香港龜友論壇

查看: 2128|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

求救求救!草龜上喙脫落,下巴損傷。點算好?

樓主
養龜新手,小龜於5月中時購於旺角。返到嚟個陣已經損手爛腳,用左成個幾月先好返曬。8月中個鼻下開始發白,喙個位發臭,有白色嘅腐臭味污物(不清楚是甚麼),然後9月頭個喙位凈係得翻一層甲狀物,琴日日一翻到屋企就發現個上喙無左
然後下巴個傷都係8月尾左右有,有膿,清完又發,宜家好似有們洞咁(._.)
請問小龜個喙仲生唔生得翻?上網睇過話會影響進食,但呢兩日佢都有食到野,仲好活潑。
同埋下巴個位係咩事?請求經驗者解答解答

回復

沙發
好似爛肉喎....
回復

板凳
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

有冇用? 會唔會帶龜龜睇E生好D?
回復

地板
seiraseira 發表於 2017-9-28 23:45
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10316&extra=page%3D1

有冇用? 會唔會帶龜龜睇E生 ...

請問知否香港邊度有得睇龜?
回復

Rivaaa 發表於 2017-9-28 23:52
請問知否香港邊度有得睇龜?

有好幾間, 應該仲有更多但我唔跳啦. 我淨係知有以下幾間...

荃灣享和珍禽異獸,24932178

土瓜灣 2711 9909
但最好只約余E生.....其他我唔建議, 由其個陳E生, 講起把得火! 總知呢間搵余E生之外其他都唔好!
http://faithfulvet.com/index.html

回復

我淨係去過土瓜灣呢間..... 一般診金$295-400, 藥費另計,

我冇睇過余E生, 我上次係睇另一個醫生既, 余E生口啤係唔錯, 我覺得成間醫院係得佢一個識E龜 LOL

回復

seiraseira 發表於 2017-9-29 00:28
我淨係去過土瓜灣呢間..... 一般診金$295-400, 藥費另計,

我冇睇過余E生, 我上次係睇另一個醫生既, 余E生 ...

十分感謝您呀٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
回復

Rivaaa 發表於 2017-9-29 00:55
十分感謝您呀٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

唔洗, 祝龜龜快D好番啦
回復

下次入貨真係要小心
回復

龜龜情況點啦
回復