香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

陸龜飼料

樓主

Waiman師兄, 我又唔明啦, 你在所有其它post 攻擊我話食M字糧會隆背, 因為蛋白高.  但你呢個post又話M字糧好, 係由professional 整出黎既!  動物園都係食M糧.

你話隆背係因為蛋白質高, 你又話食Rep-Cal 一定好快隆背, 但係Rep-Cal 得19% 蛋白質, 而M字糧都有18% 蛋白質啦.  幾乎係一樣蛋白比.  點解你話Rep-cal 唔好, 但又話M字糧好?  你既邏輯都幾混亂下BOR.

我睇D外國龜書話, 蛋白質不能太少, 只要不超過25%就可以了, 有時BB龜要食多D蛋白質, 甚至食肉補充蛋白質.  M字糧得18%蛋白, Rep-Cal 得19%有咩問題?  一夜白髮同好多HK高手都話比BB食Rep-Cal 撈菜OK, 有咩問題?

HK爬醫余醫生話可以食90%M字糧 10%菜, 有咩問題?

外國所有網友都話蛋白質高少少冇問題, 濕度高(水合作用) & 多曬太陽就可以 防隆背 (如果食M字糧,鈣粉都可以唔加!)

濕度高既龜好少會隆背, 就算紅腿黃腿一星期食一次肉都唔會隆, 只有他媽的乾燥龜~~盾臂龜~~先會勁隆&生石!  因為你地班人成日以為 盾臂龜 要乾燥乾燥乾燥乾燥乾燥....非洲好乾燥乾燥乾燥乾燥乾燥架~~~~
回復

沙發
waiman 發表於 2011-12-3 05:33
我只話Rep-Cal蛋白高.
我從冇話過Mazuri蛋白高. Mazur蛋白質是有限最高和最低, 最低是15.0, 最高是15.5.  ...

Thank you for your explanation!

"2) 唔係只吃糧, 而加左其它菜草, 咁BB龜用30%蛋白高既糧都冇問題, 只要總食物之中不超過25%就可以了."

呢個地球除左波蘭糧30%蛋白質之外, 都冇咩糧超過25%蛋白啦.  理論上所有糧都OK.  你由始至終既point係糧易吸收.  我尊重你的意見.
回復