香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: seiraseira
打印 上一主題 下一主題

心痛,我有一段時間都不會再上來了...

等時間沖淡吧,妳都唔使太過自責,草草都唔想見到妳唔開,望能今次事件吸取經驗後盡快振作過來照顧好餘下兩隻龜龜。

嗯.我會的=]  發表於 2016-4-9 12:09
回復

ylc141 發表於 2016-4-8 22:25
師姐,我見到你隻龜不幸,我心情都好沉重,希望係到表達我嘅哀思。我當日見你發帖要緊急捐血,我即刻停左手 ...

多謝c兄... 我book左果個唔係余醫生. 係陳醫生..
我都好後悔我冇book 余醫生.... 但係起醫院大聽. 余醫生係起度...但係佢只係望... 冇問咩...
其實如果我起果度未見過余醫生. 我會仲內疚,, 起碼佢望過一眼草草, 雖然案件唔係佢,,,,

但係我真係接受唔到....佢地會因為趕收工而拖.........真係接受唔到.....

c兄真係好多謝你, 我都有諗過做標本, 但係我想佢原原整整咁離開...始終或多或少,我都有諗過佢有因為寧死不屈,死都唔肯做公公..... 留住佢個身體, 留唔住佢個靈魂. 根本冇意義,

c兄我有個ac叫 seira2242527 , 我以前同龜龜既點點滴....
我慶幸我突然有事從國外回來一星期.... 佢最後一刻我起佢身邊,,, 佢好乖, 中間有後時間我離開左2日,,
就係果2日出左事,,, 佢好乖, 佢嚴重貧血, 內臟已腔唔可以正常運行... 都堅持都到我回來....

起最後一段時間, 我同佢最後一次合照...佢真係好乖...佢好似以前咁, 好正常,好帥氣...罷姿勢俾我影,,,同我影,,唔知既真係以為佢冇事............

我真係唯有等事情淡忘.....我過2日就走..下次番黎又要幾個月後...pm要遲d先回到....

回復

人生很多時的一些決定是很難分對錯的.當結果出來不好時,不要太自責.因沒早知,就算當時選其他,後果好壞都是未知數!只要盡了力,就ok了!!!

都過左去....我都冇法,,, 睇淡D啦唯有..  發表於 2016-4-10 03:51
回復

係咪醫生錯判嚴重性?或佢都有急事要準時收工?醫德問題真係要問佢地先知,但清晰嘅係,醫生嘅醫德要好好監察,人又好,獸醫都好,都係一條生命。

其實我都唔係好讚成製標本,覺得呢個係一個好自私嘅行徑,自問一下自己死後想入土為安或被家人製成標本放在房間或大廳?外國有一些服務係可以用少許死者骨灰製成永恆嘅水晶,讓親人隨身攜帶如在身邊,兩者相比,覺得咁樣會較好,死者得到安寧,生者得到安慰。

標本望住仲傷心...唔整好過T^T  發表於 2016-4-10 03:55
回復

raymondcheng 發表於 2016-4-9 15:25
人生很多時的一些決定是很難分對錯的.當結果出來不好時,不要太自責.因沒早知,就算當時選其他,後果好壞都是 ...

x 2,或者輸血後結果都一樣,who knows?

係....醫生都話佢就算輸完都要靠自己  發表於 2016-4-10 03:55
回復

seiraseira 發表於 2016-4-9 12:08
我都好後悔我冇book 余醫生.... 但係起醫院大聽. 余醫生 ...

雖然未見過你真人,但認得個頭像,大家都係論壇好耐啦
希望你並唔係忘記龜仔,而係知道你盡左力去挽救佢,永遠記著同佢快樂回憶,相信佢一定明白你心意

嗯, 希望佢一路好走=]  發表於 2016-4-10 03:51
回復

waterwater 發表於 2016-4-9 15:50
係咪醫生錯判嚴重性?或佢都有急事要準時收工?醫德問題真係要問佢地先知,但清晰嘅係,醫生嘅醫德要好好監 ...

唉, 我覺得係醫德問題...
我原來約中蜂星期6睇.. 佢唔起香港, 但都話一番黎會打俾我即刻幫佢做手術...

不過我覺得事情太急, 睇左獸醫先. 起呢2日我打左俾中蜂3次...佢無論咩時間都聽我電話解答問題...
可惜草草等唔到中蜂番黎,,,

我想講個醫生連龜有血型之分都唔清楚..... 真係好大問題囉!!!!

中蜂醫死過我隻寶貝,食完藥嘔完就bye bye左,你竟然信一個商人,都唔相信有科學實證的獸醫  發表於 2016-11-12 20:12
回復

seiraseira 發表於 2016-4-9 12:08
我都好後悔我冇book 余醫生.... 但係起醫院大聽. 余醫生 ...

之前有聽龜友講土瓜灣有個姓陳女醫生唔好,好似藥份量過重,食到櫻桃紅腿死左。

中蜂都試過醫死我寶貝啦,食完佢d 死人藥係咁嘔  發表於 2016-11-12 20:11
我依家覺得....寵物醫生都係信唔過的.... 但係搵佢地幫手之外, 我冇得擇  發表於 2016-7-28 07:14
回復

可以看看走咗既草草照片嗎?
回復

小迪迪 發表於 2016-4-19 00:58
可以看看走咗既草草照片嗎?

你加我好友睇番以前D POST 啦=]
回復

回復

個醫生叫咩名??
回復

姓陳的, 我都忘了
回復