香港龜友論壇

查看: 1792|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

有種蝴蝶蘭的龜友, 留意!

樓主
要蝴蝶蘭出花芽, 是時候啦! 蝴蝶蘭需要溫度, 突然下降至14度左右, 才會萌生花芽, 搬出露天吹吹風2晚, 包保明年有花開.

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
火水. + 10 熱心幫助
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

沙發
回復 花王 的帖子

早D識你就好啦,我舊年十幾盤全部凍死晒,幾棵萬代蘭又半死,舊年真係傷亡慘重
回復

板凳
火水. 發表於 2011-12-1 09:26
回復 花王 的帖子

早D識你就好啦,我舊年十幾盤全部凍死晒,幾棵萬代蘭又半死,舊年真係傷亡慘重 ...

點會咁ga, 蝴蝶掉埋一邊都會開花, 冇難度, 不過有例外是有的大陸出品, 種唔到,因為由種三年的花, 一年已經可以上市, 落肥同激素, 已經嚴重遪支, 見花墟賣的的10元2個的頭, 買回家, 第一年都種到開花, 第二年掉得.
蝴蝶一底過15度要制水和防風, 本身佢是不需要通風環境, 夏天8日便浸盆,水不可以浸到的植株, 冬季見植料乾到一的水份都冇才可浸水, 任何時間都不可以照頭淋.
冬季萬代的葉唔可以濕水, 要濕環境, 掛在水盆上種最好, 要防風吹,
有機會比的星加坡種的胡姬你玩下, 喜陽光.快到花期了.
回復

地板
回復 花王 的帖子

先多謝你.......我就係誤信了賣給我的果個人,又話D蝴蝶蘭掛在樹底種,唔使驚,搞到我舊年最冷果排都無放回室內保暖,,,現在蝴蝶蘭全部死了(其實是否叫蝴蝶蘭我都唔清楚,呢,過年好多人賣,通常是紫紅色果種),,,,,萬代蘭就死剩一棵,但有一半葉變黑掉了,現只剩一半葉,,,,仲有幾盤加多利蘭和惠蘭就種左成年都無開過花.....係D文心蘭和幾棵在山上搵到的,就咁放在一旁種反而有花開
回復

回復 花王 的帖子

師兄,幫幫眼,其實有好多品種都唔知名..唔該...http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=22998&extra=
回復