香港龜友論壇

樓主: Tony_Chu
打印 上一主題 下一主題

我自己杜原蟲

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 13:46
一般爬蟲書建議龜重量每公斤(1000g)食30-50mg藥,

如果我隻龜BB係100g, 就 100g除1000g乘50mg = 食5mg.

我頂你!

個藥房條友叫我一日食4粒, 連食7日, 食到我扑街啦...

一粒 FOR 5KG, 你60KG, 一日食12粒比我睇, 包你日訓夜訓...

我一日食4粒, 果晚食完訓左8,9個鐘, 到下午1,2點..  眼訓到要訓4,5個鐘...

你快啲食12一日比我睇..  睇吓你仲有冇時間起到身係度開POST!

50mg/kg算好唔安全....  減減去好喎...  我死咗唔小變色龍囉.. 都係約50-80mg/kg..

你應該講明如果首次杜連續7-10日, 係唔可以去到50mg/kg的.

回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 14:38
metronidazole係抗生素,人係一日4粒, 連食幾日, 冇錯啊, 呢隻藥食左係會有少少眼訓.

爬醫網同爬醫書都係 ...

就正正龜甲殼係死物,而且很重就更加唔應該食50MG/KG
回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 14:57
回復 Norrishill 的帖子

拿, 我再計一次喇.

但我食咗4日就頂唔順, 即67MG/KG.......

回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 15:09
人同龜唔同, 人體內溫度core temp係恆溫37度, 所以抵抗力強, 冇事唔好食抗生素 :) ...

我冷血的, 訓落床要開暖毯暖咗個身先訓到覺.

所以龜食藥後, 吸收得好慢.  發表於 2012-1-17 15:20
我打漏左: "而且人既代謝快過龜好多倍" :)  發表於 2012-1-17 15:20
I see :)  發表於 2012-1-17 15:18
回復

師兄..其實我覺得有教學好似唔係咁好,.鼓勵多左人自行杜蟲..仲有我個人之見係 隻龜如非必要請勿用藥..好彩既係杜蟲藥副作用低..毒性唔高...但2星期一次我就不敢苟同啦..冇病冇痛做咩要食藥呢?抗藥性其一啦...陣間隻龜有身體對藥有依賴性就真係$%^&..ANYWAY 諗辦法令隻龜抵抗上升會較好..仲有杜蟲藥原理我冇誤解既話 係減少肝糖貯存量,令其身上的蟲死左一大截..因此令腸道有一種益菌(小弟才疏學淺唔知個名)數目下降,如果隻龜冇事既話 食左就真係得不常失.. 所以真係要杜蟲後食番多小小BAC 補充番果種益菌我睇你D相都有..應該係你打漏左姐..希望你都提一提D人..有錯請指教..喱排都係因為隻龜有相關問題而深入研究左陣得出黎既結果..
另外有一個問題想拎出黎討論一下..就係其實當自己隻龜真係需要杜蟲,根據番佢背後既原理..個療程係咪應該有三日(有個師兄同我講,.以及從佢背後原理提出左喱個假設)因為佢唔係毒藥而係一種好似斷D蟲既養份 既藥..

小兄弟 , 正常思路俾個"讚"你!!  發表於 2012-1-17 21:02
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

首先,我真係想實事求事姐..希望討論中都有得著..我想問原蟲不是寄蟲的一種MA??以下係由你比我既網搵..(寄生原蟲感染的結果依賴于蟲種的毒力和宿主的抵抗力必須依照醫師的指示,用完所有處方的藥物(通常是7至14天),即使覺得感染的症狀已經完全消除,仍須服完所有處方的份量,以免感染復發,或將來細菌產生抗藥性。)入面提到 寄生原蟲 咁我唔知師兄你所講既係咪又係令一種啦..同埋喱隻藥係要按照一個療程好做..師兄你2星期一次..算係正確既療程MA?/
以下都係我之前睇既網頁..可以參考下..
而我就真係對於原蟲同寄生蟲藥 既分別真係唔知..

咦! 小朋友, 一排冇見你進步神速喎! 抵讚....亞四幾好嘛?  發表於 2012-1-18 14:00
回復

對於爬蟲類動物。。。是藥三分險啊。。。
回復

其實大家都係養陸龜..我冇咩必要踏場..但我一開始已經會預左可能搞成咁..算啦.唔好再討論..唔想再有罵戰...
回復

杜寄生蟲藥Mebendazole & 杜原蟲藥Metronidazole
係咪兩隻都有黃色200mg
(我比藥房個名係Metronidazole,佢冇250得200仲要係黃色)
岩唔岩用架
回復

我BB79g除1000x50=3.9係咪咁計?

yes :)  發表於 2012-1-18 22:07
回復

Bithionol 具殺菌及驅蠕蟲作用,對大部份的吸蟲 (trematodes) 感染皆具療效
是否可同時殺原虫 和 杜寄生蟲 ??

唔得, Bithionol只殺蠕蟲&吸蟲, 而且很毒.  發表於 2012-1-18 22:33
回復

c 巳 咁Mebendazole  杜寄生蟲 ok 嗎 thx

唔得, Mebendazole只殺蠕蟲, 唔殺原蟲.  發表於 2012-1-18 22:54
回復

請問樓主用咩藥可以杜寄生虫?

一般杜寄生虫就用Mebendazole或Febendazole, 好安全!  發表於 2012-1-19 00:41
回復

咁用果陣係咪果兩種份量同metronidazole一樣?
回復

c兄我買咗vermiflu flubendazole500mg.老板問我隻龜有幾大.我話11cm.佢就話一次食1/4份量.c兄以你經驗佢講得啱唔啱.系黃緣食.thx
回復

睇左C HING 呢個方法都覺得幾穩陣. 今日都幫D 龜龜試左.
但只有Metronidazole 200mg, 都係用切半切半的方法浸M 字糧. 同小小菜.  3隻紅腳一食就食到有唔妥,  咀MIU MIU, 反而隻歐陸就照單全收.  !!!

哈哈  發表於 2012-1-21 19:04
回復

freemankapo 發表於 2012-1-17 12:10
買Metronidazole 250mg會唔會俾人問長問短嫁...@0@?

同時買開其他野, 我無講, 佢都無問 !! 我只買左4粒..!
回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-21 19:08
回復 royal 的帖子

食完藥要補BAC (爬蟲益生菌), 不過呢D平時大家都會做既野.

THANKS C HING 提醒. 明天補 BAC ... !!
回復

Ching 緊急求救!! 我發現我隻歐陸奶哂野 都有三日有食少左野成日訓同冇精神嘅現像 但係唔多明點杜
藥份量過度我明 但係意思係咪兩星期只係喂一餐藥? 而且要連續三次療程?
BAC又係乜?
唔該哂ching!!!!!

先杜原蟲睇下點, 我杜完1-2日就好大食, 如仍3日未好返就可能係其他病, BAC係爬蟲益生菌.  發表於 2012-1-22 16:27
回復

杜寄生蟲藥Mebendazole & 杜原蟲藥Metronidazole可以同時一齊餵嗎?份量又係幾多呢,唔該!

杜寄生蟲都係一樣50mg/kg, 2week一次, 2-3次  發表於 2012-1-22 16:24
先杜原蟲, 30-50mg/kg 2weeks一次, 杜2-3次, 因原蟲可以致命, 寄生蟲不會. 以後再杜寄生蟲  發表於 2012-1-22 16:23
回復