香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

你用UVB節能燈泡? 或是用UVB光管?

樓主
waiman 發表於 2011-8-29 00:51
我最怕D文冇引用, 都唔知回邊篇文同邊個講, 原文同所有回文, 亦冇人講UVC wo.   
...

I mean if UVC needs high power to come out effectively, then UVB might also need high power lor.  Therefore 450V transformed 光管 在 theory 上 應該係勁過 節能燈.  don't you agree?
回復

沙發
古蘭修 發表於 2011-8-29 01:53
WAIMAN師兄 我而家用緊個UVB燈 通常早上開定夜晚開嫁?? 我10點開到頭先1點半開到連我都覺得有D刺眼@@  ...

刺眼?
哈哈, 過多幾年你可能會盲

我祖母UV引致黃斑變異已盲
回復

板凳
waiman 發表於 2011-10-8 02:23
鹵素膽 = 冇UVB, 冇UVA.

以前舊式所有鹵素燈都含340-700nm!!!   係全光譜+UVA!  好正, 我以前用過舊式鹵素燈做光學實驗.

但係突然全球禁制左鹵素燈的UV....依家冇左有UV的鹵素燈.... 要特別訂購, 好貴! 柴灣地鐵站附近有間公司代理, 我成日同佢地買有UV 340的鹵素燈 & UVC燈, 用黎做實驗....
回復

地板
waiman 發表於 2011-10-11 02:26
係第一頁#17就有.

我係測過七十幾種燈, 市面上任何店買得到既所有牌子10.0, 太陽燈, UVA, 全光譜管, 我 ...

Pro!!!
回復

waiman 發表於 2011-10-11 02:26
係第一頁#17就有.

我係測過七十幾種燈, 市面上任何店買得到既所有牌子10.0, 太陽燈, UVA, 全光譜管, 我 ...

講返上次個話題, Halogen Lamp (帶UV果隻, 冇block UV果隻), 我可以好專業咁答你, 肯定有340nm~700nm全光譜!!!   我今日問過我既工程師, 我地有一部儀器US$40000 (30萬港幣, 但我唔講得咩儀器, 驚你估倒我做咩) 全靠一隻Halogen Lamp(帶UV), 譜出340nm~700nm全光譜!!!!

理論上仲可以超出340nm 及 700nm 范圍, 但我唔敢保證.
回復

waiman 發表於 2011-10-11 05:24
恐怕問題正是在於全光譜的定義.

你所說的全光譜, 並非用家, 和全光譜燈廠家們的定義.

哦, 我明你講乜啦, 你既全光譜定義係接近陽光既光譜色溫, 我既全光譜定義係光譜intensive的平均, 大家用途唔同.
回復

回復 waiman 的帖子

請教下C Hing, 用邊種燈比較接近全光譜/自然光?  我D 龜懶洋洋, 我放D箱在窗台, 隔住玻璃望住天空都係咁, 點算?  應該加Powersun?  但驚Powersun太熱.  加多個6500K 24W CFL 得唔得?  or both 6500K 24W + 2700K 24W?
回復

C Hing, 請問龜箱放窗邊,隔住玻璃面對天空, 夠唔夠光譜? (除左UVB).... thanks.
回復

waiman 發表於 2011-10-13 10:57
完全夠, 冇必要再加UVA或全光譜.

上面圖一咪有Lo, 從左至右數起:

Oh, 多謝師兄既確認!!!
回復

mandiechung 發表於 2011-11-26 13:06
早前爬文後結果昨天買了支 zoomed 10.0uvb...請問ok嗎?(我不太懂得光學物理之類的。。。) ...

好似阿燈神Waiman話zoomed 10.0UVB 係so far最好既UVB膽!!
回復

燈神師兄, 我終於屈服了, 今晚終於放棄Arcadia 大太陽燈, 同左Norrishill 師兄去魚街買左Zoomed Powersun.

因為我發現用左Zoomed 10.0 UVB膽 一個月之後 我隻盾龜既殼好硬好硬! (之前用其它燈都係軟殼蟹)
回復

waiman 發表於 2011-12-18 07:23
有正確既波段係好重要.

UVB界一向都只係壞消息, 最近有個好消息, 就係Zilla將節能泡, 同T8管既UVB, 係合 ...

嗯嗯....我都知Zoomed 好, 我呢個人要試過至信, 試過果然效果可見.  Zilla 加40%, 咁加左之後仍然Zoomed so far 最好?  Thanks.
回復