香港龜友論壇

查看: 3984|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

呢盞燈ok嗎??? d 藥唔識用 有無 師兄指點??

樓主
回復 brianlam314 的帖子

Agree~ Reptoboost到龜龜有病或唔知咩事唔食o野成個星期先至好用~ 佢上面有寫份量同水比o架~
回復

沙發

回復 ernestli 的帖子

佢入面有隻匙羹,每500ml水用一羹(即係250ml就半羹,125ml就1/4羹).記住用28-30'c水.每日浸2-3次,每次30mins,直至佢地肯食番o野.(因為浸成30mins咁耐,d水好容易變凍,請幫d水保暖,e.g.如果用膠盒仔,水唔多,可以用暖包托底,或者用燈照住d水,放支溫度計落去監察住溫度,唔好高過31'c,但最好先用清水試到得先,唔好要龜龜陪你一齊試)

因為有糖份,每次浸完就倒o左d水佢,唔可以翻用,亦唔好一早溝定,否則會滋生細菌.

又係因為有糖份,浸完用水幫佢地沖洗身體後才放會缸內(我建議o係缸兜少少水出o黎幫佢地洗,確保溫度唔會大起大跌)

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳

久唔久要杜 <--- 係陸龜,唔係水龜喎~
回復

地板

我三隻巴西B都有杜蟲,但原因係其他五隻連環感染而死,依三隻都有感冒病徵,醫生話佢地生蟲所以無抵抗力,索性杜o左d蟲去令佢地強壯d~ 但好似CHING所講,用藥三分險,唔係逼不得已都唔好杜,醫生話有d龜頂唔順d杜蟲藥而死~
回復

打一支抗生素針,再每日食一次口服抗生素同浸30mins Reptoboost,連續七日~
回復

consultation fee $295
蟲test $165
杜蟲(<5kg) $75
reptoboost 100g $190
抗生素針(0.1ml) $21
口服抗生素2ml $37
回復

緊係唔得喇~ 有糖份,好容易有細菌~ 你放成晚,會超多細菌o架~ 其實30mins都夠o架啦~ 無時間就返工前15mins~ 放工後再30mins啦~ 你睇番我之前寫俾你o個段o野喇~
回復