香港龜友論壇

查看: 4068|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

請呢位仁兄比比回應我。比人屈。勁無耐jerryckpoon

樓主

本來尋晚約左呢位師兄交收。估唔到發生意外
應唔到佢信息。當我方便時。已交代左係警察局
佢個箱我無話唔要。唔明點解佢要話我無應佢同放
佢飛機。jerryckpoon

回復

沙發
點解話放飛機?
回復

板凳
綱上買東西最煩是什麼人都有.
誠信對這年代的有些人都不知為何物!!!
一經查清,該封殺那些害群之馬!!!
令香港龜友論譠成為最好的地方!!!
回復

地板

其實『放飛機』定義係?
1 約好買賣時間地點後,一方傻等又連絡唔到對方⋯
2 約定買賣後,因故而導致交易未能完成⋯
3 約好買賣,但經考慮都係唔想買或賣,但有交有代⋯
4  交易唔成,等同飛機⋯話之你乜事⋯
回復

因撞車而無得交收都叫放飛機,搞笑

+++,讚成!!!  發表於 2015-9-2 13:35
回復

一場誤會,情有可原!
回復

撞車咁刺激~最緊要人無事
回復

樓主都算當黑了……快搵啲碌柚葉洗洗佢先
回復

講好出發會通知, 如果車你時撞左, 即係有出發, 但whatapp無見到通知。 而且, 車撞左人同電話如無事的話, 成兩個鐘先覆人就太過份。結論, 絕對係放飛機無誤, 見唔到有屈人成份, 但朋友車有意外值得同情。建議如果撞左車應盡快通知對方商議更改或取消。
回復

老實講。我都想交收。同我交收過既都知道。我幾遠都會去
如果不是發生意外。我唔會失蹤。更何況。我沒有話唔要或者取消
交收。只不過今朝朋友發張相比我。我都好突然。點解會咁離奇
回復

撞左車, 人無去醫院而係警察局落口供, 應該係人清醒無傷無大礙(不幸受傷應該係去左醫院, 就真係覆唔到whatsapp)。之後可以send相去解釋, 應該係電話無撞爛亦有電。而警車同警察局亦唔會限制訪客唔淮用電話。應該解釋吓點解話應唔到對方信息。。。
回復

撞左車, 人無去醫院而係警察局落口供, 應該係人清醒無傷無大礙(不幸受傷應該係去左醫院, 就真係覆唔到whatsapp)。之後可以send相去解釋, 應該係電話無撞爛亦有電。而警車同警察局亦唔會限制訪客唔淮用電話。應該解釋吓點解話應唔到對方信息。。。
回復

電話爆左mon. 之後我老婆拎左第二部黎。我馬上換卡. 偷拍左一張落口供既相。發左比佢解釋
但當然落口供中。點打比佢。不過點都好。事情我同jerryckpoon已解決左。
回復

如果你同朋友巧合地 同時 爛左電話就話啫。 卡可以插落老婆帶嚟嘅機度回覆, 咁都可以插落朋友部機度whatsapp覆啫, 或者用朋友部機或用者公眾電話, 都可以電話口頭覆。。。  另外, 你部咩機? whatsapp啲對話資料點解可以跟卡過去老婆帶嚟部機度先覆?

師兄好有福爾魔c影子⋯讚!  發表於 2015-9-2 16:30
回復

herbalchung 發表於 2015-9-2 16:16
如果你同朋友巧合地 同時 爛左電話就話啫。 卡可以插落老婆帶嚟嘅機度回覆, 咁都可以插落朋友部機度whatsa ...

我地係分開左既。你有沒有試過先。入醫院紙我有。你想睇可以加我電話。
同埋我唸你可以去試下。張卡放入第二部電話度。再開wtapps. 佢會問你是否跟記錄的。
如果你無第二部電話。黎搵我。一個岩岩set左既電話。你會記得到。只好讚你好記憶
我抱歉記唔到啦。
回復

Cisunli 發表於 2015-9-2 21:16
我地係分開左既。你有沒有試過先。入醫院紙我有。你想睇可以加我電話。
同埋我唸你可以去試下。張卡放入 ...

試我就無試過, 就算試都唔會唔同人有一樣經歷啦。 因為你自己話會出發前通知,  而且佢朋友車得你, 就係有係埋一齊嘅時候啦, 點實有時間用電話, 而且之後去得落口供就唔會係好嚴重嘅事。常理係咁, 你出po都係想大家講公道說話啫, 你同描述同事實有差異, 咁見到咪提出吓囉, 如果你講嘅全部係事實, 實可以解釋到, 咁睇到嘅人自然會覺得係我思想錯誤, 對你應該唔會有負面影響。我用開android機, 之前過資料去其他and機whatsapp係要主動備份先可以復原嘅。 復原成功先可以顯示之前對話資料
回復

我同朋友一齊既時間早上開始跟車幫佢送貨。我約佢交收時間
晚上十點十五分。你去交易會幾點通知佢呢。我個人做法會早30分鐘通知
你問問佢幾點搵我。我無應佢。佢話打話比我。記錄又係邊呢。
如果你對電話程式問題。可以到我朋友店。馬上做一次比你睇啦。
既然你認為我有心放飛機。無問題。我係放機者。
事情同當時人已平靜方式解決左。多謝你既問題同分釋。
回復

Cisunli 發表於 2015-9-2 22:14
我同朋友一齊既時間早上開始跟車幫佢送貨。我約佢交收時間
晚上十點十五分。你去交易會幾點通知佢呢。我個 ...

http://www.whatsapp.com/faq/zh_tw/android/20902622    我暫時選擇信官網。 因我之前換機都係跟官網做, 至復原倒資料。 如果唔備份都有資料自己去卡, 入得wts gp多嘅人, 日日幾十張相, 就算64g卡都好快自己爆。。。三唔識七就無理由去你朋友舖頭學哩啲嘢, 如果係真嘅你拍條片放上youtube 俾link大家睇仲方便啦, 或者其他人見到如果真係我錯歡迎指教。並唔係認為你有心放飛機, 所有諗法主要根據你描述同提出嘅證明, 我又唔識你亦唔識佢, 只係故意也好, 無心之失亦好, 有苦衷都好, 有難言之隱又好, 放飛機就係相約左無出現(爽約), 對方並無屈你, 但你可提出理由尋求諒解
回復

你要學野既當然要親自去學啦。已經唔收你錢了。
老實講。我真的專登去撞車。放佢個600$二手箱架。
所以你岩。你係大人。我小朋友。學識又係你咁多。
今晚獲益良多。多謝指教。
回復

RE: 請呢位仁兄比比回應我。比人屈。勁無耐jerryckpoon

Cisunli 發表於 2015-9-3 02:52
你要學野既當然要親自去學啦。已經唔收你錢了。
老實講。我真的專登去撞車。放佢個600$二手箱架。
所以你岩 ...

要去學的話我要去都合情理。不過你講嘅情況超出一般人認知範圍, 你要為自己辯解, 應該你自己證明囉。反正換電話大把人試過,,whatsapp要backup都好多人知。大家自然明白你講真定講假。。。 而且你自己就做到, 變成要去朋友度先可以證明, 咁大家又多左嘢諗。。。
回復