香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

你用UVB節能燈泡? 或是用UVB光管?

樓主
強弱只係考慮因素之一。
我用管,係因為 "分佈均勻"。
膽係定點幅射式擴散,龜離膽 "圓心" 越遠越弱,就算加反光罩都無法改正因為係物理缺憾。用一個膽裝晌箱頂的話,24"箱就已經好大部份位於弱光區什至零光區。

我係咁set管既,w兄可以試試用meter測測。
24"w箱,用兩支加反光罩既18"管,分別set係箱左右兩邊離地10" (對住咁照)。
你會發覺,箱內幾乎每一區都係 "相同讀數",吾會有盲點。
回復

沙發
waiman 發表於 2011-10-10 05:28
我意思係話: Zoomed Powersun 100w係貴呀嗎, 而且佢D UVB太過份弱啦, 唔應該買Zoomed Powersun 100w. ...

Powersun?????? (你係咪re 錯左post?)

我無提過Powersun,只係見w兄晌第一版叫人用uvb膽好過用uvb管,所以我先講我個setting,說明膽吾一定好過管。
回復

板凳
1. 密度 (uvb強度)
膽其實即係將一條管扭作一團,變成定點式,加上功率大,當然密度就高,但均勻性就犧牲左。
2. 覆蓋均勻性
你可以試下用兩個膽對射,同兩管對射,用meter試箱內不同區例如四角。膽一定無管咁平均。(記住,龜係會周圍走所以覆蓋均勻性吾可以吾考慮)

所以,
你要強度既,可以用膽。
你要均勻既,可以用管。
只係睇個人需要,無話強就一定係 "好"。(過份失衡既強我反而認為係 "吾好")

至於話管衰老快過膽..... 我無數據所以不置評。
但有一點係,膽幾錢隻? 管幾錢條?
要計埋價錢先叫合理。
如果只係追求強度密度其他野一概吾計,咁我不如真係用powersun咪叫最 "好" 囉。
回復

地板
同係10.0,有無uvb膽、同uvb管係相同強度下,膽出既uvb "密度" 比管高既數據?

再問,如果無官方數據而只係自測,咁你係點check密度? (用meter逐寸check衰減距離?)
回復

waiman 發表於 2011-10-11 02:26
係第一頁#17就有.

我係測過七十幾種燈, 市面上任何店買得到既所有牌子10.0, 太陽燈, UVA, 全光譜管, 我 ...

#17 讀完了。
但還是不能太理解。

文中所說,簡單講,密度其實係由 "重疊爆光數" 得來的,right?
相同強度、相同uvb%、相同器具形狀下,其實膽跟管應該其密度係一樣,right?
所以膽優於管其實只係因為形狀,而吾係器件材質所致,right?

ok, 如以上3點沒理解錯,我還是堅持膽並不一定優於管。
當然,如果單從測試數據、單看密度指數,膽係勝出。因為其單點形狀令其光照focus優於管。但問題出於測試方式錯誤......

文中的 "100分格的面積-A",吾應該只係set晌一個固定位置,就以結果指數來比優劣。應該將 "面積-A" 分別放置在全箱的不同位置 (例如將24" x 18"底面積分成100格,什致1000格,越細分越準),最後將100次的 "指數總和" 來比較,才能得出膽和管給與受體的真正光照指數誰優誰劣!

點解要咁煩??
好簡單,因為龜係會周圍走,佢吾會停死係燈下一個位照足半日光。
所以如果將"面積-A" 對成龜隻本身,是次測試的 "面積-A" 必須具移動性,先可以真正得出龜吸收左幾多uvb呢個真實狀況。

回復

兩點我都清楚。
其實正確咁講,你第1點吾叫密度,而係光譜比例。第2點先係光子密度。

光譜比例的話,10.0 既膽同管應該係一樣。(除非生產商造假)
至於第2點既光子密度,膽高過管應該就係因為器具形狀,卷成一點,就即係聚焦性質。

具體例子係:
1. 用一個1000平方cm大細既放大鏡去聚焦陽光,你將個meter放晌中央聚光點check,一定係好高指數好高密度。(等如膽)
2. 用一塊同樣1000平方cm大細既平面玻璃,meter同樣放中央,指數密度一定低。(等如管)

但正如我之前講,meter只check中央聚光點,係一個錯誤既測量方法! 因為隻龜吾會停死係中央一點。
如果1000平方cm以多點平均總和計算,放大鏡同平面玻璃晌呢1000平方cm之內既光子總量,其實係一樣。你同吾同意?

所以我 #47 所講既 (過份失衡既強我反而認為係 "吾好") 就係咁解。
你認為隻龜放晌一塊放大鏡底下走動好、定係一塊平均分佈陽光既普通玻璃底下好? (記住,兩者總體受光量其實係一樣,分別只係一個聚光左晌中央、一個就平均)

回復

>> 呢D就已經唔係啦,所以下面果D, 全部唔係. 你下面果D講既密度, 全部都係指形成強度, 我講既密度, 係受體所受到光子照射的面積. 係完全兩回事.

umm.... 其實你明吾明放大鏡聚焦原理?
聚焦係將光子距離收窄,增加既係密度。
聚焦吾會提升總體光子強度。
你理解左我地先再討論密度問題。

但其實而家已經可以討論既係,你明吾明你所用既定點測試,其實係方法錯左?
回復

>> 例如你用一個100uw/cm2既UVB, 只照你一節手指頭, 我用一個50uw/cm2既UVB, 照住你全身D皮膚, 咁好肯定50既造出D3會比100多.

點解你會認為光管只係照到一節手指頭、而膽反而可以照全身? 而吾係相反?
好明顯,管既均勻覆蓋性先係你所講要照全身既重點。
回復

waiman 發表於 2011-10-11 13:24
放大鏡聚焦咁簡單, 唔會有人唔明掛?
將光子聚係一處, 當係果一處增加左光子密度啦, 聚係一處對每一粒光子 ...

>> 好大原因就可能係, 我用詞表達能力差.

其實....... 我有D咁覺得左好耐,只係吾好意思講。
例如uvb10.0,你堅持10呢個數值係叫密度,但其實.....
晌一個100人班房裡面,有10個女生90個男生,我會叫10呢個數值做女生百份比,而你就會叫女生密度......
女生密度,其實都明你講緊乜既,不過就真係難理解左D。
回復

至於燈罩問題,其實膽可以加燈罩時管都可以一樣加燈罩。
燈罩晌呢度既作用有只係反射同增加射點切入角度,用晌膽同管都一樣有增益作用,吾只單係膽先有用。

其實掉開晒所有密度強度,我嘗試用一個大家都比較容易理解既比喻,清楚講出膽同管分別:
假設我用一條100CM長既水喉,用釘晌喉身平均整100個洞。
洒出黎既水點就等如UVB光子。
我將呢條喉伸直來洒水,就等如燈管。
我將呢條喉卷成彈簧狀,就等如燈膽。
假置以上兩個裝置水壓一樣(水點洒出頻率,即係強度一樣),一分鐘後統計兩者洒出既總水量其實係一樣。
分別只係水點洒落地面既密度吾同。
直喉比較密度平均,彈簧喉就中間好多水,外圍好疏水。
放個10CM容器晌中央既話,就一定係彈簧形水喉果組接水多。但只放晌中央,其實係吾公平.....

當然呢度仲有其他考慮例如膽同管既器質、功率,係咪都真係一樣?正如膽可以同管比因為器質一樣,但同POWERSUN比就吾得。

>> 因兩粒光子只擊中同一處故, 則兩粒光子, 只能造出一粒D3

先多謝分享以上資料,呢點我真係未聽過。
但如果屬實,咁吾係光佈平均性更重要過密度?
因為越密就越大機會有兩粒光子重疊擊中同一處?等如浪費左光子?

回復

waiman 發表於 2011-10-12 01:20
問題係T8, T5, 既分別, 由於T8管粗, 自我屏閉作用大, 加燈罩當然有增益作用, 甚至可增一倍, 但係 "多角度" ...

>> 係 "多角度" 光源就完全遠遠比唔上膽個罩, 而且T8管要有好既多角度光源反射, 個罩就要好大個至得

用沙面罩、或有紋理果D罩應該會幫到手。(膽同管罩都係)

>> 簡言之:
當光佈平均性低過25uw/cm2, 密度聚合於區域集中使增加uw/cm2強度就更重要.
當光佈平均性高過25uw/cm2, 密度聚合於區域集中就比較次要.
當箱的角位, 有多角度來源的光源, 而且又超過25uw/cm2, 咁密度區域集中和平均性皆是次要.

以上數據好有用,袋左先多謝晒!
回復

>> (個水盤本身係個焗爐里面既鐵盤)
握手~~~~ (我都係用焗爐盤)

>> 流晒口水, 但最衰佢唔出110v, 只有HK用既220v
點解吾平平地加個變壓座?

>> Zoomed Powersun 100w/160w冇用既
其實多數人用佢都只係為左UVB同加溫射膽一支搞掂,想慳地方而已。
回復

waiman 發表於 2011-10-13 05:01
T8唔得, T8好難搞, T8個罩超碼要有8吋直徑, 先至有好效果. 沙面本身就又減弱反射.

膽用呢個就頂級一流:

W兄有meter,可否試下沙面係咪真係會弱左?
有時視覺上弱左(吾燦眼),但指數未必真係弱,因為沙面其實即係好密好密既紋面。
因為反射角度太多太複雜,看似漫射其實仍然係反射。(純粹用影棚經驗推想)
回復

Norrishill 發表於 2011-10-14 08:12
我有meter,沙面係弱好多.

有同冇分別不大, 用錫紙光面好過用佢.

估吾到咁多人有昂貴器材。。。。
Anyway Thanks for the result.
回復