香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Raymondh
打印 上一主題 下一主題

古羅洛斯 大大快入黎... 中部錦龜 (如果有錯請更正我)

raymondcheng 發表於 2015-12-22 04:30
美加人少,如有去河流玩,你會看到不少野生東西!
西洋菜有些地方大吧... ...

你都係住加州的嗎?????

(有乜地方有野生龜龜比我睇???好想睇....)
回復

Raymondh 發表於 2015-12-22 01:13
我都想比佢係地下爬爬...但我住美國加州...天氣算比其他州溫暖...但都算係凍(而家中午得60 OF 左右 即係 ...

其實你隻龜都係本土龜嚟,又唔係細苗,我覺得唔需要怕佢凍親囉,不過天氣凍佢唔願郁就唔好俾嘢佢食,怕佢消化不良腸胃炎,不過你又有暖管,環境算係咁啦!
嗰撻嘢我都唔清楚噃,試下刷一刷或者摑摑佢睇睇啦!唔似係大問題
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-22 15:06
其實你隻龜都係本土龜嚟,又唔係細苗,我覺得唔需要怕佢凍親囉,不過天氣凍佢唔願郁就唔好俾嘢佢食,怕佢 ...

咁我搵日帶佢出門口行lol
回復

Raymondh 發表於 2015-12-22 05:49
你都係住加州的嗎?????

(有乜地方有野生龜龜比我睇???好想睇....)

sorry,我是指美國/加拿大,去過美國西部,但沒長住.識多些鬼仔/妹,去他們郊外的lot住玩幾天,啥都見到!
回復

Raymondh 發表於 2015-12-22 15:36
咁我搵日帶佢出門口行lol

哈哈,帶佢去shopping
其實有興趣都可以幫佢搵番個女朋友嘅,佢咁咪可以做多啲運動囉
不過唔想又要太大隻嘅話可以睇睇有冇南錦,因為南錦最細,我個人覺得又幾靚,到時又可以生啲龜BB玩囉
回復

raymondcheng 發表於 2015-12-22 18:18
sorry,我是指美國/加拿大,去過美國西部,但沒長住.識多些鬼仔/妹,去他們郊外的lot住玩幾天,啥都見到!{:99: ...

我上山都係冬天...所以見唔到=0="
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-22 18:57
哈哈,帶佢去shopping
其實有興趣都可以幫佢搵番個女朋友嘅,佢咁咪可以做多啲運動囉 ...

呢個係個好問題...
你點知我呢隻係仔仔定囡囡?????
(要點分???指甲???)
回復

Raymondh 發表於 2015-12-23 02:40
呢個係個好問題...
你點知我呢隻係仔仔定囡囡?????
(要點分???指甲???)

係指甲,我見幾長下,北美呢幾類紅耳龜,雞龜,油彩龜,雄性嘅指甲都好似慈禧太后咁,好鬼死型架啫而且尾巴都比較粗大
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-23 17:57
係指甲,我見幾長下,北美呢幾類紅耳龜,雞龜,油彩龜,雄性嘅指甲都好似慈禧太后咁,好鬼死型架 ...

我想問。。。一日比佢食幾多餐嫁???(我之前係早晚各兩茶匙。。。但佢只食果樣。。。我比第二d佢。。。佢唔食。。。咁我最近買左。。。turtle bones比佢補鈣。。。佢都唔食。。。所以我火火地。。。唔比佢食晚餐。。。)(一日一夜冇野比佢食。。。食都唔去咬果塊鈣片。。。人地買幾貴下。。。嘥野。。。
回復

Raymondh 發表於 2015-12-23 23:26
我想問。。。一日比佢食幾多餐嫁???(我之前係早晚各兩茶匙。。。但佢只食果樣。。。我比第二d佢。。 ...

哈哈,係都嫌佢大隻,仲餵咁多把鬼咩?
你隻都已經係大苗嚟,一日一餐都好夠囉!!!
佢食開咩???糧???
um.........我又未試過幫我啲水龜補鈣喎???
我隻緣係成龜嚟,但都少幫佢補鈣,用鈣粉撈落麥皮蟲度等佢食,我只係聽人講守宮之類要咋
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-24 01:31
哈哈,係都嫌佢大隻,仲餵咁多把鬼咩?
你隻都已經係大苗嚟,一日一餐都好夠囉!!!
佢食開咩??? ...

一買番黎就比佢食呢隻...

之後就買左另一隻...(兩種都比佢食...佢都乖乖食...)

咁上星期日就買左呢隻...但佢唔食..@_@" (唔知點解)
我將佢發大左之後...混入上面果種蝦仔...佢食左入口...吐番出黎...(但D蝦就食晒=_=)

最後呢張係...鈣片
長道同佢一樣..我琴晚先放....但佢唔食....我覺得可能太大塊定點...再睇多兩日...@_@"

回復

龜龜肯食糧已經算好乖架啦!!!
我又冇聽過有師兄食鈣片喎
最多係聽過守宮要吸收鈣要加鈣粉咋
回復

古羅洛斯 發表於 2015-12-27 23:22
龜龜肯食糧已經算好乖架啦!!!
我又冇聽過有師兄食鈣片喎
最多係聽過守宮要吸 ...

我隻龜龜好食得...我比幾多佢食幾多....

鈣片...都係見到就買黎比佢試下姐...@_@
回復

Raymondh 發表於 2015-12-29 00:54
我隻龜龜好食得...我比幾多佢食幾多....

鈣片...都係見到就買黎比佢試下姐...@_@ ...

哈,咁你放心啦!佢好健康,唔駛擔心啦!!!
回復