香港龜友論壇

查看: 3663|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

心痛,我有一段時間都不會再上來了...

樓主
草草離開了....

我恨醫生為何趕著放工.... 而不肯即日輸血救他...還要待明天...
我恨自己為何放牠們在一起..一錯再錯..

我接受不了自己的孩子殺了自己的孩子...
牠以為玩玩, 但沒想過有這後果...

雖然草草最後離開前和SMILE說已經原諒牠.....

我整個世界都崩壞了...心穿洞了....睡不著, 很掛念草草......
我明白已經回不了頭........................

唯有照顧好這2小孩... 守著草草遺願.... 我今天埋了牠...我真不想埋..我看著牠只是睡著, 一直期望牠睡過來..
牠1點多過身了.....我抱著牠到日出....6點多少放下牠進箱子.... 但我卻仍然抱著箱不放...

埋的洞是我一手掘的...一掘一心痛,,,, 現在也很痛...整個世界都變得空洞....

我今天餵牠們吃東西,, 小可愛一副呆呆的樣子, 還未知道是什麼回事... 昨晚我抱著草草的屍體時...小可愛一直在自己的小箱子遠遠地看著我...
一晚未睡.............
SMILE 是我現在擔心的, 我擔心牠因內疚而出什麼事...

牠們由小玩到大.....

我埋了草草後, 回來發現SMILE一直對著山洞方向不動... 那個山洞是草草最喜歡上去曬燈的山洞...
我感覺牠後悔了...
我抱牠出來餵食,,, 牠不吃.....我很擔心...
牠舉頭望著我... 看看4周....很明顯牠找草草...

我騙不過牠...我落淚搖頭跟牠說草草去了個很遠的地方... 叫你們不要等牠. 好好照顧自己...

SMILE還是在找..在期待...
我跟牠說 草草是不會再回來,,, 你找不到的... 草草希望你們吃東西...保重身體,身體健康....

SMILE聽後立即轉過頭吃了幾粒糧....
但牠情況表現得還是發呆.......

現在SMILE在睡.... 我從未見過SMILE會這樣....
牠爬上了山洞.... 模仿草草睡覺的姿勢睡覺..位置都是一樣...但牠是SMILE不是草草.....

SMILE竟然在扮草草...... 我想牠真的很內疚...知道時間回不來, 草草也回不來了....

打這文章, 我打一字一心痛......我真的很累, 從咬JJ開始我幾乎沒睡...以淚洗面...

最後牠走前我和牠做了很多牠喜歡的事.... 帶牠出外坐車車... 和牠玩超人游戲....和牠的的玩具一起抱著...
牠待全家人都在時...見過每一位....才離開... 但牠沒閉眼...堅持看著我們...

我知道牠還有心願..就是我和牠看日出....我抱著牠..... 不停摸著牠的頸..(牠是條狗狗, 最喜歡這樣)
一直看著外面日出....
完成了牠心願.... 牠不久後就閉眼了...離開時是笑著的...

我什麼也做不了...... 我恨醫生趕著下班...一條生命就流走了....我很怕醫生,很怕醫院...
我什麼也做不了..........我很想念草草............我恨自己.....卻不能倒下.....因為我還要堅持著照顧SMILE和小可愛....

但我真的不知道如何還回 草草 給牠們.....我該如何面對牠們...?
我不敢再入龜了,,,,,,,, 太心痛了..........

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
boap + 1 節哀
地獄火 + 3 功德無量

查看全部評分

回復

沙發
我本來還想著.... 這幾天好天氣...可以一家出外曬太陽............可惜...
回復

板凳
好感動……一字一淚、草草已經到了彩虹橋la、師姐還是放下吧
回復

地板
hahapiu 發表於 2016-4-8 06:25

嗯...但還是很掛念....
我都明白唔可以留住佢...

但係真係好唔開心.... 醫院為錢唔為條命...醫生咩都唔肯做.. 淨係話要等聽日...我求極都冇用..
其他醫院又話要預約即日唔得...

我真係冇法.......我喊坐抱佢離開醫院,,,佢好絕望....
回復

hahapiu 發表於 2016-4-8 06:25

仲要第2日打過黎....問我地仲去唔去.... 但係護士竟然把草草病症完全讀錯.......
我話草草已經過左身,... 佢仲話需要醫療幫助可以再找他們....

一位節哀都冇,,,, 仲要讀錯病症.....仲要介紹服務....
好明顯,,,,真係唔上心...好為錢....

唉, 好心失
回復

天意?人為?不要再犯.

55...  發表於 2016-4-8 11:16
回復

只能希望時間能填補傷痛的心靈!

謝謝...  發表於 2016-4-8 11:17
回復

師姊保重!

謝謝...  發表於 2016-4-8 11:17
回復

真係可惜, 我十年前都失了四隻黃緣苗, 由我全家一起掘洞葬於家旁的公園, 欲哭無淚的內疚, 是因自己不懂養, 也是因醫生的錯判, 四條生命死於我手, 一直都恨自己的無能, 看你還是收拾心情照顧餘下的龜. 我也用上八年時間以工作麻醉自己和儲錢, 再用二年的時間重新學習養龜, 看書, 上網, 走訪國內大小龜場, 了解各龜種的生活習性, 食物環境的要求, 再去選好龜, 準備好食物藥物, 不能輕言說養就養 , 其實龜的結構很複雜, 再強的西醫都會判錯, 而西藥也太強, 現在都定時用中藥增強龜的抵抗力

55..謝謝.....  發表於 2016-4-8 11:19
回復

師姐,看了你的文章,我都不自覺的流了淚,亦感受到你的傷痛及不捨,
希望你快點忘記悲傷,好好照顧家中的二位小朋友.

我會的..=]  發表於 2016-4-9 11:48
回復

經一事,長一智
有 C hing 出 post 領養,去拎隻養 la

已經不敢再養.....太痛... 養果時我見佢就開心... 但係佢去左果時真係刻骨銘心...  發表於 2016-4-9 11:48
回復

RIP師姐....仲有2隻小孩等住你照顧.....加油

如果下次小孩有病不如試下去荃灣享和..聽其他師兄師姐講..唔錯....

我打去約過....佢點都要第2日先得... 我都冇哂法.. T^T  發表於 2016-4-9 11:49
回復

jackytung 發表於 2016-4-8 11:03
RIP師姐....仲有2隻小孩等住你照顧.....加油

如果下次小孩有病不如試下去荃灣享和..聽其他師兄師姐講..唔 ...

佢果次都要排期到聽日....我在想..詔左去唔好再諗.... 太痛..
回復

事情已經發生咗,你都無謂再自責啦!!!好好享受同龜龜嘅每一天啦!!!

最慘就我要出國... 呢幾年都唔係日日起佢地身邊,,,,, 說起來我都有一年多時間冇陪草草,,, 只有隔幾個月番黎一個星期....  發表於 2016-4-9 11:50
回復

彩虹橋會再見

係... 我同佢個,搵到好人家就快D去投胎, 唔好成日留起度擔心我地...  發表於 2016-4-9 11:51
回復

師姐的心情我們都感受到亦理解, 希望你能早日走出傷痛, 始終你還有兩個等你照顧啊!

嗯..知道, 多謝  發表於 2016-4-9 11:51
回復

師姐,每人都會犯錯㗎!重要係唔比自己犯第二次錯,其實,妳亦可將妳悔疚之痛轉化為力量,去幫助多D被遺棄在生死邊緣嘅龜龜,咁草草嘅不幸都會來得有意義啊!佢知道都會開心,係咪! 振作啊!

嗯..我會的....謝謝  發表於 2016-4-9 11:52
回復

我之前都走咗三隻草草,都自責點解會咁,亦都決定唔再養,唔想因為不知原因下再害小生命,事隔大半年先再養大吉小吉BB豬,其實都好驚,但比之前更加悉心照顧,壓力都幾大,但3年後嘅今日慶幸佢地都健健康康成長,所以你都唔好放棄呀,加油!

之前去左隻綠綠..之後先再養佢地...養左草草4年啦,,,因為我唔想生, 所以當佢地仔咁養... 白頭人送黑頭人...唉.. 你可以查番會員名 seira2242527 呢個都係我   發表於 2016-4-9 11:53
回復

加油呀!!

所有事情都有上天的安排,唔開心總會有,但係都要快快企起身!! 保重!!

嗯..我會=] thx  發表於 2016-4-9 11:53
回復

師姐,我見到你隻龜不幸,我心情都好沉重,希望係到表達我嘅哀思。我當日見你發帖要緊急捐血,我即刻停左手上工作回覆你,希望whatapps你,希望可以幫手,但又怕血型唔啱,或者要同一品種先可以。最後電話聯絡到你,知道咩龜都可以,衹要夠大就得,我就上的士飛返屋企影相,打算帶所有龜去,睇邊隻最好。之後又聽見師姐再三交待九點到,希望唔好遲到,我明白事件好緊急,又怕明天有延誤,怕唔識路去,我曾經更想過立即將D龜帶出交俾你。又諗過如果我D龜唔得,不如去街市魚檔買一隻,之後帶返去養,又諗過call朋友借龜,諗左好多好多。甚至第二日下午交收我都想推左佢,希望一齊等隻龜醫好。

第二日鬧鐘一響,我即刻起身打算出發,但見到whatapp叫我唔洗帶去,我無問點解,亦唔敢問,唔想問。我起身,將膠盒仔放好,D龜放入池,一切回復正常。到下午如常交收,個師兄問我今朝捐血點,我……唔識答

養龜好多年啦我,我手上死龜都唔少,好多其他師兄交托醫龜但醫唔好,死龜好似常態,死左……就留殼做標本,生死無咩感覺,但今次我都少有地真正痛心,我唔識呢位師姐,衹係大家係同一論壇上,或許係我都抱有好大希望,或許我信余醫生可以醫好。

師姐,我唔知點解釋,亦唔知有咩方法安慰你,亦唔知應唔應該回帖,但我亦希望係呢到,大家一同表達小許哀思,等龜仔在天之靈可以明白,主人唔係唔愛佢,大家都曾經希望挽救佢小生命,但人力總不能回天
回復