香港龜友論壇

查看: 4467|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

一年容易又六四

樓主
herbalchung 發表於 2015-6-4 14:06
幾十萬軍隊幾十萬暴徒, 係北京算空曠嘅幾個廣場同大街集結, 中港澳台西方保守估計幾百個攝製隊雲集北京 ...

其實上面以經講過,到屠殺當日,經以無幾多個攝製隊,
加上及後中共沒收相片,可以流傳出外資訊更少
回復

沙發
herbalchung 發表於 2015-6-5 18:13
咁咪就係攪笑囉。。。 集會幾個月都無人聽中央支笛去散水, 知道有事發生有新聞價值各地攝製隊蜂擁過去影 ...

首先,搵長鏡係附近大廈前提係要有大廈,到今日天安門附近都無幾多個大廈,
當年就更加唔洗講,就算如果有大廈,你覺得中共唔會關閉咩?
另一方面,如果話所有相都帶唔出北京,
呢一個講法,由當年到今日都有不同文字記錄,
描述當年記者如何收藏相片,如何「反掃蕩」
加上你理得人地點樣流出,最後都係流出左。
回復

板凳
herbalchung 發表於 2015-6-5 19:12
北京天安門附近無幾多個大廈???    百度地圖顯示大廈林立喎。 我幾年前去天安門都見到有, 而且之前睇 ...

首先呢…我都想請教下,所謂大廈林立係指邊一個大廈。
當然,我唔係專業攝製人士,不過都可以討論下,希望可以指教一下,
以當年科技,要係大廈以上,會唔會錄到影呢?

另一方面,又係唔係一定要有錄影先可以證明真實?
呢一個講法同日本否認南京大屠殺一樣,
同一道理,我無見過美軍殺拉登影片,等唔等同無殺到?
其實係唔係一定要有片段先可以證明有殺人?
今日已經有大量相片,當中血肉模糊,
更有方政既出現仍不能夠證明有殺人?

當然,你可以覺得學生該死,
但係都無必要為中共護短,
如果覺得殺得無錯,
中共就應該公開當年資訊,
解釋點解死咁多人,咁多子彈痕跡係點解會出現
回復