香港龜友論壇

查看: 4454|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

古羅洛斯 大大快入黎... 中部錦龜 (如果有錯請更正我)

樓主
應 古羅洛斯 大大要求...我隻中部錦龜

回復

沙發
像西錦多
回復

板凳

我一開頭都覺得係......西錦...但我家姐睇WIKI 分析左之後覺得最有可能係中錦... @_@

救高手CHECK CHECK...

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%94%A6%E9%BE%9F
回復

地板
100%西錦
回復

回復

如果係西錦。。。點解底部唔係紅色???@.@”
回復

回復

Aquaville 發表於 2015-12-20 14:16
有黃肚,橙肚和紅肚的

咁我呢隻係橙肚???

我唔知點解呢。。。一開房門佢就一支箭衝番入水底。。。。好似好驚我咁。。。到我姑媽入我房。。。佢動作好似又冇咁大。。。wo
係唔係我成日捉佢出黎嘅問題????(因為要換水))
回復

唔好意思,尋日去咗睇龜龜,冇上嚟呢度!!!
正如上面嘅師兄講,係西錦嚟!!!
http://www.herpera.com/epturtle.htm
回復

無論腹甲,眼紋同背甲線,都應該唔係中錦
抱歉,本人都未見過中錦嘅真身
所以都係摷摷網上資料俾你參考下,我都係睇上面嘅網站惡補下龜龜知識!!!
我諗佢怕你嘅原因可能係你開門嘅動作比其他人大,我諗佢又未必識分別嘅,你下次開門試下動作慢少少啦!再唔係可以著番條裙仔嚟開門試試都得
回復

走入房前裝扮下,然後慢動作同佢講:我唔係姨媽
我係姑媽
睇下佢會唔會冇咁驚你囉
回復

其實睇完"種類"嘅介紹同八幅圖片。。。。。都冇可能認為係中錦喎師兄
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-21 08:56
其實睇完"種類"嘅介紹同八幅圖片。。。。。都冇可能認為係中錦喎師兄 ...

Sorry....我都係買左番黎先慢慢同家姐研究。。。其實乜錦都好。。。。我都會努力照顧佢。。。但願佢唔好一見我行近就閃入水底。。。捉佢起身佢就口大大想咬我。。。希望佢能快高長大
回復

回復

謝謝更正。。。唔係都唔知佢正確種族
回復

Raymondh 發表於 2015-12-21 12:46
Sorry....我都係買左番黎先慢慢同家姐研究。。。其實乜錦都好。。。。我都會努力照顧佢。。。但願佢唔好 ...

哈哈!!!咁又唔駛sorry,有邊個師兄未試過新手階段呢?!佢唔係細苗嚟,或者得閒同佢玩多啲增進下感情囉!!!
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-21 15:28
哈哈!!!咁又唔駛sorry,有邊個師兄未試過新手階段呢?!佢唔係細苗嚟,或者得閒同佢玩多啲增進下感情囉!!!{:1 ...

我都想比佢係地下爬爬...但我住美國加州...天氣算比其他州溫暖...但都算係凍(而家中午得60 OF 左右 即係得15.6度左右)... 呢排又唔係成日有陽光...怕佢凍親....

同埋...我今日發現左D野...唔知古羅洛斯大大知唔知乜事...就係我以下兩張圖...個殼果條圖起嘅地方變白...係因為佢長大問題定係乜???(我洗唔洗用牙刷試下幫佢刷下???)

呢張係剛買番黎...

呢張係果日影...但都見到係白左...

(我一開始以為燈光...但今日番工前比佢食早餐時發現..@_@)
回復

回復

Aquaville 發表於 2015-12-22 01:19
原來係美國既師兄~美國都幾多野生龜

但加州好煩...基於乜衛生條例呀...環保條例...寵物店都只可以賣果幾種...(紅耳,錦龜同其他兩種唔多清楚係乜)

而且最近養先知...細細隻...(龜苗???)係加州有法例比唔賣...所以我先買左呢隻大牛龜番黎....(講真一開始捉佢都有D驚...)
回復

美加人少,如有去河流玩,你會看到不少野生東西!
西洋菜有些地方大吧...
回復