香港龜友論壇

查看: 1569|回復: 13

請求大家意見(關於盾B)

各位大大,小弟是養龜的新手,努力爬文後亦得唔到我想要既答案,所以想請問各位的經驗.

小弟養了兩隻盾B(5CM及5.5CM)佢地已在我家快三個星期了,基本上無咩問題,小弟最想知既係究竟佢地應該食咩?

小弟我起初係比菜心或西生菜剪碎比佢地食,而家就加牧草一齊剪碎晒比佢地食,但係明顯佢地好唔鐘意食牧草,食欲大減,佢地會盡量簡晒D菜尼食,淨返晒D牧草,間唔中覺得佢地食得太小就會淨係比塊西生菜佢地食,禁佢地又變得好大食

我爬文有D大大就話應該食牧草同食西生菜,今日睇睇下又有D大大話唔好食牧草同西生菜

禁所以我應該點處理呢??

另外我見龜龜應該食桑葉,大紅花,蒲公英,田灌草,馬齒莧及野葛菜,但係我完全無辦法搵到呢D葉,我問過街市得出既結果係馬齒莧季節性,而家無,田灌草無新鮮既得干既,禁請問各位大大上面有無邊樣野係盾B唔食得架呢??同埋有無大大知道旺角,荃灣或馬鞍山邊度有呢D葉買呢??

感謝各位睇到呢D,小弟不才,麻煩各位了!!
我就比唐生菜同油墨菜做主食" 間吾中又喂其他"
我都吾系識好多" 求教><"
回復

田灌草我平時會在街市的花店訂購。
旺角近A出口的街市可以買到桑葉。
回復

謝謝大大!!
回復

而家就加牧草一齊剪碎晒比佢地食,但係明顯佢地好唔鐘意食牧草,食欲大減,佢地會盡量簡晒D菜尼食,淨返晒D牧草

由佢地食小吧, 食食吓就越食越多, 比多點時間啦.

重點係佢地有食.
回復

我自己就餵油麥菜........
有時會加d水果糧仲有其他糧呀草粒同草撈埋d菜....
如果屋企有時有其他菜我都會拎黎餵...
姐係菜心(介難)生菜個d....
回復

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=5447<=荃灣
回復

真的很謝謝各位大哥大姐幫忙!!短短十幾分鐘就這麼多回覆 ,大家人真好!!
回復

回復 993403 的帖子

只要你用心問..
d人就會用心答.........
回復

感動中
回復

傻瓜.........
唔洗呀嗎...
大家交流下姐..
回復

各位我仲有個疑問,點解D龜箱都係封埋頂架呢??係咪有咩用途架呢??唔會太焗咩??謝謝!!
回復

要黎勾住d燈掛...
回復

箱兩邊有通風口架嗎
你兩隻盾咁細隻,其實都唔需要咁快比牧草佢地食,佢地未必消化到
真係要比的話,用打碎哂既草粉啦
回復