香港龜友論壇

查看: 3949|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

完....

樓主

完.......

1 (2).JPG (202.11 KB, 下載次數: 62)

1 (2).JPG

2 (2).JPG (273.4 KB, 下載次數: 52)

2 (2).JPG

3 (2).JPG (183.14 KB, 下載次數: 54)

3 (2).JPG

10 (2).JPG (147.13 KB, 下載次數: 58)

10 (2).JPG
回復

沙發
小心安全為上,好彩人無事
回復

板凳
錢銀事小 但係無喇喇隻咁可愛既bb 就去左天堂 生命無價

好彩人無事 如果係無人在家或者係睡覺時發生 真係大件事喇!!
回復

地板
所以去買電器要多問..否好怕煩
回復

首先,龜苗就係應該高濕度養。紅土是很好的養爬底材,叫你低濕度養龜苗的先係唔識野或者有心害你。
然後,那個變壓器是用來將220v市電轉為4000v高壓電,用來推動金屬鹵素燈的,你裝一支普通節能燈膽上去,當然會燒。
回復

iamnero 發表於 2016-2-14 15:03
首先,龜苗就係應該高濕度養。紅土是很好的養爬底材,叫你低濕度養龜苗的先係唔識野或者有心害你。
然後, ...

贊成你的說法 , 間鋪係正常
回復

師兄到底你識唔識養陸龜 , 呢間野我冇幫襯過 , 但做法冇錯喎
回復

通常暖燈及uvb燈無需要加火牛就可操作。
回復

黑5黑店大家自己衡量(雖然小弟覺得行家之間有洗黑是正常不過(頭盔:個人意見)

不過有請樓主"做下功課"先
陸龜疱疹的原因不只是濕度過高,可以是不良的飼育環境、寄生蟲感染(這些原因很常見吧)等等(做下功課便知 :3
說到不良的飼育環境,就要講下啲紅土啦
紅土E味野就如樓上所講係5錯嘅爬蟲底材,幾吸濕下(所以5係好明樓主所講濕度過高以致疱疹
(想知更多就交俾前輩啦:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=31915)
最緊要係,樓主你用前有冇洗過啲紅土?紅土雖然好用(個人覺得)但初次用要洗米咁洗好多次,5知你知5知
(你知就當我講廢話la)
講完飼育環境嘅底材:紅土,便到溫度&UV。近排天氣反常真係5知點好,所以養時要有哂50W~100W以控制好個溫度(睇下個環境溫度同你個缸嘅高度(大約20'C~30'C);至於UV上,見樓主有用UVB冇錯,但錯就錯在用左變壓器,依小弟淺見個變壓器係用嚟推金鹵燈(~4000v),5爆炸已是樓主你嘅福份。

我想講嘅重點係,請樓主做足功課先並自己判定啱定5啱(critical thinking),不好只說這店那店是黑店,從樓主所說的我感覺到樓主好易信人,我知寶貝走了是非常傷心,但同時請了解清楚死因從而be a better 主人,令往後養得更好。飼養需要的是我們的態度,請樓主想清楚.。

以上只是一些個人意見同我過往做過嘅功課,你可以接受或者無視。
如有錯處,請各位C兄C姐指點下,小弟會虛心學習,因為我也只是一名初哥,養過紅腿,角蛙同LG一年左右咁  :)
回復

完,.,,,,,,,,,,
回復

完...............
回復

隻龜就死 發表於 2016-2-16 02:00
herman9629 發表於 2016-2-15 15:07
黑5黑店大家自己衡量(雖然小弟覺得行家之間有洗黑是正常不過(頭盔: ...

佢叫你將隻盾浸水浸過夜,呢點好有問題,定還是樓主理解錯佢意思

浸過夜5浸死都凍死啦咁教人都有  不過聽你既見解應該未爬好文就養
回復