香港龜友論壇

查看: 2950|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

樓主

呢2隻黑腹係我最愛

佢殼色平平無奇......但塊面真係正

黑頭仔夠哂特別殼色一流

純分享唔好pm我問我賣唔賣

評分

參與人數 4威望 +23 收起 理由
sing1544 + 10 多謝分享
samsam + 1 無得頂
神之水滴 + 10 多謝分享
ashbone + 2 正!

查看全部評分

沙發
黑頭仔真係好正==個龜殼色
回復

板凳
你引死人囉!快啲賣一隻最差嘅俾我啦!我會好錫佢嫁!
回復

地板
橙梅係唔係好難得? 我見D POST 大約500 有 1? 真係好正
回復

以前好多師兄都有好多靚野,只係近年小了
回復

龜BB 發表於 2012-2-2 17:20
你引死人囉!快啲賣一隻最差嘅俾我啦!我會好錫佢嫁!

唔好咁啦...有好多野賣左找唔返

我明白嘅!  發表於 2012-2-2 17:36
回復

杉原悠 發表於 2012-2-2 17:32
唔好咁啦...有好多野賣左找唔返

係我真係好想、好想養一隻(only one)啱眼緣嘅靚梅花啫!
回復

黑頭仔
回復

好鮮色
回復

梅花真係好靚,隻隻都有自己的美態
回復

好靚的梅花!!

C Hing "養花" setting 是怎樣的? 可以養得咁靚
回復

Rada 發表於 2012-2-2 19:28
好靚的梅花!!

C Hing "養花" setting 是怎樣的? 可以養得咁靚

隻野本來唔靚,點都唔會變靚~~~
不過各花入各眼啦

致於setting .......我2年前係另一forum 出過post ..........
http://www.hkherp.org/newforum/forum.php?mod=viewthread&tid=18093&extra=&page=1
內容再copy 出來,這是我其中一種setting
近來和很多朋友討論了有關梅花盒龜環境設定的問題
以下是小弟的環境設定, 有對有錯
大定一起認真討論
首先在一年四季中, 我按季節及品種而有所不同
黑腹亞種原產為越北,廣西, 海南等地所以較能承受較冷天氣,
健康個體甚至能冬化,而且最易飼養,因此一年四季可以用同一設定
但布氏和圖畫則產自越南南部及中部, 其本上一年四季也較温暖,所以我在冬季和夏季設定有所不用
除了一些很穩定的個體採用放養
另一些我會採用類似snake rack 的setup
用大扁膠箱, 但不用蓋

原因是梅花盒龜並不是對光照很有要求的品種
相對地陰暗環境更適合及更類似森林地表,被大量植物遮蓋
而每層所飼養數量由size 及品種而決定
成體能養2~3隻, 幼體最多6~7隻
但注意成年雄性盡量一箱一隻, 否則可能打鬥

底材方面, 我採用了樹皮, 黑泥, 水苔, 和樹葉混合
若非預備產卵的, 我底材只鋪上2~3 cm 左右, 並只保持微濕, 有時更偏乾,但要有一個足夠泡水的大水盆,用底材好處是龜的尿味大大減小,而且他們也愛掘進土內休息
至於冬季時或一些新進個體, 我會用以下設定

格仔板,大量水, 清缸養
原因是冬季我採用底部加温,用泥土會乾得很快,所以我要將水面積加大
而新進個體很多時也有一定程度脫水,有些甚至不願活動,盡量令他有更多機會喝水
而且清缸更易觀察大便有否寄生虫

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
skclan + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

多謝分享正龜.
回復

兩隻都好正~~~~
第一隻條頸紅過蕃茄..........
黑頭仔好特別 又橙又紅
回復

Good ar...............
回復

師兄真係好勁養咁多梅花,我連一隻都5敢入驚難養
回復

杉原悠 發表於 2012-2-2 21:07
隻野本來唔靚,點都唔會變靚~~~
不過各花入各眼啦

多謝分享!
非常專業的養龜人。

有梅花苗請通知聲啊!
回復