香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: davidiunn
打印 上一主題 下一主題

[davidiunn]分享蛛蠍上手~

davidiunn 發表於 2011-11-15 14:58
WOW~
咩蠍黎架?

係一隻黃爪,一隻帝皇,一隻班馬扁石蠍,一隻亞利桑那沙漠金蠍 ,

一隻以金,一隻黑肥尾蠍,一隻三色蠍 ,一隻柱尾蠍同一隻红爪,

賣家話俾柱尾釘到要入院,俾以金釘到有生命危險,其他蠍釘到又

點點點的,害我買了回來都不敢碰,不敢上手
回復

zero_1 發表於 2011-11-15 18:08
係一隻黃爪,一隻帝皇,一隻班馬扁石蠍,一隻亞利桑那沙漠金蠍 ,

一隻以金,一隻黑肥尾蠍,一隻三色蠍 ,一隻 ...

黃爪,帝王,班馬,紅爪可上手...
其他都唔好上...
俾柱尾針到已經有生命危險...
俾以金針到就88了...
那是神經毒素...半分鐘內斷開你大腦同身體之連接...
合埋眼同世界講再見~
回復

多謝..........精彩分享
回復

zero_1 發表於 2011-11-15 18:17
嘩這兩隻體積還不到我手板都甘毒,

你禁講我己經吾想擺佢係屋企-___-

其實可以咁睇啦...
沙漠蠍子毒性係好高的...
雨林種相對要小心應付既係鉗肢...
你幻想一下...
你係沙漠度住...對手又唔夠力去捉食物...
唯有用尾針...但係竟然唔夠毒...幾個月先見一次食物就俾佢走左...
而雨林種只靠對鉗已經完全可以應付各種昆蟲...
尾針毒液中之毒素純度高低與否已可忽略...

亞利桑那沙漠金蠍針中無論有冇事都最好入醫院睇睇...容易引起過敏反應...
黑肥尾蠍毒性可直追柱尾...
三色蠍我都唔係太清楚~.~
因為冇咩紀錄...我又冇俾三色針過= =
回復

davidiunn 發表於 2011-11-15 18:34
其實可以咁睇啦...
沙漠蠍子毒性係好高的...
雨林種相對要小心應付既係鉗肢...

另朋友知我新養蠍子,打算送我蠍子,他家有黑鱷背蠍,亞里桑拿金毛蠍,

印度紅蠍,地中海黃蠍, 四川蠍,利比亞金蠍,黃鱷背蠍,亞利桑那沙漠金蠍,

八重山蠍,中東金蠍,樹皮蠍,南非扁石,長爪蠍,殺人蠍,地中海黃蠍,橙間蠍,

黃爪,帝王,班馬,紅爪,雨林等N甘多種,除左雨林,黃爪,帝王,班馬,紅爪,

請問邊種岩我呢?

註:吾知張紙有冇抄錯佢講既蠍名,有錯請見諒

回復

zero_1 發表於 2011-11-15 18:38
另朋友知我新養蠍子,打算送我蠍子,他家有黑鱷背蠍,亞里桑拿金毛蠍,

印度紅蠍,地中海黃蠍, 四川蠍,利比亞 ...

我打出黎你自己決定吧...
黑鱷背蠍毒性高而且攻擊性極強,非常神經質既一個品種
亞里桑拿金毛蠍毒性唔算高,但針到認真係好痛下...不過小心d就冇咩大問題...
印度紅蠍,地中海黃蠍, 四川蠍,利比亞金蠍,黃鱷背蠍,亞利桑那沙漠金蠍,中東金蠍,樹皮蠍,南非扁石,長爪蠍
以上既都係當年我玩既新手蠍種...都係好易養而且攻擊性低既蠍子...
八重山蠍,單性繁殖~
新手可以試玩...但係唔好太大期望,l2連蟀毛腳都未必食到...
係咁多種蠍我覺得最難打理既一種蠍...
當初我8隻繁殖左3代冇一胎可以全部成長...用黎訓練下耐性都好...
至於殺人蠍呢...
唔知你講邊隻...
以金同各種肥尾粗尾大陸人都會叫佢地做殺人蠍...
但粗尾唔建議新手玩...因為激嬲佢...佢會係尾針噴毒液出黎...
橙間冇玩過~
回復

davidiunn 發表於 2011-11-15 18:48
我打出黎你自己決定吧...
黑鱷背蠍毒性高而且攻擊性極強,非常神經質既一個品種
亞里桑拿金毛蠍毒性唔算高 ...

O thanks a lot
回復

回復