香港龜友論壇

查看: 9537|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

請問用緊Eden 511 o既CHING!

樓主
我開頭用511時,d水好清,但兩個星期後開始,d水開始濁,我以為係d食物問題,但後來發現唔關事...

我第一格上面係白棉,下面係MA生物環,第二格上面係黑棉,下面係MA生物環,第三格全部係MA生物環. 每三日換一次白棉,用濾水器入面d水洗環同黑棉,然後就用隔夜水換晒濾水器入面d水.

你地個setting係點呢? 每次換水情序係點呢? 我有無咩做錯? thanks!!!!!!!!!!!
沙發
回復 jeff1437 的帖子

我用緊511喎~ 600L/Hr用o係14"缸,應該好夠力啦~
回復

板凳
回復 jeff1437 的帖子

p20? 網上搵唔到資料,咩牌子o黎o架? Thanks!

HYDOR~價錢比511貴一倍到好似=.="  發表於 2012-2-5 10:42
回復

地板
回復 ching3567 的帖子

咁你依家用緊邊隻呀? 幾耐換一次水&棉? THANKS!
回復

回復 yukashing 的帖子

sorry,寫少o左,第二底我有放碳~
回復

回復 piu177712 的帖子

sorry,寫少o左,第二格底我有放碳~ 第二格上面係原裝黑棉,中間係環,底係碳~

回復

我用上圖依隻碳~

每次換棉時,都會用水喉水洗黑棉,環同碳~ 之後先知水喉水 o既氯會殺死d菌,懷疑因為養唔好d菌先至濁,所以就用濾水器入面o既水去洗,洗完先至換新o既隔夜水~ 但都無改善~
回復

我所謂洗,只係o係水入面chok o下佢,清一清網袋面d便便o者~

你個eden 511三格係點分配o架?

你話兩個月都無換水,即係只加水落缸,就算洗桶都倒番先前d水落濾桶??

另外,你有無用太陽燈或者個缸照唔照到太陽? 我兩樣都有,唔知係咪咁o既原因呢?
回復

咁我同你好相似~ 只係: 1) 水只隔一晚(其實brianlam師兄都叫我放兩晚); 2) 中間同第三格放o野唔同; 3) 太陽燈~

點解中間唔放o野??

說明書話,第二格o既水有d會上番缸,有d會去第三格,穿過d濾材才返去第二格再上缸~ 所以我將碳放o係第二格底,咁所有第一格來的水都會穿過碳~
回復

回復 鬼仔 的帖子

thanks!! 咁我同你好相似~

你幾耐換一次棉,幾耐洗一次桶? 你有無用太陽燈或者缸照唔照到太陽?
回復

原裝511第一格係好疏o既黑棉,第二格係密少少o既黑棉喎~ 第三格佢空o左俾你放環~
回復

回復 brianlam314 的帖子

所以我第一格上面(即係入水位下面)就係白棉去隔便便,其他位就放碳同環~ 但都唔明點解會濁~ 唔通真係太陽燈問題?
回復

回復 鬼仔 的帖子

你用咩燈o架? powersun? UVA+UVB? 淨熱燈? thanks!
回復

新桶用o左六個星期~ 但最初我我用水喉水洗濾材,我估咩菌都俾我殺死晒.....

係依七日我先至開始用濾桶入面o既水去洗濾材~ 咁....好可能係未養好菌喇..... 唔該晒~

支太陽燈真係唔知用唔用好.....
回復

thanks! :)
回復

brianlam314 發表於 2012-2-4 21:33
太陽燈點解唔用?你D菌養係個濾筒度,支太陽燈又唔係照住個濾筒,有乜關係呢 ...

因為唔肯定水濁係因為藻類或細菌問題,定係未養好菌~ 依家唯有再等7個星期喇,如果d水都係濁,可能係藻/細菌o既問題喇~
回復

回復 蛇頸B 的帖子

綠綠地白白地~ 以前未用powersun時,水就開始變綠,但綠得o黎係清o既~ 最近就開始綠得o黎變白,我估如brianlam師兄所講,代表d菌未養好~ 咁就安心喇~
回復

蛇頸B 發表於 2012-2-5 23:46
但係如果菌未養好~最多分解唔哂D排泄物~應該係黄黄地~啡啡地色~~~綠綠地可能係開始有藻~你睇下缸 ...

綠藻就無,黃藻就有~ ching講話d水好肥~
回復

回復 蛇頸B 的帖子

其實我已經三日換一次白棉同洗黑棉~ 會唔會因為水太少呢?

14"x8"缸,5"水深,三隻龜仔~ Eden 511桶容量係2L~
回復

白棉喎~ 超多便便,點洗都唔乾淨~

余醫生話三日要洗一次棉o架~
回復