香港龜友論壇

樓主: kahung
打印 上一主題 下一主題

中蜂ws群踢人事件

anson388 發表於 2015-8-10 12:07
C兄, 你好!
以下是我於183樓所說的話, 請留意粗體有底線的字!!!!!
5. 最後, 真心提一提所有就此事受影響 ...

師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題
後來中峰:「paulli師兄講的是我們的不足之处,地方窄小,以後我們會多加胶盒,分開好再給師兄挑選。有過則改,無則勉之。」 係可以挽回聲譽 但中峰再係219#留言  呢D唔單止囂張仲自扣聲譽算點?
而你提到網絡欺凌因為涉事人提出有圖有真相事件而影響中峰  但你完全無提到不是涉事人之一SecRet 佢不單止唔係中峰又唔係群內人又無係呢件事上幫助到中峰 反而制做各種因素令事件火上加油 呢D都係網絡欺凌形成因素(有意無意都間接令中峰聲譽受傷及被圍攻)
而你比我覺得你都好似同一個SecRet一樣制動各種問題  <------友緣龜屋沒有商業操守上的問題  
我唔排除你有意圖或企圖去分化事件或煽動事件
回復

SOLA71478 發表於 2015-8-10 13:36
師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題
...

Sola71478, 你好!
1. 師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題...你覺得是誰引起問題, 導致今次事件, 要被扣分!!!!
2. 後來中峰:「paulli師兄講的是我們的不足之处,地方窄小,以後我們會多加胶盒,分開好再給師兄挑選。有過則改,無則勉之。」 係可以挽回聲譽! ...C兄留意到正面的事情, 讚X1!
3. 但中峰再係219#留言  呢D唔單止囂張仲自扣聲譽算點?...大家都是好會員, 所說的話也沒有被扣分, 沒有問題喎! 囂張...係你主觀甘認為! 自扣聲譽...佢會為自己的言行付責任, 此責任不用由...你/我...過問!
4. 而你提到網絡欺凌因為涉事人提出有圖有真相事件而影響中峰  但你完全無提到不是涉事人之一SecRet 佢不單止唔係中峰又唔係群內人又無係呢件事上幫助到中峰 反而制做各種因素令事件火上加油 呢D都係網絡欺凌形成因素(有意無意都間接令中峰聲譽受傷及被圍攻)...C兄, 你真有趣, 我是在第9頁才留言, 你可以話我係導致中蜂被圍攻的人...你有你睇法, 我不解釋了!!!!
5. 而你比我覺得你都好似同一個SecRet一樣制動各種問題  <------友緣龜屋沒有商業操守上的問題  
我唔排除你有意圖或企圖去分化事件或煽動事件...C兄, 我不能夠改變你對我的睇法!!!!!我只是以事論事姐, 沒有要求任何一方做道歉的事!!!!!
Thx
Anson

如你所言 呢件事你我都無份 其他師兄貼圖係其他師兄既事你都無必要提出以事論事 佢地貼圖既事係佢地既責任 你我都無權提出指控 食花生未.算囉  發表於 2015-8-10 17:21
回復

阿麟 發表於 2015-8-9 14:43
我從未幫襯過中蜂,去都未去過佢店,只係路經見到呢個post入來多口幾句.

我簡單甘分析,中蜂係WSG既做法可能 ...

認同認同認同認同
回復

"假借交流心得為名,以搵水魚谷交易為實
將群內人分類,毫不尊重
看不順眼即踢,唔順氣的人,當然會上壇同大家講
畢竟依條友都叫做有名氣,依家做埋d小人偽君子行為,更毫無羞恥之心,不停加分講廢話,不肯正面回應事件,對質
睇黎師兄你連成件事來龍去脈都未清楚,仲講咩自己開群,溝通工具
換個角度,如果龜壇壇主因睇你唔順眼,因你阻佢搵錢,而 block左你帳號,叫你留完遺言就好走,你會開post投訴同大家講嗎?
你現在的思維,正正係順服權威,逆來順受,充滿奴性的中國狗思維"

姐係而家開個POST出黎,教中鋒應該點做人????? 我GET到既係咁多
講咩野思維,,順服權威,逆來順受,充滿奴性的中國狗思維..blablablabla....

你最識講野最識尊重人啦...師兄

cwl
討論場中有立場是必然的事,但師兄分段做得比較差,唔知你是邊面的。溫馨提示  發表於 2015-8-10 15:33
cwl
討論場中有立場是必然的事,但師兄分段做得比較差,唔知你是邊面的。溫馨提示  發表於 2015-8-10 15:33
回復

anson388 發表於 2015-8-10 11:36
Dear Jasonmetro!!!!
1. 實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架...網上商戶在頭像下, 有Icon證明的! ...

我真係唔知你係咩人 有咩立場 咩hidden agenda
但係點解你唔可以容許有衝突既兩方面出嚟4466講清楚
我無話支持任何一方 但係我認為無人可以仗自己身為實體商戶而回避問題囉

正於herbalchung ching 所講,不如貼出嚟等所有人判斷下
網絡,討論區呢d野就係開放一個比大家理性討論既平台
回復

cwl 發表於 2015-8-10 04:11
看來很多朋友想繼續下去,那就不負眾望繼續討論。

回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。那請 ...

原來是為了我點評你 ! 珠璣變成誅機錯别字而來 , 其實祇是差之毫厘你又何必介懷 , 要你大費周章點名批評 , 實在罪過 ..我對你並不是有彈無讚 , 你以龜為龜喜歡的買 , 捨不得的賣...賺點零頭 , 那份高上情操我也加以認同 , 如令閣下情緒不安實屬不幸, 我在這裡公開向你賠個不是 , 你又尋寃得雪了 那應該釋懷吧 !

年青人最後我贈你一個字 " "
回復

呢件羅生門事件其實討論幾耐都吾會有結果.
不過比我睇到既幾位來聲討既重點並吾係中蜂既態度好吾好或無理踢走人
而係中蜂吾比其他人係群內做買賣,所以吾係道不同不雙為謀既問題甘簡單,而係利益之爭,我理解有無錯呢??
因為如果好似我甘係買龜多過賣龜既話,係呢類群根本吾會介意話事人比吾比我賣野的
回復