香港龜友論壇

查看: 1880|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

求救黃緣問題

樓主
黃緣尼兩日開始,卒眼同有時開口呼吸,同有呼吸聲點算好丫又吳食野??
我應該點好??吳該各大師兄師姐教吓用咩药醫佢好,謝謝!!
沙發
吳食野可大可少 重既死,少既唔健康
如果家中有保溫 但買返泥時天氣凍佢一樣會有機會腸胃炎(易明d講法:凍轉熱/熱轉凍時肚內含有未消化完全既食物就有機會腸胃炎)
其實你比既資料太少好難有人幫到你,買左幾耐唔講、有無食過野又唔講、有無加溫又唔講叫人點對症下藥?就算你去拎隻龜去醫,你估你直接比隻龜人睇人地就幫到你?
回復

板凳
買左半個月丫,之前兩日喂一次香招,用陶瓷燈加溫27度,用黃泥養,係呢機日先係甘!
回復

地板
陶瓷燈出名吸水wo,你濕度夠嗎..
買左半個月食左1次野?
陶瓷燈加溫27度非照點的話就無問題..
回復

殺破狼 發表於 2012-1-13 04:17
陶瓷燈出名吸水wo,你濕度夠嗎..
買左半個月食左1次野?
陶瓷燈加溫27度非照點的話就無問題.. ...

我有一隻緣仔之前同你情況差唔多最後仲死左添...
回復

4.5次到不過好生掹成日四圍爮!咩係照點丫,濕度要機多加??我每成都有噴水,原本有盞红色熱燈不過見太光所以無用到
回復

我睇返D資料現時發現你所講既唔似有腸胃炎,不過呢搵穩起見我打定先,腸胃炎時行動遲緩,食欲會減退,便便稀爛不成形。
會唔會係你成日捉佢上手玩所以攪到佢驚所以唔食野?
回復

eveeve:點解你養親啲緣都病!其實黃緣都屬於易養粗生嘅龜,我養咗咁多年,冬天從來都無做加温之類嘅工夫,只由他們自行躲藏在洞裡冬眠,最重要在附近放置一盆水,當氣温較為回暖時,牠們會自行爬出來蒲頭飲水和浸水,亦不用餵飼食物,到3月初左右,牠們便會活躍起來,到時你餵遲啲佢哋都唔得!
回復

其实宜家买龟,我都见意加温养.你每日都有噴水,是喷冻水吗?有无喷到龟身上,这样意得病
回復

可能係之前天光虛買隻,病緣留底啲病菌係到,消毒得吳救好!
回復