香港龜友論壇

查看: 5544|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

我隻黃緣腸胃炎點算好?請各位幫忙!謝謝!!

樓主
這張係龜龜的大便請問點算好 我買左NutriBAC有用嗎?

沙發
似有虫多D~
果隻野無乜用!
真係腸胃炎的話...你最好搵獸醫OR自己幫佢打針了.....
腸胃炎同肺炎=極危險
回復

板凳
似有虫多D~
果隻野無乜用!
真係腸胃炎的話...你最好搵獸醫OR自己幫佢打針了.....
腸胃炎同肺炎=極危險

+1搵醫生打枝針is ok  發表於 2011-10-25 12:10
回復

地板
佢隻眼又有白色 隻手又唔郁得 又成日打噴嚏
回復

回復 fmbaos 的帖子

影張隻龜的相來睇睇,和講底食過什麼和飼養環境,有詳細資料才可肯定病因....
如果是你頭像果隻的話,隻眼通睛無得救了.....
是否在不夠溫度的環境養,經常食生口野
回復

我覺得你可以做既...就係試下杜虫...
如果你只係一名玩黃緣的普通朋友,出面其實魚街買得到既所謂醫肺炎,醫腸胃炎既藥係完全無用的,你只有去搵獸醫幫手打針,如果你是一名龜界高手,就可以自己幫佢打
回復

杜蟲+土霉素+腸胃箹啦
回復

餵龜龜食野佢又唔肯開口,成日都係夾硬塞俾佢龜龜一直以來都食素的 仲有佢用手背行路好耐了 我見佢識行 無為意,我以前唔識都冇俾佢曬太陽,佢個殼仲越來越唔妥;而眼睛白色大概兩個月了,後來隻右手又唔郁,不過又唔係完全唔郁 但係地下爬隻右手就幾乎唔郁 攞係手 就郁小小, 大便就差唔多一星期先一次 今早d大便又唔妥 上星期痾的係完整的; 環境我都係放佢係地下或在水盆度 俾水佢飲先會比佢浸一陣然後倒左d水佢,依家聽人講係腸胃炎 但唔知點算好 睇醫生又唔知邊間好 好怕醫生話佢唔得...我會接受唔到
回復

回復 龜仙人 的帖子

杜蟲點杜?唔見有蟲... 土霉素係咪香港一般藥房都會買得到?腸胃藥用邊隻?謝謝!
回復

聽你咁講,你隻龜既情況相當不樂觀,我建議而在的你唔好自行行醫...都係交比獸醫處理啦...
自行行醫既CASE唔係好似你隻龜去到咁嚴重的!!!
獸醫好多朋友都去大圍果間~!係就要快~唔好再拖
回復

其他人教你既醫龜方法,係佢地要比學費架,當中唔少自行行醫(包括我)都醫死左好多龜,交左唔少學費,但我都而家,都唔敢SURE每一隻龜都可以醫得好,好難搞的,我都只會交比獸醫搞.....我見你咁愛自己隻龜,所以你都係唔好自己救佢啦,比獸醫搞啦,但獸醫都唔會百份百話醫得到~!但比佢睇下一定會好過我地呢D無專業牌的門外漢
回復

回復 raulwong1 的帖子

以前餵蛋達 卷蛋同蛋黃因為最鐘意 其他都唔食 不過病前就食蛋黃 香蕉 病後 食奇異果或橙 番茄同紅蘿蔔都試過 不過紅蘿蔔佢好抗拒會用手推番出黎
回復

大圍好遠..............
回復

不好意思之前有相的是回復火水的@@"按錯了...
回復

.................千萬唔好咁樣喂黃緣呀= =""""""""""""
佢個腸胃係要吸收肉呢D高蛋白既食物同埋要係肉中吸收有益的細菌架...
你長期喂呢D=佢無乜食過野- -"""
加上蛋黃同蛋卷脂肪極高,會痴肥同埋人工的加工食品有很高防腐劑...進食過量會破壞神經系統...抽筋架.......
回復

.................千萬唔好咁樣喂黃緣呀= =""""""""""""
佢個腸胃係要吸收肉呢D高蛋白既食物同埋要係肉中吸收有益的細菌架...
你長期喂呢D=佢無乜食過野- -"""
加上蛋黃同蛋卷脂肪極高,會痴肥同埋人工的加工食品有很高防腐劑...進食過量會破壞神經系統...抽筋架.......
回復

回復 raulwong1 的帖子

自從佢生病後我問過很多好心人後 我都不敢餵 我只餵水果
回復

獸醫去土瓜灣個間好D!好大機會是腸胃炎!
回復

回復 bkoma0813 的帖子

請問土瓜灣邊度 有詳細地址嗎 同埋有冇話邊個醫生好d  唔該哂!
回復

YES~大圍的TIGER同土瓜灣的TERRY都係醫龜最好!
回復