香港龜友論壇

樓主: toby87987808

新檢討

肺話出自濕了的柴
回復

講真 都幾多C兄見到所以唔出.... 貪心都有個限度
一隻R就咁比你玩死! 唔識養龜就咪養! 屋企人上手趺落地就爆殼
好心有心養龜就咪比D唔識龜既人攪啦 無幾多隻龜鍾意比人上手  
上到手仲要唔熟既更係掙扎啦 掙扎咪趺囉! 如果真係無心既 點解唔帶佢睇醫生!
唔睇醫生都上黎問下人點攪啦! 但係 無WO !! 你咩都無做到 !  你呢D行為仲衰過遺棄寵物
爆殼唔會即死嫁 如果你有急救OR睇佢睇醫生! 只係因為OH 趺爆左添 由佢LU~ 死硬既 買過隻算! 呢D唔係一個正常人既行為囉!!

"oh 跌爆左添 由佢lu" 笑鳥!!!!  發表於 2011-10-31 22:44
回復

D-hero 發表於 2011-10-31 01:37
講真 都幾多C兄見到所以唔出.... 貪心都有個限度
一隻R就咁比你玩死! 唔識養龜就咪養! 屋企人上手趺落地就 ...

咁你而家有冇成日拎佢地上手先!?
回復

烏龜的 發表於 2011-10-31 01:46
咁你而家有冇成日拎佢地上手先!?

除左晒太陽同浸水基本上都無
回復

D-hero 發表於 2011-10-31 01:50
除左晒太陽同浸水基本上都無

記住盾b係你手上排酸柯屎柯尿唔係因為佢鐘意你隻手
而係佢地驚/唔鐘意/唔習慣 想逃走既表現ar!知冇?
所以記得唔好成日拎佢地上手玩啦!
回復

kkiop 發表於 2011-10-31 00:03
我係你就一早潛左水

haha~

師兄, 您咁講反而突顯左樓主都算有番D"澄清"既勇氣
回復

烏龜的 發表於 2011-10-31 01:55
記住盾b係你手上排酸柯屎柯尿唔係因為佢鐘意你隻手
而係佢地驚/唔鐘意/唔習慣 想逃走既表現ar!知冇?{:99: ...

我果隻星黎XD! 盾無咩攪佢! 個粉腸咬我腳指
仲要著對波鞋對腳焗左成日一陣味 佢都仲要咬
回復

D-hero 發表於 2011-10-31 01:59
我果隻星黎XD! 盾無咩攪佢! 個粉腸咬我腳指
仲要著對波鞋對腳焗左成日一陣味 佢都仲要咬 ...

盡量都唔好夜晚搞佢地啦....
你仍需努力........
回復

烏龜的 發表於 2011-10-31 02:02
盡量都唔好夜晚搞佢地啦....
你仍需努力........

果日都唔想攪佢地...番到屋企隻盾唔見左=.= 佢埋左自己係D椰黎度......咪拇番佢出黎再執下D垃圾囉.....放佢係地下就四圍走又咬腳指,,,,,
回復

其實我唔係偏幫, 我自己都有做過學生, 亦知道學生時代難堪既野......

不過有時一個學生哥黎講, 從現實原因:因為自己無收入能力, 供養都係靠父母

係傳統父母角度黎講, 我供養得你你就最好聽晒我支笛, 叫你行就行, 停就停

基本上話事權接近0, 所以有時中學生養到寵物唔係每一個人都有既專利......

明白大家都係愛龜之人, 有時會話"屋企人唔比養咁咪唔好養囉, 明知唔比仲養囉黎衰"

但係有時唔知發自愛心定係慾望, 對龜仔著左迷真係好難忍, 即使父母唔比自己都好想試一次

哈哈...可能呢D就係年輕人既果股勁, 不羈放縱愛自由......唔鐘意比人管, 連想養小動物既權力都無

我自己十分興幸, 我當年養龜係先斬後奏, 好彩我呀媽都接受到幾隻龜仔, 不過要約發三章:衛生一定要做到足
(最壞打算: 如果呀媽唔比養, 我就拎去呀爺度養, 反正佢都有養開魚haha)

起初我父母都唔太鐘意, 但有時人既野好化學, 養耐左, 起初唔鐘意都會去餵佢食野同佢玩下

不過我父母好少拎起佢黎玩, 反而見到佢囉想問人囉野食自high個樣仲搞笑仲好玩, 當然我都叫佢地唔好搞

好好彩佢都有守規則; 我知唔係每個父母都會聽仔女既說話......唉 (有時唔知係佢地唔記得定係有階級觀念)

所以我明白作為學生, 係屋企無話事權係好慘既事, 幾乎乜野都要問過父母先準做, 難聽講告句:我唔係傀儡

至於講大話我就唔多支持, 放飛機都唔係一個好學生應該有既行為~haha

隻枯葉龜暴斃真係死無對證, 希望您無講大話, 如果係因為抱住"知佢養唔活, 但又唔想蝕左畢錢"既心態就唔要得了

如果您驚貴龜養死會心痛, 無左D錢, 就應該揀番D易上手、身體強壯、適應力高既龜種,

雖然價錢平, 大眾化, 但係呢D龜仔養大左一樣可以好精靈好靚, 正所謂:"愈易做到既野, 先係愈難做得好"

樓主, 等您遲下出黎社會做事有收入能力, 我諗父母都會開始"放權"比您, 到時再養龜都未遲啦

好過以家搞成咁

比自己都好想試一次哈哈...可能呢D就係年輕人既果股勁! 老婆叫我買7人車,我買左家跑車.  發表於 2011-10-31 09:30

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
豬仙人 + 4 真誠待人 態度正確

查看全部評分

回復

如果你講到楓葉賣丿丨丿丨﹁
回復

如果你話只楓葉賣俾我果時仲係好地地…我都吹你唔脹…但係用屋企人做藉囗…賣龜俾我…但係又要收龜同領養龜…我就真係接受唔到…你會否考慮賠償呢?
回復

回復 D-hero 的帖子

講得好!!
回復

回復 啊橙 的帖子

絕對認同,条友仔當D龜系玩具,好就玩一下!爛左(有傷)就擺埋1边等死!!不知所謂!!
回復

p001d001 發表於 2011-10-31 06:53
如果你話只楓葉賣俾我果時仲係好地地…我都吹你唔脹…但係用屋企人做藉囗…賣龜俾我…但係又要收龜同領養龜 ...

一定要啦!!!
回復

樓主真係越描越黑呢!唔錯都錯左,自己好好反醒一吓吧!
回復

大家有冇諗過R死左都可能係大話
回復

烏龜的 發表於 2011-10-31 13:02
大家有冇諗過R死左都可能係大話

話時話R真系超易養?我唔系好熟陸龜
回復

SnappingTurtle 發表於 2011-10-31 13:12
話時話R真系超易養?我唔系好熟陸龜

我都唔知AR
回復

toby87987808 發表於 2011-10-30 23:45
回復 zero322 的帖子

R之前比屋企人唔小心掉咗落地下,個殼裂開咗小小,我就知道佢活唔耐,同埋只R喺冇日日照 ...

日日冇燈照.....死就梗架啦....
回復