香港龜友論壇

查看: 6203|回復: 62
打印 上一主題 下一主題

好X想死....講極都唔聽,仲要扮專家教訓我唔識養龜同蛙

樓主

唉!真係好激氣........
話說我每朝8點起身浸龜龜,兼拎出門口曬太陽,然後我去浸定啲車前蛇舌芥蘭白罗白葉先去刷牙洗面,約20mins到,一定去曬便便兼排酸....然後開餐...佢哋食得好開心開胃.....日日如是.....但點解近排發覺呀福同呀壽,浸定無便便又無排酸,到開餐又唔多食...有時掉頭走tim......我以為我做錯D乜.....一直想唔通
都前日買咗隻角蛙回家.....第一日又開口食又生猛.....隔左一日,今晚我再喂,E.....點解又唔食既????

妖!!! 真相係我老豆!!!!!!!!!!!
佢見我朝早浸龜,佢下午又同我浸,仲用水喉水....凍嫁, 又喂佢哋食糧.....唔怪得唔多願食la....一日食幾餐
蛙又係,每日嚟我度同我喂蟋....2-3隻同麥皮蟲....又同我講,個缸D水黃晒你都晤換水.....老豆, 我個缸係"茶色"架

今日同我講....仲攪笑....佢上咗深圳咩花X世界返嚟之後. 好似爬蟲專家上身咁教訓我....你個底材應該用樹皮, 得閒就用水浸濕去,用燈照吓,用熱力等水蒸氣向上升....等個箱濕啲, 隻龜都舒服D.....想死吖我!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

蛙就應該用個高身缸,用啲泥土用啲樹枝,同埋養多隻一齊養....等佢有個伴同跳吓....每日喂每日喂........頂, 痴線

And, 叫我所有嘢去晒深圳買唔好係香港買,貴吖....同埋叫我上去聽吓啲專家講嘢!!!!!!!妖
我諗我一係就搬,一係就送晒俾人(龜,蛙),我都唔想佢哋死!!!!

sukky 發表於 2011-9-28 20:17
煩住佢咪得囉

=.=''你呢招太勁了/口\學唔到
回復

kenbb 發表於 2011-9-28 19:13
我屋企人之前養過龜的..隻巴西養左10幾年.搬屋後先不之所蹤.
我老豆唔同你老豆ma=.=''聽我地講先算啦. ...

煩住佢咪得囉
回復

sukky 發表於 2011-9-27 22:55
生命好珍貴,我寧願慢慢同老豆講都吾會甘做=.=
but 下午有時d水喉水會熱

我屋企人之前養過龜的..隻巴西養左10幾年.搬屋後先不之所蹤.
我老豆唔同你老豆ma=.=''聽我地講先算啦.
回復

福祿壽 發表於 2011-9-28 01:16
回復 SnappingTurtle 的帖子

我老豆喂魚仔,龜糧,蝦皮,曱甴,午餐肉.......,任何佢認為喂得龜既都俾隻 ...

omg午餐肉唔系甘好挂.......同埋草龟都食得落都应该好大只......
回復

回復 福祿壽 的帖子

水已腫
回復

回復 EV-DAY 的帖子

你的七言詩 本人不喜歡 夜深仍不睡 明天實水腫

不喜歡? OK srry Every day every time online  發表於 2011-9-28 04:55
回復

老豆為人5爬文,福福跟他5敢嘈  老豆照佢方法養 .   福福日後等收屍.    等收屍!                                  
回復

回復 EV-DAY 的帖子

唔明,想問咩意思? 誰衝動?
回復

回復 patolam 的帖子

完全明白亦不敢跟他嘈!!!!
所以,我放手俾我老豆照佢既方法照顧他們,而我就拍了很多龜同蛙的照片作為日後留念......等收屍!
回復

想講樹皮浸濕後重複使用一事回覆番三位,我老豆今日買了一包國貨樹皮,我做了一個實驗,浸了水中3分鐘左右,已經爛蓉蓉....可以講體無完膚....不能重複使用的。

EV-DAY ,   其實的確係可以重複用,但可以用一世?  發表於 48 秒前
SnappingTurtle  其實你老豆無錯XDD  發表於 昨天 21:15
啊橙  的而且確係可以的  發表於 昨天 14:59

國貨樹水皮?  發表於 2011-9-28 02:27
志在環保 i use H.K 樹皮 係可以重複用.  發表於 2011-9-28 02:26
回復

福祿壽 發表於 2011-9-28 01:19
回復 sukky 的帖子

無錯,生命好珍貴.....但我老爸做人,有佢講冇人講....

我想講, 我都有一個咁既阿媽. 就算好多工作上佢唔知, 唔識唔了解既, 都會用教訓既語氣去"教訓"一個做左好多年野既我. 其實咁都係好正常.

因為遲D你會發現, 到你結左婚生左仔三四十歲都會係一樣. 因為你係佢個仔, 你向佢眼中你永遠都係一個細路黎架咋. 睇開D啦~
回復

栢Ling哥 發表於 2011-9-27 00:42
「你個底材應該用樹皮, 得閒就用水浸濕去,用燈照吓,用熱力等水蒸氣向上升....等個箱濕啲」
幾岩....但 ...

其實唔洗咁麻煩Exo之前有出過一部機仔,

每到一定時間會有D霧水噴出黎, 雖然部機係for 蛙用
回復

回復 kenbb 的帖子

我絕對無認為爬了文.就比到最好ge照顧同環境.....只希望能做到,便儘力而為!!  唔好誤會!
加上,我好清楚我老豆為人,他絕不是關心隻蛙,而係貪新鮮.....到隻蛙真係被佢喂過多而飽死.....他便掉在垃圾筒的人
回復

回復 sukky 的帖子

無錯,生命好珍貴.....但我老爸做人,有佢講冇人講....
回復

回復 SnappingTurtle 的帖子

我老豆喂魚仔,龜糧,蝦皮,曱甴,午餐肉.......,任何佢認為喂得龜既都俾隻龜食,
第一次食肉,係活餌添....初初,我老豆怕他悶,買多2隻草龜同缸....第二日,2隻草龜連殼都見唔到.....
回復

回復 豬頭糖 的帖子

咁真係好
回復

好彩我屋企無人會幫我搞XDDD
回復

kenbb 發表於 2011-9-27 01:05
下午D水喉水熱嫁=.=''
你老豆退了休??係就正常.
你一係就買隻比佢玩.玩死左就罵佢.

生命好珍貴,我寧願慢慢同老豆講都吾會甘做=.=
but 下午有時d水喉水會熱
回復

福祿壽 發表於 2011-9-27 01:16
古Ching.....我老豆已經養緊平鱷

點樣養?好想知宜家幾大隻
回復