香港龜友論壇

查看: 3551|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

龜龜狀況一問!

樓主
回復 totobb326 的帖子

舊年冬天我隻巴西都係只放暖管, 24小時長時間浸係水中, 結果中耳炎了.
2隻耳腫到連食糧都痛到狂爪, 結果去大圍做手術.
原來醫生話放暖管會令細菌大量滋生(沒瀘水系統的話), 所以我買了陶瓷膽夾系另一個 "訓教盤" 到比佢地冬天時乾身訓教, 當然唔係光禿禿直射好似陸龜咁, 因為佢地係水龜, 實死ga!!
而係用舊衫 / 舊褲放係盤度比佢地捐入去, 各自搵舒服溫度既位訓教.
日頭先放番入有暖管水缸.
如果師兄只方便用暖管, 不況一日換2次水, 因為d水真係要keep得好d, 以防萬一.
因為冬天龜龜既抵抗力真係同夏天差好遠.

~~我呢位伯爺婆太長氣了, 請見諒~~

回復

沙發

最簡單既方法: 用手指摸下射膽射到的位置有微溫嗎?   
缸頂也可以 3份1 或 半遮蓋   
回復

板凳

射燈不是射向陸地嗎? 沒有陸地?
回復

地板

陸地冷, 沒溫暖點; 相反水溫暖, 那麼龜龜當然不會上去na.
所以陸地溫度要比水高.
回復

如果是短暫性, 2。3號會正常番. 那麼這幾天keep住水乾淨也不打緊.
水深過殼比舊石仔就ok了.  
回復