香港龜友論壇

樓主: JACK_TSE
打印 上一主題 下一主題

好得意呀! 但係唯一一樣野我唔敢做, 就係餵麵包虫!
一隻刺蝟貴唔貴價, 大約咩價呀?
回復

carolcarolam 發表於 2011-6-28 18:33
一隻刺蝟貴唔貴價, 大約咩價呀?  ...

白色仔450~500左右~女貴50蚊
原色仔550~600左右~女貴50蚊
杏色仔700~750左右~女貴50~100蚊
回復

6龜 發表於 2011-6-28 17:10
請問一般壽命有幾多,會唔會有發情期呢?一個月既洗費多唔多呢?
ths

平均壽命4~6年左右~
仔3個半月至4個月大就成熟~女大約6個月至6個半月~可以生BB
發情期就冇乜特別O既...只係男既有時會LUM自已條J
唔會有特別怪叫~因為正常刺B係分開養~
只係當男同女放埋一齊既時候,隻男就會係度怪叫=.=
佢地地域性比較強(可以話係比較中意獨居LA),就算係媽媽生左D B出尼,D B到左個半月大,
都會打交我隻刺囡之前生左胎,到D B個半月大開始咬D B~_~
試過男爸女媽DO完之後過左陣隻爸係度咬媽TIM=.=

洗費唔貴~睇你平養定貴養姐~我之前鋪紙粒60蚊包2個箱可以用到1個月~不過發現木康會比較好因為佢地中意掘尼掘去~(我隻B女屙完KK中意掘D木康埋左佢) 成本:10蚊可以用好耐咯
貓糧方面用幼貓糧比較有營養同埋要雞肉味~刺刺對海鮮感感,同埋乳制品對佢地尼講係毒藥..
我用緊HILLS 幼貓天然雞肉糧6LB~1包2XX蚊 2隻刺食到3個幾月LA (我係放長糧任佢食的= =)
平平地既話1ST CHOSE 幾廿蚊包都OK GE~金魚街Q兔廊有刺蝟糧賣好似49蚊
麥皮蟲就睇你比幾多佢食LA~有人話1日3-5條大麥皮蟲就夠哂營養~但我就冇定GE~有時同佢玩比多少少都唔出奇 我就雀街買50蚊1KG 食到2-3個月LA~

回復

carolcarolam 發表於 2011-6-28 18:33
一隻刺蝟貴唔貴價, 大約咩價呀?  ...

初初我養果時餵面包虫都已經覺得好嘔心=.=
不過E家慣左冇乜野~屋企仲養左缸大麥皮蟲TIM~
回復

JACK_TSE 發表於 2011-6-28 21:38
平均壽命4~6年左右~
仔3個半月至4個月大就成熟~女大約6個月至6個半月~可以生BB
發情期就冇乜特別O ...

ching 好多謝你咁長盡答覆,我想養刺蝟好多年,但唔個係邊有
而家就多左好多地方搵到
10000 x ths
回復

6龜 發表於 2011-6-28 22:37
ching 好多謝你咁長盡答覆,我想養刺蝟好多年,但唔個係邊有
而家就多左好多地方搵到
10000 x ths  ...

回復

過肥喇小心
回復

lishingyan 發表於 2011-6-28 22:42
過肥喇小心

男果隻真係有少少=.= 因為佢有轉轉玩都唔願郁
女果隻就好FIT~晚晚都準時開工~(我叫佢做發電廠)
回復

JACK_TSE 發表於 2011-6-28 21:41
初初我養果時餵面包虫都已經覺得好嘔心=.=
不過E家慣左冇乜野~屋企仲養左缸大麥皮蟲TIM~ ...

唔餵食虫...得唔得架.
小刺蝟多數邊樹有得買.
回復

唔餵蟲都可以~冇咁易肥LA~
因為香港本身冇刺蝟A種動物,據聞如果想攞正牌係香港開鋪賣刺蝟係比較麻煩
所以香港冇正式賣刺蝟既鋪頭~
如果有興趣想買,主要都係靠網上來源~可以上UWANTS留意下~
如果住屯門區既朋友可以去華都間屁屁樂園問下個老細~佢都有養~
遲下如果我隻囡生左BB有多既話都可以留比你~
因為有D預左比親戚朋友
回復

仔定女? 我隻女都做左媽咪啦...
佢地真係好攪笑架!!
不過, d BB真係好Q, 好可愛, 日日都睇住佢地!!
好開心呀...
回復

inpealmiki 發表於 2011-6-30 13:21
仔定女? 我隻女都做左媽咪啦...
佢地真係好攪笑架!!
不過, d BB真係好Q, 好可愛, 日日都睇住佢地!!

原色女+杏色仔
我隻女最搞笑係生完第一胎之後,
成日咬住D BB擔尼擔去~D BB爬左出屋仔佢又擔番佢地入屋~
最搞笑係隻女玩轉轉果時都要擔住隻B尼跑~
回復

回復 JACK_TSE 的帖子

咁我隻杏B女又冇咁緊張, 佢反而唔係好理D
BB就真, 我成日將D BB推埋佢身邊, 佢先至
餵奶, 好懶架我隻女...haha...
回復

哈哈...好搞笑呀...
點解可2咁得意架佢....唔好迫我中毒BO>333<
回復

inpealmiki 發表於 2011-6-30 13:27

咁我隻杏B女又冇咁緊張, 佢反而唔係好理D

都算好LA~
我之前養過隻杏女,生左BB之後可能有D產後抑鬱,
唔理D BB又唔肯餵BB,BB行埋佢度佢會縮...
最後一胎4隻全部比佢壓死左係間屋仔入面
回復

siukiubabi 發表於 2011-6-30 13:32
哈哈...好搞笑呀...
點解可2咁得意架佢....唔好迫我中毒BO>333

養番隻lo~~
回復

咁慘...!! 其實唔整屋仔好似好d, 我個人覺得!!
起碼可以睇下佢地係咩情況麻..!!
不過, 算啦, 都過左去!!
大家的baby都要健康快樂哦....haha
回復

我都post左佢地呀, 你都睇下啦...!!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2706
回復

好似好細隻,請問幾多歲呢???
回復

回復 keitahahn 的帖子

原刺女1歲大  杏仔未夠1歲
回復