香港龜友論壇

查看: 7595|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

淺談 掃蟲王 及 杜蟲入門 (只適用於新手)

樓主

淺談 掃蟲王 及 杜蟲 (只適用於新手)

本人亦是養陸龜不久,算係新手,希望其他新手睇完後,令你地唔洗重覆犯我既錯誤。

背景

本人在3月正式買入 5.5cm一隻赫曼,在4月再買兩隻8 cm 的豹龜。

當中兩隻非常健康,大食; 唯獨是其中一隻豹龜買返黎既時侯就爆蟲,係咁排唶喱屎,於是去買杜蟲藥。

買咩杜蟲藥好呢? 於是諗起之前隻赫曼有中耳炎既時侯,帶佢去睇個非常有名既CHING,好快就好返。

我自然就去返果度買杜蟲藥,最後在佢推薦下買左掃蟲王。分量係4公升水就落一匙粉 (掃蟲王盒內有一個匙) 。

我一共幫4隻龜杜蟲,有3隻純粹係預防 (而家諗起都覺得自己ON 99),當中3隻杜完後都冇事,有蟲果隻豹龜食量逐漸增加,便便亦開始好轉,但當中有一隻出現反應。

其中一隻健康、大食、好動既豹龜,在杜完蟲後嘔吐,先後兩次。第一次的時侯我諗住自己睇錯,第二次既時侯先確定。

之後果六日,佢拒食,精神非常差,成日訓覺,點都唔肯郁,間唔中吐小小口水。
經詢問後,我懷疑佢係掃蟲王神經中毒。

可去呢條連結睇睇中毒既徵狀
http://www.turtle-family.com/Discuz50/viewthread.php?tid=45541

最後帶佢睇最權威的醫生,佢建議我抽血驗肝,並比左D建議我。
結果發現,佢既肝酵素比正常既龜龜高出一倍,正常既龜龜係100-800,而我隻豹龜係1700。
醫生就話佢係中毒,好彩1700呢個指數並唔係好高,肝既修復能力係非常強,應該都冇咩事既。
最後醫生就開左補肝藥同critical care草粉比我,睇完醫生大約一個星期,佢肯自己食返野,逐漸精神返。

佢話:「杜蟲藥其實絕大部份都係毒藥,雖然佢有指定的藥的份量,但坊間用杜蟲藥難免會忽略一個重點: 你地將藥加在水中,假如隻龜飲得太多加左杜蟲藥既水,亦會導致中毒,其實餵杜蟲藥最好係用 force feed ,咁樣藥的份量同水的份量先會準確。」

如果你堅持想在鋪頭買藥的話,我推薦你去元朗果間大型陸龜店買一隻 草本配方 的杜蟲藥,大約200幾蚊,相對其他杜蟲藥,呢種係幾溫和同安全

我亦想藉呢篇文話比大家聽,其實帶陸龜去獸醫杜蟲,並唔係想像中咁貴,最近我去另一個獸醫杜蟲,埋單只係$350 ,通常會再覆診一次。
佢仲比左一樽藥我,並根據我屋企其他陸龜既重量,話比我聽幫家中其他龜杜埋蟲所需要既劑量。
藥名係 Fenbendazole ,呢隻藥通常放個幾兩個月會自己DRY UP 嫁,而我屋企果隻龜早前係有 蟯蟲。
我亦附上我家龜龜的重量及其所需要的劑量和使用方法供參考之用。

豹龜a 重量: 155 g   0.16 ml
豹龜b 重量: 153 g   0.16 ml
赫曼a 重量: 26 g    0.03 ml
赫曼b 重量: 29 g    0.03 ml

使用方法:
可把量度好既劑量Force feed,如果唔識force feed,可把藥加在龜龜最中意食既食物度,等佢自己食。
當你餵左第一次藥比龜後,就記低個日子,在兩個星期同四個星期後各自再餵一次。

餵完杜蟲藥後,醫生建議用水幫龜龜清潔下手手腳腳同個殼,將所有底材換哂,將熱水淋淋落水碟、食物碟度,用消毒藥水清潔下個龜箱,務求殺死喲蟲蛋。希望幫到大家啦! :)

評分

參與人數 7威望 +9 收起 理由
neillam + 1 熱心幫助
鬼鈴音 + 1 功德無量
阿不 + 1 多謝分享
avdavdavd + 2 功德無量
KPS + 2 熱心幫助
iris007 + 1 熱心幫助
sysysy + 1 多謝分享,十分有用

查看全部評分

回復

沙發
不夠lv評分
留言俾個讚你
回復

板凳
感謝師兄,非常有用
回復

地板
多謝分享 好詳細!
回復

對新手,好有用。丅HX
回復

長知識了
回復

謝謝分享!!
回復

Thx 咁多位,唔洗客氣
回復

多謝…………
回復

多謝分享!
回復

求E生地祉
回復

thx.ching...
回復

經驗之談有益,謝謝師兄分享
回復

師兄,我都想知道這位醫生地址
回復

打虫要针对性,,,,甘盲目点得噶,,,例如你讲既啫哩屎....就可能系感染原虫,,,用最低毒既钾硝唑.
而线虫类就用最见效既阿苯达唑........一般果D兽药杜虫药基本系几种打虫药混合,,,,自然毒性高,,,,个人一般悟会去用,,直接买人药调好个剂量直接喂龟食,而悟好沟水度喂,,,因为沟水度喂悟知道龟饮左几多,太多可能中毒,太小悟单止无效,还刺激虫体,在龟体内造成一个破坏,后果可以好严重,,,,
回復

还有打虫后一星期拒食同拉稀好正常,,,,因为虫药内基本含有微量泻药同有反胃既副作用,但超过一星期就要去睇医生咯
回復

想問問有無你果位獸醫既聯絡資料或姓名?
因我果隻紅腿都生寄生蟲...thx
回復