香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 花王
打印 上一主題 下一主題

有冇c兄, 中意浸水仙過年

freemankapo 發表於 2011-12-16 10:06
我近兩年都有浸水仙呀...上年o個盤好靚好多花...
今年o既水仙頭都買左...e家就計緊幾時開箱好...XD
...

c兄你計28日啦, 春節在12年1月23日,開始浸時過頭水, 第2 日在介口會流出黏液,黏液有毒性, 用水沖走, 用面盆之類浸, 水不要多, 少量可以, 佢自會生根 . 通風要陽光來洒. 如果一開始比太多水, 佢的葉會生得好長. 留意.
回復

花王 發表於 2011-12-17 20:02
c兄你計28日啦, 春節在12年1月23日,開始浸時過頭水, 第2 日在介口會流出黏液,黏液有毒性, 用水沖走, 用面 ...

多謝指教...不過我唔係c兄...我係c妹而已...^^"
回復

回復 花王 的帖子

正確,束支,唔好俾佢高和生多餘的支節,一出便剪就可以的了。。。。至於參展,我自己無出自己名義,我朋友借了三盤去,有一盤羅漢松和一盤很少有的白花紫薇,還有一盤黃楊,全都很大盤的,你睇睇見唔見到吧
回復

火水. 發表於 2011-12-17 23:43
回復 花王 的帖子

正確,束支,唔好俾佢高和生多餘的支節,一出便剪就可以的了。。。。至於參展,我自己無 ...

多謝指教, 我會留意! thx
回復