香港龜友論壇

查看: 4842|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

剛想起我的愛犬

樓主

以前我的愛犬剛買回來生了金錢癬,医咗好耐先好番,我的愛犬以前好多病,皮膚病,腸炎,耳血腫,
小腸氣等,但都喺佢bb時的病,我用了好多心機医佢,到了大約4歲身體開始健康些,太約11歲.開始老年,雙眼開始看不清.耳朵也聽不清,關節也開始有毛病,漸漸雙眼完全看不見,耳朵也聽不到了,我買了一些保健產品給他吃,也經常帶他看医生,身體檢查,但医生說他老了,順其自然吧,佢平日也好鍾意食野的,我將那些食物弄得細細粒比佢食,但他老了.生老病死必經階段..............我永遠愛他,心痛都冇用,衹可以深深祝福佢,感謝佢陪伴我16年多,7-5-2011
請大家見諒,在此分享我的心底話,因為我都唔知可以同那些人講好,但屈在心好痛,好掛住我的愛犬,希望大家珍惜在自己身邊所有人,所有竉物,要好好愛護佢哋,有緣才能相遇到,失去了才知痛就太遲了,我好愛呀B,從來也有好好照護他,他最後也帶著我們的祝福離他

最愛

最愛
沙發
願牠 主懷安息~
我不是基督徒
回復

板凳
5月8日到現在我和妹妹每天也有唸佛號迴向給他.希望他能得善道,往生西方極樂世界
回復

地板
你真的好錫佢, 佢有你呢個主人佢一定都好滿足 :)
相信佢一定已經係第2個世界度好好生活 :)
回復

回復 ManManLi 的帖子

謝謝你的祝福
回復

16年真係唔係一段短時間,
相信你地一家有好多美好o既回憶!
唔好太難過, 免得愛犬響天國為你擔心嘛!
回復

每隻愛寵刀會有離開自己既1日..
我地做主人..要做到既..
就係O係佢有生命既時候好好愛錫佢..多D帶佢周圍玩等佢開開心心...
佢地會知道主人好錫佢地...會帶住所有回憶1齊離開...
佢就算去到第2個地方..刀會開開心心...因為佢記得有你...=]
TAKE CARE  C姐!!!!
回復

jackielee 發表於 2011-6-21 00:02
以前我的愛犬剛買回來生了金錢癬,医咗好耐先好番,我的愛犬以前好多病,皮膚病,腸炎,耳血腫,
小腸氣等,但都喺 ...

ching 我絕對明白你個心情,我有幾隻貓貓都走左,係病死,我仲要係一路摸住佢,佢一路扯氣....扯到最後一刻............既走左.......
放心啦........佢地而家係彩虹橋到會開開心心
回復

回復 6龜 的帖子

我的愛犬在家一路扯氣到最後一刻,我和妹妹陪伴他到最後一刻,那畫面我永遠記住,太約早上10.45 我們知道呀B將會離去,,,,,,,,,,,我們不知怎做好,看見他痛苦我好痛心,我望住天空,腦海中浮現起阿彌陀佛,我望住天空請求阿彌陀佛接引他到西方極樂世界,不想他再受痛苦,我同呀B講你跟著阿彌陀佛去西方極樂世界,嗰度無憂無慮無痛苦的,你要好好學佛,不好回頭,放心吧,我同呀B說完這番說話後,我和妹妹繼續望著天空唸佛號,太約11時他離去了,他最後離去時吐了一些水,樣子安祥,但到現在我都放不開他,一想起他就哭,好難受,失眠.............不知到他現在過得好嗎,他會怕嗎,我都冇能力辦法保護佢,我可以做到的繼續幫他積福做善事誦經
回復

咩狗狗呀?我覺得養寵物只要有個愛心去對佢,佢會感覺到
回復

回復 bee1234 的帖子
http://www.youtube.com/user/smallcatlee#p/u/0/9CoS6Vlfcxw

回復

回復 jackielee 的帖子

我隻狗叫BEEBEE,不過我平時叫佢做呀B
回復

一個好主人......贊, 贊
回復

jackielee 發表於 2011-6-21 16:39
回復 6龜 的帖子

我的愛犬在家一路扯氣到最後一刻,我和妹妹陪伴他到最後一刻,那畫面我永遠記住,太約早上10 ...

c姐 你一定要放低,我都明白你心情,
試下同多D人講你同狗狗既野,講多D講多D希望可以慢慢放低
回復

回復 6龜 的帖子

我會努力的謝謝你
回復

jackielee 發表於 2011-6-21 17:10
回復 6龜 的帖子

我會努力的謝謝你

c姐你一定要做到,佢都唔想你咁樣
回復

回復 6龜 的帖子