香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: waiman

陸龜飼料

安德魯天 發表於 2011-12-2 09:20
回復 waiman 的帖子

Mazuri飼料需要浸(林)佢先餵的嗎?

要好少水浸, 每粒大概兩三滴水咁多就夠啦, 浸到剛剛有D軟就好, 再收係UVA燈下熱一熱, 咁就少D水份同暖胃.
回復

Waiman師兄, 我又唔明啦, 你在所有其它post 攻擊我話食M字糧會隆背, 因為蛋白高.  但你呢個post又話M字糧好, 係由professional 整出黎既!  動物園都係食M糧.

你話隆背係因為蛋白質高, 你又話食Rep-Cal 一定好快隆背, 但係Rep-Cal 得19% 蛋白質, 而M字糧都有18% 蛋白質啦.  幾乎係一樣蛋白比.  點解你話Rep-cal 唔好, 但又話M字糧好?  你既邏輯都幾混亂下BOR.

我睇D外國龜書話, 蛋白質不能太少, 只要不超過25%就可以了, 有時BB龜要食多D蛋白質, 甚至食肉補充蛋白質.  M字糧得18%蛋白, Rep-Cal 得19%有咩問題?  一夜白髮同好多HK高手都話比BB食Rep-Cal 撈菜OK, 有咩問題?

HK爬醫余醫生話可以食90%M字糧 10%菜, 有咩問題?

外國所有網友都話蛋白質高少少冇問題, 濕度高(水合作用) & 多曬太陽就可以 防隆背 (如果食M字糧,鈣粉都可以唔加!)

濕度高既龜好少會隆背, 就算紅腿黃腿一星期食一次肉都唔會隆, 只有他媽的乾燥龜~~盾臂龜~~先會勁隆&生石!  因為你地班人成日以為 盾臂龜 要乾燥乾燥乾燥乾燥乾燥....非洲好乾燥乾燥乾燥乾燥乾燥架~~~~
回復

Johannchan 發表於 2011-12-2 14:28
Waiman師兄, 我又唔明啦, 你在所有其它post 攻擊我話食M字糧會隆背, 因為蛋白高.  但你呢個post又話M字糧好 ...

我只話Rep-Cal蛋白高.
我從冇話過Mazuri蛋白高. Mazur蛋白質是有限最高和最低, 最低是15.0, 最高是15.5. 而非你說的18%.

一隻好既糧, 和會唔會隆背無關.

我亦有話, 凡只吃糧, 皆隆背, 指必會高%大增隆背機會.

你冇睇到我有寫, 我自己都有買Rep-Cal?

>HK爬醫余醫生話可以食90%M字糧10%菜, 有咩問題?

我從來都唔聽呢D咁籠統, 咁唔科學化而冇準則既話既.

你例出果D都係冇真實標準概數字, 我個人意見如下:

1) 凡只吃糧, 則任何好與不好的糧, 如糧蛋白質12-16%, 皆50-70%會隆背, 如糧蛋白質19%或以上, 95-99.9%會隆背. 原因係食糧比食菜草, 容昜吸收多好多, 吸收多左, 即等於蛋白質大幅度提高左.
2) 唔係只吃糧, 而加左其它菜草, 咁BB龜用30%蛋白高既糧都冇問題, 只要總食物之中不超過25%就可以了.
3) BB龜要食多D蛋白質, 呢句只係冇真正標準既 "概指", 但什麼時候要食多D蛋白質? 什麼時候不能食多D蛋白質呢?
我既意見係, BB龜在重未爆生長紋之時, 食30%蛋白都冇問題, 但當 "剛一開始" 爆生長紋, 就要立即用13-17%蛋白質的食物, 因為龜殼爆生長紋之時, 是極需要鈣質沉澱, 鈣質密度之時, 故此時最重要的是以鈣質密度為主, 生長速度必需下降, 而不能快過鈣質沉澱的密度, 否則當然形成骨骼及甲殼骨質疏鬆.
4) 任何幾高蛋白質的糧都能用, 但不能只喂糧.

>濕度高既龜好少會隆背, 就算紅腿黃腿一星期食一次肉都唔會隆, 只有他
>媽的乾燥龜~~盾臂龜~~先會勁隆&生石!  因為你地班人成日以為 盾臂龜
>要乾燥乾燥乾燥乾燥乾燥....非洲好乾燥乾燥乾燥乾燥乾燥架~~~~

完全並非濕度高既龜好少會隆背, 實際上只係箱中燈俱太低, 烤干能力太快, 因此形成濕度高比較少隆背既 "假像".

例如, 假設某龜, 查到他在原生地處身之處, 濕度25%時會隆背, 40%就不會隆背了, 原生地濕度25%之下, 放一小杯水, 1hr就全干了, 濕度40%之下, 放同一小杯水, 2hr全干, 而養者箱中, 有濕度40%, 但放同一小杯水, 50min就干了, 因此養者用毛巾加濕, 加濕到那杯水2hr才全干, 此時箱中濕度70%, 因此產生高濕度比較少隆背既 "假像".

所以養龜要有 "微氣候", 微氣候正是給予形成濕度40%, 同一小杯水, 2hr才全干的條件.

---

再重貼:

我有買三種龜糧備用, 但我不喂龜糧的, 我用:
1. T-rex = 龜如有拉希時, 停菜草用T-Rex止拉希很有效.
2. Rep-cal = 高蛋白質, 龜病體力弱時用.
3. Mazuri = 當完全夠全面的營養品用, 調理腸胃時更要用.
回復

waiman 發表於 2011-12-3 05:33
我只話Rep-Cal蛋白高.
我從冇話過Mazuri蛋白高. Mazur蛋白質是有限最高和最低, 最低是15.0, 最高是15.5.  ...

Thank you for your explanation!

"2) 唔係只吃糧, 而加左其它菜草, 咁BB龜用30%蛋白高既糧都冇問題, 只要總食物之中不超過25%就可以了."

呢個地球除左波蘭糧30%蛋白質之外, 都冇咩糧超過25%蛋白啦.  理論上所有糧都OK.  你由始至終既point係糧易吸收.  我尊重你的意見.
回復

君子之論,令小妹眼界大開,大放異彩,多謝J君和W君,
回復

Johannchan 發表於 2011-12-2 23:38
Thank you for your explanation!

"2) 唔係只吃糧, 而加左其它菜草, 咁BB龜用30%蛋白高既糧都冇問題, 只 ...

奇實我以前剛一開始養, 就看到那些說, 全因濕度故隆背的所謂科研之文, 因此我一開始養, 係用60cm箱, 我個隻大龜, 同個隻軟甲龜, 一開始就係日頭濕度70-78%, 晚上天天75-80%, 開始時我係用Zoomed 10.0, 兩三星期就轉用太陽燈, 用一個比太陽燈大概高身圓膠盒裝滿水, 將太陽燈降到15-20cm射住水, 蒸發出大量濕氣, 而UVB靠透過水, 再透過膠盒至射出來, 減弱到全箱35uw/cm2, 底材係瓷磚, 瓷磚上加濕毛布, 毛布上放一塊万能電路板, 因為万能電路板有無數1mm孔, 黎比人插電子零件, 另外仲有放兩個水盤, 晚上山洞內, 龜係訓係兩塊濕海綿中間, 既万能電路板果度, 所以果兩隻龜係全濕環境, 水鄉下成長既. 食物就開張菜單叫人去唐人街市, 及鬼街市兩處買, 龜每日一餐, 每餐至少有10種鈣磷比2:1以上的菜, 再加上每日有新鮮既野生蒲公英, 車前草, D營養算係非常好啦掛.

結果8個月後, 咪就係隆背Lo, (家人偷偷喂食太多), 果陣仲隆得比現在利害好多, 之後我改為半日箱養, 半日放養, 然後我睇到陸龜隆背成因(2010), 知道隆背係綜合性, 而唔係單一方面既, 我就去問好多NY當地養龜既, 由於NY全年都干燥為主, 所以每個人既龜箱都係22-30咁上下, 所以非常多人用噴霧加濕器, 去加到接近80%, 但係結果? 大比例有高濕既龜都隆背, (養成隆背的還比不隆的多好多, 主要好多人懶控制食物), 至此之後我至從食物入手, 去除高濕降至白天用濕度35-40%, 晚上60-65%, 試左7個月, 發覺係呢個正常濕度之下, 亦能有效控制隆背, 已令那隆背龜大幅改善了隆背, 所以至寫左果篇 "牧草的應用之討論", 就係用文中既方法去控制.

Thanks. :)  發表於 2011-12-3 14:47
回復

今時今日2021年了陸龜糧都有好大既改變
回復

sudo依家好容易買到!
回復

大M糧就唔會再買啦,蛋白質太高,新岀既細M糧就好好多!!
回復