香港龜友論壇

查看: 19157|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

教你如何浸水仙花

樓主

教你如何浸水仙花....有師兄問起,小弟就獻醜講講,如有不明白可再問我........轉貼的,請見諒,希望大家喜歡
請加分,謝謝

1. 除舊根,
2. 除舊衣,
3. 前後每邊切一刀。

培育企頭水仙注意事項
1. 用清水浸2-3天,每天換水2-3次;
2. 然後上盆,放在陽光下,每天換水1-2次;
3. 約25-30天開花(視乎天氣及氣溫而定)今年咁凍就用了30日。

1) 清理泥塊.jpg (21.34 KB, 下載次數: 181)

1) 清理泥塊.jpg

2) 清理水仙花底部.jpg (26.79 KB, 下載次數: 165)

2) 清理水仙花底部.jpg

3) 清理枯皮.jpg (19.51 KB, 下載次數: 127)

3) 清理枯皮.jpg

4) 每邊切兩刀.jpg (20.54 KB, 下載次數: 211)

4) 每邊切兩刀.jpg

5) 浸水.jpg (31.15 KB, 下載次數: 159)

5) 浸水.jpg

(6) 兩日後.jpg (27.69 KB, 下載次數: 127)

(6) 兩日後.jpg

7) 四日後.jpg (26.85 KB, 下載次數: 137)

7) 四日後.jpg

8) 六日後.jpg (28.77 KB, 下載次數: 127)

8) 六日後.jpg

9) 八日後.jpg (25.45 KB, 下載次數: 129)

9) 八日後.jpg

10) 十日後.jpg (37.41 KB, 下載次數: 127)

10) 十日後.jpg

11) 十三日後.jpg (36.96 KB, 下載次數: 103)

11) 十三日後.jpg

12) 十五日後.jpg (29.33 KB, 下載次數: 123)

12) 十五日後.jpg

13) 十七日後.jpg (37.03 KB, 下載次數: 112)

13) 十七日後.jpg

14) 二十日後.jpg (40.45 KB, 下載次數: 121)

14) 二十日後.jpg

15) 二十二日後.jpg (37.63 KB, 下載次數: 140)

15) 二十二日後.jpg

16) 二十四日後.jpg (29.92 KB, 下載次數: 134)

16) 二十四日後.jpg

17) 二十五日後.jpg (25.59 KB, 下載次數: 152)

17) 二十五日後.jpg

18) 二十六日後.jpg (20.26 KB, 下載次數: 136)

18) 二十六日後.jpg

評分

參與人數 4威望 +24 收起 理由
地獄火 + 3 精美相片
啊橙 + 10 多謝分享
c87654 + 1 精美相片
skclan + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
生得好快
回復

板凳
火水. 發表於 2012-2-4 09:41
教你如何浸水仙花....有師兄問起,小弟就獻醜講講,如有不明白可再問我........轉貼的,請見諒,希望大家喜歡
...

精美相片
回復

地板
回復 火水. 的帖子

想請問你那盆是否會月長月高?
因我之前浸個盆變左高腳 7 !!
回復

回復 你離我不棄 的帖子

唔夠太陽是會變得特別高的,或可在頭兩天浸水時,用矮仔粉吧
回復

回復 火水. 的帖子

哦 ! 原來系甘, 謝謝 !
回復

...

一個過份的要求...
如果可以教埋點揀令既水仙頭就好啦(被打中)
回復

但我想學介蟹抓。
回復

回復 啊橙 的帖子

揀令既水仙頭好簡單的,揀些比較扁的,像我們食的炒蜆的蜆殼一樣,要較闊身扁身的,盡量唔好咁圓身(但用來挑蟹抓就無所謂),如果唔識分,就同時拿起幾個,放在一起比較你就分得出的了......還有一樣要留意,如果是要買幾個散裝的來浸同一盤的話,要注意出了的芽最好是差不多長度的,否則怕出花時有不同時間開的現象

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
花王 + 2 原創內容
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 ppp1212 的帖子

蟹抓好難在字體裡教你,或下年過年時再問我,我到時再車你來我家教你吧
回復

回復 火水. 的帖子

Ching 客氣了,謝謝!
回復

多謝分享   
回復

...

今年我分2 次浸, 蟹爪用了18日, 企頭21日, 結果都是較預定的早開, 如果分別遲3 天的話便完美了.
回復

火水. 發表於 2012-2-6 12:07
回復 ppp1212 的帖子

蟹抓好難在字體裡教你,或下年過年時再問我,我到時再車你來我家教你吧 ...

受埋我玩啦! 到時通知我,車埋我來參加. 可以嗎?

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 內容違規/空泛

查看全部評分

回復

回復 花王 的帖子

我今年都無時間雕蟹爪,只浸了企頭,我的企頭仲要前後15日就開左,現在已全盤開晒,....唔好玩我啦,我教初學的還勉強可以,你這些師傅級,教我才對

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

thank you very much!
回復

哇哇  長得好快呀
回復

感謝分享!
回復

火水兄是漳州人?
回復

謝謝分享

label
回復