚彈、警棍等唔攞人命方法), 話哂佢地都係我地中國人民, 叫做同胞算血濃於水. 到溫和嘅方式無效先用武力方法都未遲.

好喇, 細個返學無計, 小學生老師講咩唯有聽, 學校話國家點錯唔識去拒絕相信... 畢竟當時細個自己好似係二年級.

咁咁多年後, 人都幾十歲啦. 上網好容易, 搵返當時事發目擊者訪問嘅片亦好容易, 記者學生市民政客都有, 死嘅人講到幾百幾千甚至聽過有人話幾萬, UTUBE有啲長片我睇左十幾次, 主要嘅都睇左好多... 但我搵唔到可信嘅相或者片, 影倒啲軍人開槍射殺手無吋鐵嘅暴徒或者用坦克追輾和平示威嘅學生囉... 真係搵左好耐都搵唔到...

咁咩原因導致有大量人潮加埋大量攝製組嘅地方, 發生極具新聞價值嘅事件而無人拍片影相擺證據上網呢??? 我就算幾聰明都俾唔到合理解釋說服自己囉, 有無人可以俾證據說服我???

另尋求各位龜友幫助, 希望有可信片段或相片嘅人俾LINK我(血腥請唔好貼出嚟), 如果有. 先謝

發表帖子版塊:聊天室    希望今次唔好又因見解不同等原因被滅聲刪PO...
回復

沙發
咁咩原因導致有大量人潮加埋大量攝製組嘅地方, 發生極具新聞價值嘅事件而無人拍片影相擺證據上網呢??? 我就算幾聰明都俾唔到合理解釋說服自己囉

PS. 六月三日晚大部分媒體包括香港媒體已經收到戎嚴警告離開了天安門,剩底既只有美國和西班牙少數的攝製隊,所以網絡流傳6月4日晚上片段都不多,至少不足以還原事實真相。
回復

板凳
kailunlun 發表於 2015-6-4 03:13
PS. 六月三日晚大部分媒體包括香港媒體已經收到戎嚴警告離開了天安門,剩底既只有美國和西班牙少數的攝製 ...

咁講唔合理啦, 個集會好早期就要求解散, 點會六月三日即刻大部份記者散所謂學生唔散? 而且當時DV好貴但菲林相機己好普及, 八幾年我屋企算好窮都有幾部, 而細個時最低楷嘅即棄相機香港超級市場都係賣一百蚊左右. 而且天安門唔俾留記者, 每一個攝製隊知道發生大事都唔識去遠處或附近建築物影落去??? 就算西班牙影唔到, 連科技器材最先進又唔射大陸嘅美國都影唔到? 香港上去支援班人都影唔到??? 各國領事館就係旁邊, 共產黨可能冧哂啲攝製隊而且攝製隊可以預知解放軍動真格? 木犀地長安大街嗰啲地方呢, 都影唔到??????????????      

香港人做事文明先進講道理, 指控屠城都唔使俾少少實質證據???
回復

地板
人蠢真系有样睇

咁緊係啦, 愛因斯坦個樣咪死蠢囉。。。  發表於 2015-6-4 14:07
回復

herbalchung 發表於 2015-6-4 04:13
咁講唔合理啦, 個集會好早期就要求解散, 點會六月三日即刻大部份記者散所謂學生唔散? 而且當時DV好貴但菲 ...

6月3日,中共中央軍委調集20萬戒嚴部隊,決定清場

記者不是先知,是真的知道有事才撤離。至於美國和西班牙拍攝不到所有事件經過都不足為其
回復

kailunlun 發表於 2015-6-4 13:48
記者不是先知,是真的知道有事才撤離。至於美國和西班牙拍攝不到所有事件經過都不足為其 ...

幾十萬軍隊幾十萬暴徒, 係北京算空曠嘅幾個廣場同大街集結, 中港澳台西方保守估計幾百個攝製隊雲集北京, 仲未計私人持有嘅, 明知將會發生屠城巨變, 最後無人拍到片同相。。。 點能夠叫正常人信服??? 你估國內咩, 法輪功話石頭爆啲字出嚟話天滅中共而且求其去急症室影啲病危人仕相話活摘器官就會有人信
回復

六四都無死過人,“南京大屠殺”都係得個名姐  都係無死過人

我已成年。。。  發表於 2015-6-5 18:14
回復

herbalchung 發表於 2015-6-4 14:06
幾十萬軍隊幾十萬暴徒, 係北京算空曠嘅幾個廣場同大街集結, 中港澳台西方保守估計幾百個攝製隊雲集北京 ...

其實上面以經講過,到屠殺當日,經以無幾多個攝製隊,
加上及後中共沒收相片,可以流傳出外資訊更少
回復

wongfafa 發表於 2015-6-5 15:23
加上及後中共沒收相片,可以流傳出外資訊更少 ...

無理由既,邊有可能嫁姐,地下D血都係茄汁黎

說話水平。。。  發表於 2015-6-5 18:13
回復

中共話冇死過人,因為中共冇當果啲係人!袁木又話死左23人,後期改口話300人,果啲應該係解放軍(人)
回復

arthur 發表於 2015-6-5 17:56
中共話冇死過人,因為中共冇當果啲係人!袁木又話死左23人,後期改口話300人,果啲應該係解放軍(人) ...

傷重至死唔叫得上改口呀???   當年南亞海嘯, 第一日都只係報死幾十人, 之後統計越來越多。
回復

wongfafa 發表於 2015-6-5 15:23
加上及後中共沒收相片,可以流傳出外資訊更少 ...

咁咪就係攪笑囉。。。 集會幾個月都無人聽中央支笛去散水, 知道有事發生有新聞價值各地攝製隊蜂擁過去影啦, 再唔得搵長鏡係附近大廈影過去啦。。。 而如果可以有效率咁沒收相片, 應該係所有有關64嘅相都唔會流出囉, 其他一樣係禁相
回復

herbalchung 發表於 2015-6-5 18:13
咁咪就係攪笑囉。。。 集會幾個月都無人聽中央支笛去散水, 知道有事發生有新聞價值各地攝製隊蜂擁過去影 ...

首先,搵長鏡係附近大廈前提係要有大廈,到今日天安門附近都無幾多個大廈,
當年就更加唔洗講,就算如果有大廈,你覺得中共唔會關閉咩?
另一方面,如果話所有相都帶唔出北京,
呢一個講法,由當年到今日都有不同文字記錄,
描述當年記者如何收藏相片,如何「反掃蕩」
加上你理得人地點樣流出,最後都係流出左。
回復

wongfafa 發表於 2015-6-5 18:35
首先,搵長鏡係附近大廈前提係要有大廈,到今日天安門附近都無幾多個大廈,
當年就更加唔洗講,就算如果 ...

北京天安門附近無幾多個大廈???    百度地圖顯示大廈林立喎。 我幾年前去天安門都見到有, 而且之前睇64舊片都見到有架啵???       中共戒嚴都係逼啲人離開天安門返去室內, 如果中共可以做任何事, 連附近大廈都封得哂, 點會淪落到連手無吋鐵嘅暴徒都趕咁耐先趕得手呢。。。    點解美國攝製隊可能留, 當情況幾混亂, 有機係手㩒開機+攝錄兩個制, 就算幾手腳慢, 都係用幾秒鐘啫, 無條件企定影, 一路走一路影我地都接受架。。。 殺人係好嚴重嘅指控, 空口講白話唔得囉。 至於西班牙在場, 片段youtube有, 就係無見到屠城嘅片段喎。。。 都無其他人流出坦克追輾同槍殺嘅故事殺人片段喎。(我搵左好耐搵唔到, 當無先,如有請分享)     至於暴徒爛截軍車殺駕駛員嘅片就可以搵到, 清晰明確, (會唔會係呀爺使橫手淨係封我一個等我睇唔到全面事實而幫佢地講自以為公道嘅說話???)
回復

啲相嚴禁流傳, 原因就係流出左啲民運人土會得到社會廣泛支持, 對佢地立場有幫助。 唔俾帶就帶唔到嗎? 集會都係唔俾, 販毒都係唔俾, 上外國禁網都係唔俾, 賣淫都係唔俾。     相比其他犯罪行為, 收埋一疊相一餅帶, 係非常之容易嘅事喎。 而且相可以翻曬無限套, 帶可以copy無限餅。 菲林相就係大學校園攝影學會或者住家都可以曬出嚟啦。。。
回復

啲相中央唔俾帶出北京, 但係影唔到屠城嘅相可以大量流出北京, 流傳係各地媒介, 足以證明中央管制方便係失敗嘅。 咁管唔到啲相流出, 而又無有力證明解放軍屠城嘅相出現過, 都可以代表無咁嘅事發生啦。。。
回復

得喇得喇,繼續打J 喇
回復

影唔到子彈穿過人頭或心,唔算
影唔到一棍扑爆個頭唔算,爆缸呢D 小兒科提都唔駛提
回復

mkmc 發表於 2015-6-5 19:45
影唔到子彈穿過人頭或心,唔算
影唔到一棍扑爆個頭唔算,爆缸呢D 小兒科提都唔駛提 ...

哩啲你講, 誇張失實, 唔係正常人討論範圍, 所以我敷衍吓算唔正面回應
回復

喂,我真心撐你邏輯喎

可惜有啲人我唔當一回事:)  發表於 2015-6-5 20:09
回復