香港龜友論壇

查看: 2598|回復: 8

帶黃緣龜去睇醫生,請教點用導管喂藥

今日帶左黃緣龜去睇醫生
因為之前咬自己,已經成個月,期間不又咬多幾次
所以今日決定帶左佢去睇醫生
之前發左呢個帖
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=131922

今日去睇,護士用導管喂杜蟲藥畀佢,醫生開左藥水食同藥膏龜搽
我返去自己用導管喂藥水,但伸唔到支遵管入去,就喂左係嘴度
之後龜就嘔返曬出黎,隔左十分鐘度佢好辛苦,之後就嘔返護左喂果D杜蟲藥同埋昨晚食的肉出黎

依家搞到我唔敢喂,醫生教盡量插人去胃度喂,但我插唔到
應該要點喂先得?喂完嘔係唔係唔正常,依家我好擔心佢
回復

我都有相同經驗,真係好難餵,要兩個人餵就會好啲,狠心啲啦!
回復

龜BB 發表於 2015-10-19 13:21
我都有相同經驗,真係好難餵,要兩個人餵就會好啲,狠心啲啦!

但佢嘔係唔係唔正常?定因為唔想吃所以先嘔返曬出黎?
回復

我隱約記得,插完喉餵完,好似要動直個身一陣間,防止佢嘔番出嚟。
其實佢有睇到醫生,你可致電去醫務所,將這情況告知,問一問佢如何是好。
我果時同我隻嘢睇完醫生後,都仲有好多問題唔識處理,我打電話去醫務所,佢哋都有一一解答。
我都覺得插喉餵食,其實真係好難做到,要不斷嘗試,要堅持,要隱心,為咗救佢,這是唯一的方法。
祝早日康復
回復

回復

祝早日康復
回復

師兄 : 最重要的大前題 ~ 救救龜龜,肯心 D 一定做到,因為我做過
回復

祝龜仔快D好返……加油呀
回復

http://gui.abang.com/wp/guijibing/guizhongeryan.htm

好殘忍 好殘忍 好殘忍  因為好重要所以強調3次
    我曾經用過既方法
動作如網上 不過目標係喂藥
固定頸部不太理想   可以用鐵絲或萬字夾(大碼)扣出頸部直線
灌少少藥 然後用手輕輕按住頭部頂底部份伸出收縮頸部 以伸縮手法推入藥物(睇你觀點覺唔覺殘忍)
回復