香港龜友論壇

查看: 17302|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

魔王松鼠介紹(by丫傑)

樓主

魔王松鼠 (東北松鼠)

英文名 Squirrel

學名 Sciurus vulgaris

原產地:中國同歐美國家

魔王松鼠
睇介紹前先講幾句野,我諗好多人都覺得魔王松鼠d耳仔毛生得好魔王同d爪好利所以就叫魔王松鼠or唔知點解,其實真正既魔王松鼠平時係灰色肚白色,夏天就會換毛變成红色肚白色,家下既魔王都只

係東北松鼠同真正既魔王交配既後裔.......

簡單D講真正既魔王係識變色,不過好多人講下講下變左東北松鼠

分男女

松鼠(男)   

松鼠(女)

顏色
先講唔係好多人知既顏色,魔王松鼠顏色本身有分五種,其實都係同一物種,只係身上既染成體唔同就會變化出唔同既顏色

1.(三色)最普遍既一種,(我隻最愛本身都係三色黎,膽小鬼唔好睇,e張係遺照黎)                           

2.(黑魔王)其中有分(三色)遍黑同全身都黑過墨豆(我國玩家稱為極品黑魔王),當然e d野都係染成體既錯

3.(紅魔王)其中有分(三色)遍紅同全身都紅到比火燒咁(我國玩家又稱為極品紅魔王),當然有極品的話又係比玩家炒賣

4.(雪地松鼠)e一種係國內玩家夢未以求既品種同極少人有,佢地身上有著正真既魔王松鼠血統,止於幾多就唔知,佢夢未以求既緣因係因為價錢太貴,少人有同佢地冬天全身地方都係白色(除左頭同耳仔毛同手手腳腳毛都係紅色),夏天就全身紅色,個頭有少少白(可能有人會誤認佢地係紅魔王,當然你買到當然好,因為一隻普通既紅魔王價錢先等於半隻最平既雪地價錢)

冬天既雪地  

夏天既雪地

5.(白化松鼠)相我就唔多放啦,因為佢全年都係全身白色,當然有白化病可能會眼紅OR正常,但係其實佢身上只係染成體有問題先會變成咁,可能會有人覺得佢好靚,但係你諗下係醫院裹面D病人,佢地都係全身白色......

只係顏色都講咁多,仲有好多都未講出黎.....

習性

習性同食既野機本上同花栗鼠差唔多,可以參考kara89828既花栗鼠介紹,佢個介紹都好好
花栗同魔王只有好幾樣唔同,唔同既野如下

魔王比花栗多出聲好多,多數都係(胡)既高低音,聽到佢低音就要小心,因為佢覺得唔岩數果時先會低音,同瑤尾(發情另計)

魔王比起花栗(聰明)好多,可以教到佢自己返籠,同跳去你到

魔王比起花栗(攻擊性)大好多,利爪加上利牙.....(如果唔幫佢修甲攻擊性最大方程如下)

佢一覺得唔岩數=係你身上同手用力加速跑個圈+(有移動物體接近佢個口既地方就會毫不留情咬落去)
                   =你全身見光既地方有明顯爪傷+(唔知幾多個上下對稱各有2個流緊血既牙齒印)

魔王會係就黎冬天同夏天會(換毛)

魔王最細既(籠)點都要係龍貓籠,同平時一定要放佢出黎跳下,可以的話放佢出街去D公園,因為佢地活動量好大(食既份量)就比較煩少少,6個半月以上可以食好多野,因為佢地發育就完成,如果係1個半月至3個月既幼鼠唔好一下子比咁多野食佢食,因為佢地真係唔停咁食,好易會消化不良

(活動時間)係o係大約清晨時間同中午時間,其餘時間多數係訓.....所有動物其實都要係照太陽,當然唔好比佢暴曝,曝1個半鐘都OK,籠一定要有水請注意,幼鼠就唔好咁奈

健康問題
機本上如果唔係動物先天性有病,同你照顧得唔好,我信想你唔多會留意E度,
其實松鼠有病,你係好難會睇到,因為佢地有病都係O係咁跳黎跳去,係到左嚴重你先會見到,有好多治療動物既藥都可以係寵物店到買到,當然有D病係要睇醫生,如果你睇醫生係睇D普通既皮膚病,醫生只係比D動物維生素,動物藥膏比你,E D野好多出面都有得買,當然如果你搵唔到,你睇醫生啦....醫生有好同壞,但係我見解係好既醫生都唔會有幾多個

初期病徵大部分都係
雙目冇神
有眼屎

四支冇力
唔食野
打黑次
(以上病徵自己行量,假如人地好地地訓緊覺,你去睇下佢有冇病搞醒佢,佢一定會先放個蚊,之後會出現四支冇力同雙目冇神睇下你係度做咩)

大部分病因

長期活動量不足

食冇定時

長期同一種食物,姐係長期冇蛋白質同物質襪質,最多病既由因

D牙過長食唔到野

長期冇清潔個籠,如果你有養松鼠,你可以洗完籠3至4日後用紙巾抺一抺個籠,你就知咩叫清潔

潮濕

打架,他咬她,她又咬他,有時有聲,有時冇聲,但係打完一定會有血

仲有好多.....(如有錯留,敬請願亮)

最後介紹我含家.......

魔仔:家下2個半月養左2日   

魔女:養左大半年,反黎果 時都有一碎左右

花栗仔:養左8個月多D,反黎果時都3個月

花栗女:同花栗仔一樣

花栗仔(模特兒):反黎都6個月左右養左大約2個月

如果有關松鼠既問題想問or想交流可以去飛Look到搜尋松  俱樂部 群組

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
龜痴 + 10 多謝分享
lukehui + 10 圖文並茂...正!
一夜白髮 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
邊到有得buy佢地?
回復

板凳
回復 songshu 的帖子

網上
回復

地板
回復 kara 的帖子

街鋪冇?
回復

回復 songshu 的帖子

冇......
有既都係偷偷地賣...
回復

回復 kara 的帖子

哦.....
回復

網上買?點收貨?
回復

雪地松鼠國內的價格大概系2500左右一隻,有時2000都可以買到。
回復

回復 飘零燕 的帖子

咁平,香港好似無得賣
回復

回復 灰太狼 的帖子

都系偷偷地賣....
回復