香港龜友論壇

查看: 2475|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

在晚上才發出香氣的蘭花

樓主
巴拉索蘭[ 加多利的近親]秋天開花的 附生蘭花.
多謝各位師兄欣賞, 請多多指教!

turtle2 091.jpg (290.57 KB, 下載次數: 17)

turtle2 091.jpg

turtle2 092.jpg (310.75 KB, 下載次數: 22)

turtle2 092.jpg

turtle2 093.jpg (255.88 KB, 下載次數: 16)

turtle2 093.jpg

turtle2 094.jpg (306.71 KB, 下載次數: 15)

turtle2 094.jpg

turtle2 106.jpg (272.1 KB, 下載次數: 17)

turtle2 106.jpg

turtle2 107.jpg (282.26 KB, 下載次數: 19)

turtle2 107.jpg

turtle2 108.jpg (224.17 KB, 下載次數: 15)

turtle2 108.jpg

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
火水. + 10 多謝分享
ashbone + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
一定好優香
回復

板凳
YES, 香, 艷.
回復

地板
夜来香...….呀錯左!
夜飄香之啱
回復

回復 花王 的帖子

正,好羨慕,,,,我果D全部全花開,諗諗下,都係玩返盤景算
回復

火水. 發表於 2011-12-1 09:27
回復 花王 的帖子

正,好羨慕,,,,我果D全部全花開,諗諗下,都係玩返盤景算

盆景好多時間照顧, 日日修剪, 水分要求高, 洋蘭好易種, 會開花的便是好花, 你試下實水一個星期, 然後再淋水, 便容易開花,
加多利,拖鞋蘭是花期, 石解和蝴蝶, 萬代,文心要到明年3月後, 會陸續開花至年底, 你種的拖鞋好成功, 我的已經全軍覆歿囉, 上星期日見花墟好多白旗拖鞋好靚, 價錢唔貴, 都唔敢買, 我建議c兄, 種石解, 加多利, 夠陽光便會開花, 如果行山在野外見到的枯木, 有型的便執回家種蘭, 效果好好.
回復

花王ching好勁呀.v.!!!
回復

龜蛋一名 發表於 2011-12-2 01:07
花王ching好勁呀.v.!!!

c兄你星期日晚幾點可以去到筲箕灣地鉄站, 我可以比個盆苜蓿草你.
回復

回復 花王 的帖子

筲箕灣地鉄站-.-
太遠了...~
回復

你住邊, 你到達時call 我, 你不用出閘,我去地鉄比你, 如果覺得麻煩算啦, 唔緊要!
回復