香港龜友論壇

查看: 5414|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

不喜歡別人,未經我同意而喂我的龜龜

樓主
有時家人,.可能貪得意,隨意給龜喂食.,每當我一知道,.我必大發脾氣的.....之後家人覺得我過份;話我小氣,.為了些小事而發脾氣......唉!在他們眼中,任意給動物喂食是小事.,但在我心中卻是大大的事.....小則食滯......大則隨時搞出龜命>.<
佢哋會話我.
唔洗畀咁多水架..成日浸住唔好..喂多啲先大快啲架嘛..要放出嚟等佢郁動.成日浸住人哋.........
成日亂咁抖我啲龜..喂佢哋食嘢..(大水蟻/生豬肉/烏蠅/街市買翻嚟啲魚嘅內臟..有次連瘦肉水湯渣都喂..)
開頭都會講下嘅.宜家發現講都冇用.耐唔耐提下佢哋小心手指(鱷)..
回復

我都最憎人地插手我ge事
回復

而家我都幾鍾意佢地幫手喂嫁,
教佢地分好份量就ok
回復

我都唔鍾意我屋企人未經我同意之下餵龜
我諗住買多幾隻龜
俾佢慢慢餵
回復

非常同意,他們自以為聰明,很容易做錯事,甚至殺死小動物而不自知
我都很討厭
回復

本來我啊爸都系亂搞我D龜,但宜家仲養得好過我,變左我唔洗搞,距搞嗮
回復

健身教練 發表於 2011-9-25 00:28
回復 ManManLi 的帖子

我個仔都試過隨意把我隻小緣.放在地上,任意爬行......擔心死我! ...

請問點解龜龜唔可以放係地上面行? 驚佢地會有病?
回復

我都係咁...有時屋企人放夜晚冇野做...又整醒隻龜餵我真係想打佢
回復

我都唔中2...
不過有人幫輕下我都好...
依家2隻陸龜只有我同我叔掂...
d鼠呢我爺我叔我麻同我都會掂....
鼠唔驚...
最驚龜...
最驚就係我麻搞我d龜....
回復

好同意!!
我老豆同家姐成日都搵啲野去嚇佢,
又拎隻龜上手把玩,
冬天我去買啲貴既暖管,
佢地又同我嘈話買最cheap果啲就ok!!
回復

古蘭修 發表於 2011-9-25 01:22
除左餵之外我好憎d呀叔大姑掂我d龜 晒太陽果時成班走埋黎睇都算喇...好憎人掂...我一定叫佢番屋企摸自己個 ...

呢樣一定係啦!!仲要掂,系度講講講
所以我通常係走廊曬龜算
吾洗拎出拎入
回復

kkiop 發表於 2011-9-25 00:49
我屋企係都成日話邊夠食 =.=

X2 話餓死佢地xdd 喂咁小

不過我就算了,佢地吾係成日都係咁
回復

我都係,我媽成日喂的龜食野><
回復

健身教練 發表於 2011-9-25 00:13
有時家人,.可能貪得意,隨意給龜喂食.,每當我一知道,.我必大發脾氣的.....之後家人覺得我過份;話我小氣,.為 ...

嬲係可以..但唔可以因為咁而對父母發脾氣..
你可以教佢地要餵幾多..同佢地講唔可以因為好玩比太多..
如果係想喂既問左先..如果餵左要講聲..
寵物唔係要泥破壞關系..寵物可以用泥改善關系的..
回復

健身教練 發表於 2011-9-25 01:58
我有d朋友試過同我隻狗玩,.用''腳版底''來掃我隻狗個身.......激死我>.

咁個日未要沖涼囉

我同小動物出街....一見有小朋友出現..閃..有人行理黎想睇..閃..唉....
回復

gloriakhju 發表於 2011-9-25 01:42
身同感受..有次我朋友黎我屋企bbq..餵我隻狗食燒腸仔..整到佢個晚嘔到咩咁..12點半淩晨打電話去睇e生(好彩e ...

我有d朋友試過同我隻狗玩,.用''腳版底''來掃我隻狗個身.......激死我>.<
回復

健身教練 發表於 2011-9-25 00:13
有時家人,.可能貪得意,隨意給龜喂食.,每當我一知道,.我必大發脾氣的.....之後家人覺得我過份;話我小氣,.為 ...

餵完收埋d糧
回復

古蘭修 發表於 2011-9-25 01:38
有無插q佢 我隔住個箱篤我已經會怒啤 攪既話插硬

無插丫.....但以後不會隨意放龜....不同人,有不同想法.....有些人會認為貓,狗,龜....是粗生粗養...天生天養的動物,,,,又有d人視為食物,,,,,,用不著付出太多愛心去對代......而現在我認為,凡是[自已覺得寶貴的東西].帶出街,就要小心.....
回復

身同感受..有次我朋友黎我屋企bbq..餵我隻狗食燒腸仔..整到佢個晚嘔到咩咁..12點半淩晨打電話去睇e生(好彩e生等理我先放工...)..
錢錢事小..辛苦事大..
之後話個朋友,條友仲一d悔意都無.激到我想殺左佢..
回復